11.05.2023

Viisi innovaatiota kestävään ja paikalliseen yritystoimintaan

Lukuaika: 4 min.

Me Solidaarisuudella teemme töitä kovasti, mutta myös fiksusti: työmme ytimessä ovat hankkeet, jotka jättävät jälkeensä pikavoittojen sijaan pysyviä ratkaisuja. Hankkeiden anti vaihtelee aina yhteistyöverkostojen laajentamisesta uusiin innovaatioihin.

Uusien innovaatioiden myötä naisten taloudellinen itsenäisyys parantuu. Samalla ne vastaavat ilmastokriisin aiheuttamiin haasteisiin ja auttavat paikallisia yhteisöjä sopeutumaan muutoksiin.

Lue alta viidestä innovaatiosta, joiden avulla naiset saavat toimeentulonsa avaimet omiin käsiinsä.

1. Kuivattaminen – ratkaisu hävikkiin

Tiesitkö, että huonon säilyvyyden vuoksi usein reilu kolmannes naisten viljelysadoista pilaantuu?

”Kuka pystyisi hyödyntämään oman perheen kesken satoja kiloja vaikkapa papuja kerralla, kun sato kypsyy? Ja toisaalta, mihin tukkuun voisi myydä esimerkiksi vain 15 kiloa avokadoja?” huomauttaa Solidaarisuuden toimeentulotyön koordinaattori Douglas Moenga.

Ratkaisu tarjonnan ja kysynnän kohtaamattomuuteen on löytynyt yksinkertaiselta taholta: vihannesten kuivattamisesta.

Naisten osuuskunnan avaama maanviljelykeskus Kenian Nyamirassa mahdollistaa sadon käsittelyn esimerkiksi kuivattamalla, jolloin sen säilyvyys moninkertaistuu. Toisaalta vihanneksia kuivattamalla ruokaa voidaan jalostaa pidemmälle, esimerkiksi jauheeksi. Pidemmälle käsitellyt tuotteet houkuttelevat myös isompia ostajia.

Yhdistymällä osuuskunnaksi viljelijät pystyvät myös tarjoamaan ostajalle satoja tai jopa tuhansia kiloja vihanneksia, jolloin suuret viljelysadot muuttuvat ongelmasta mahdollisuudeksi.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Hänellä on vasemmassa kädessään kori ja oikeassa kädessään kasvi.
Nyamira North Women -osuuskunnassa on löydetty kuivattamisesta ratkaisu kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuuteen. Kuvassa osuuskuntaan kuuluva Dinah Obanda. Kuva: Browline Omondi 2023.

2. Asiaa sienestä

Osterivinokas on vaaleanvärinen ruokasieni, joka olosuhteiden ollessa optimaaliset viihtyy myös Keniassa. Vaikka osterivinokkaiden viljely vaatii huolellisuutta, kasvatuksen onnistuessa sen sato on runsasta. Osterivinokkaiden viljelyssä pääsee vauhtiin vähilläkin resursseilla. Tuotto-panossuhde on siis hyvä, ja naisilla on mahdollisuus laajamittaisempaan viljelyyn.

Nyamira North Women -osuuskunnan kanssa tehtävässä hankkeessa naiset saavat koulutusta sienien viljelyyn. Tavoitteenamme onkin saada ensimmäiset vinokassadot markkinoille vuoden 2023 aikana.

Osterivinokas viihtyy kosteissa ja lämpötilaltaan tasaisissa olosuhteissa. Kuva: Browline Omondi 2023.

3. Kompostilannoite on tulevaisuuden innovaatio

Ukrainan sodan myötä lannoitteiden hinta on kivunnut korkealle Itä-Afrikassa. Ilman lannoitteita sato jää kuitenkin selkeästi pienemmäksi. Tilanne on hankaloittanut jo ennestään kuivuuden kanssa kamppailevien viljelijöiden toimeentuloa.

Kuluvan vuoden aikana kartoitamme biojätteestä valmistetun lannoitteen valjastamista naisten toimeentulon avaimeksi. Kompostilannoitetta tehdään kastematojen voimin. Koska lannoite koostuu biojätteestä, on sen valmistusmenetelmä yksinkertainen tapa edistää kiertotaloutta. Tarvittavat ainekset löytyvät jo valmiina naisten puutarhoista ja viljelyspalstoilta.

Kompostilannoite on tärkeä apuvälinen parempien satojen varmistamiseen, mutta se voi kasvattaa toimeentuloa myös itse myyntituotteena.

Nainen on kumartunut kasvin puoleen.
Biojätteestä valmistettavaan lannoitteeseen tarvittavat ainekset löytyvät jo valmiiksi kenialaisten viljelijöiden kasvihuoneista ja puutarhoista. Kuva: Browline Omondi 2023.

4. Banaanista on moneksi

Banaani on yksi Kenian viljellyimmistä kasveista, ja sen aiheuttama jätemäärä voi nyt olla ratkaisu kenialaisten naisten toimeentulolle.

Banaanikasvin varsi tuottaa hedelmää vain kerran kiertonsa aikana, ja varret korjataan pois seuraavan sadon tieltä. Uusi sato kasvaa samasta juurijärjestelmästä. Siten kasvien varsia jää jätteeksi valtavia määriä joka sadonkorjuun yhteydessä.

Tätä ylijäävää kuitua voidaan hyödyntää monenlaisissa käsitöissä: kestävä ja ekologinen banaanikuitu taittuu esimerkiksi matoiksi, koreiksi, laukuiksi, vaatteiksi ja paperiksi. Se vastaa ominaisuuksiltaan bambua, joten käyttömahdollisuuksia on lukemattomia.

Koska Keniassa naisten tehtävä on usein hoitaa kodin askareet ja lapset, he viettävät paljon aikaa kotona. Käsityöt antavat naisille mahdollisuuden hankkia toimeentuloa kotoa käsin. Ugandassa on jo näyttöä siitä, miten pienyrittäjät ovat löytäneet uusia toimeentulon muotoja banaanikuidun hyödyntämisestä.

Nainen varsii banaanikasvia.
Aikaisemmin jätteenä pidetty banaanikuitu vastaa käyttöominaisuuksiltaan bambua. Kuva: Browline Omondi 2022.

5. Kestokuukautissuojat täsmäiskuna ongelmiin

Kankaasta valmistetut kestokuukautissuojat vastaavat yhdellä kertaa useaan Itä-Afrikan naisia koskettavaan ongelmaan: ne edistävät paitsi naisten terveyttä, tarjoavat myös maan naisille joustavan tavan itsenäiseen toimeentuloon.

Tänä vuonna tutkimme mahdollisuutta, jossa Somalimaassa Buraon pakolaisleirillä naiset hankkivat nyt tuloja ompelemalla ekologisia kestokuukautissuojia. Uudessa Solidaarisuuden projektissa on mukana 80 maan sisällä pakenemaan joutunutta naista.

Kestokuukautissuojat ovat kankaisia siteitä, jotka voidaan käytön jälkeen pestä ja käyttää uudelleen. Kestositeet ovat olennainen osa kuukautisterveyttä alueilla, joilla asianmukaisia kuukautistarvikkeita ei aina ole tarjolla.

”Hanke nivoutuu hienosti osaksi naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyttä ja oikeuksia edistävää kokonaisvaltaista työtämme”, kertoo Solidaarisuuden ohjelmapäällikkö Maria Väkiparta. Toisaalta kestokuukautissuojien valmistaminen sopii hyvin naisille, joilla on usein vastuu perheestä ja kotitöistä – heidän tekemänsä työn pitää siis olla tehtävissä kotona ja sovitettavissa sen muuttuviin tilanteisiin. Lisäksi suojat ovat ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisille siteille – siis luovaa ongelmanratkaisua parhaimmillaan!

Nainen järjestelee kankaita.
Kestokuukautissuojat edistävät paitsi naisten terveyttä, myös heidän toimeentuloaan. Kuva: Nyasha Kadandara 2019.

…nyt kun olet täällä.

Naisilla on oikeus omiin tuloihin. Jäykät sukupuoliroolit murretaan, kun naiset oppivat uusia taitoja, ansaitsevat omia tuloja, toimivat yrittäjinä ja osallistuvat päätöksentekoon.

Anna lahjaksi Yrittäjyyskoulutus naiselle ja tue naisten toimeentuloa!

Kirjoittaja