Itä-Afrikassa, Intian valtameren rannalla sijaitseva Kenia on 53 miljoonan asukkaan valtio. Kenian pääkaupunki on 5,1 miljoonan asukkaan Nairobi, joka on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista ja Itä-Afrikan tärkeimpiä metropoleja.
kenialaisnaisista (18-49 v) on kokenut seksuaalista tai fyysistä väkivaltaa.
työikäisistä kenialaisnaisista on työelämässä.
Kisiin ja Nyamiran tytöistä on läpikäynyt silpomisen
Kenia on Itä-Afrikan talouden moottori ja Nairobia on kutsuttu alueen teknologiahubiksi. Maan bruttokansantuote on kymmenkertaistunut 2000-luvun alusta, ja tätä nykyä Kenia onkin Itä-Afrikan suurin talous. Nopeasta talouskasvusta huolimatta Kenia kuuluu alhaisen tulotason maihin, jossa varallisuus on jakautunut hyvin epätasaisesti: vaikka maan keskiluokka onkin kasvanut, vuonna 2022 vielä lähes 28 % maan väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä köyhyysrajan alapuolella.
Suurin osa Kenian väestöstä saa elantonsa yhä maataloudesta. Vaikka vain 15 prosenttia maa-alueesta soveltuu maanviljelyyn, maataloussektori työllistää lähes 75 prosenttia asukkaista. Tärkeimmät vientiin viljeltävät tuotteet ovat tee, kahvi, maissi, pavut ja banaanit. Puolet maassa tuotettavasta sadosta on perheiden omaan käyttöönsä viljelemää. Monet kenialaiset ovat kuitenkin siirtyneet perheviljelystä palkkatöihin tai aloittaneet pienyrityksiä maataloussektorin ulkopuolella.
Keniassa ihmisoikeusloukkaukset ja korruptio ovat edelleen suuri haaste. Maa sijoittui vuonna 2022 Transparency Internationalin 180 maan korruptioindeksissä sijalle 123. Korruptiota ja väärinkäytöksiä tutkivat toimittajat ja ihmisoikeuspuolustajat kohtaavat usein uhkailua ja vaaratilanteita ihmisoikeusjärjestö Frontline Defendersin mukaan. Amnesty International on nostanut esille Kenian erityisinä haasteina muun muassa maan naisten ja tyttöjen heikon aseman ja heihin kohdistuvan väkivallan.
Solidaarisuus toimii Keniassa silpomisen ja parisuhdeväkivallan lopettamiseksi sekä naisten työn ja toimeentulon edistämiseksi. Tavoitteenamme on nostaa naisten asemaa yhteisöissään vähentämällä väkivaltaa sekä parantamalla naisten ja perheiden toimeentuloa.
Keniassa naisten asema on miesten asemaa heikompi. Naisten odotetaan varsinkin hankealueillamme vaikenevan julkisessa tilassa, miesten ja poikien hoitaessa puhumisen. Naisilla ei usein ole valtaa tai kokemusta tehdä päätöksiä, jotka liittyvät omaisuuden käyttöön.
Mahdollisuus omiin tuloihin on naisille ensiarvoisen tärkeää. Omien tulojen kautta naisten on mahdollista päättää itse omasta tulevaisuudestaan ja elää ilman pelkoa väkivallasta, jota perheiden toimeentulon niukkuus sekä kiistat raha-asioista aiheuttavat. Omat tulot vähentävät riippuvuutta myös puolisoista, mutta samalla parantavat koko perheen toimeentuloa ja ruokaturvaa. Naisten toimeentulon edistäminen on siis ensimmäinen askel paitsi parisuhdeväkivallan lopettamiseen, myös koko perheen selviytymiskyvyn parantamiseen.
Hankkeissamme muun muassa:
Yksi äärimmäisistä sukupuolittuneen väkivallan muodoista on tyttöjen sukuelinten silpominen: Keniassa hankealueillamme 68 % tytöistä on joutunut läpikäymään silpomisen. Silpomisen juurisyyt vaihtelevat, mutta yhteistä niille on naisen alisteinen asema. Silpomista tehdään, koska sen ajatellaan olevan tae tytön avioliittoon pääsemisestä ja siten turvatusta tulevaisuudesta: yhteisössä, jossa naiset ovat taloudellisesti riippuvaisia aviomiehistään, naimakelvottomaksi tuomitseminen voi olla katastrofi. Tyttöjen sukuelinten silpomisperinnettä pidetään ennen kaikkea naisten asiana, josta miesten ei kuulu puhua, ja siksi sitä pitävät yllä ennen kaikkea yhteisöjen vanhemmat naiset.
Parisuhdeväkivalta on myös iso haaste. Sitä on pidetty perinteisesti yksityisasiana ja jopa parisuhteeseen kuuluvana ilmiönä. Keniassa on jopa sanonta, että lyöminen olisi rakkauden merkki. 45 % kenialaisnaisista on kokenut väkivaltaa elämänsä aikana, mutta tukipalvelut ovat ohuet: vain viisi prosenttia tapauksista päätyy oikeuteen eikä apua uhreille ole tehokkaasti tarjolla.
Väkivallan kitkeminen ja naisten aseman parantaminen lähtee vaiettujen asioiden nostamisesta puheenaiheeksi ja jäykkien sukupuoliroolien murtamisesta. Yhteisöstä käsin lähtevä asennemuutos on tutkitusti tehokkain keino pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi. Hankkeissamme muun muassa:
Solidaarisuuden työ Keniassa alkoi vuonna 2015. Toimimme alueilla, joilla on hyvin vähän muita kansainvälisiä toimijoita tekemässä työtä tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Toimimme vehreässä Lounais-Keniassa Kisiin ja Nyamiran alueilla, lähellä Tansanian ja Ugandan rajoja.
Alueen väestö kuuluu kisii-heimoon, joka on bantukansaan kuuluva etninen ryhmä. Kisiit (tunnetaan myös nimellä gusii) ovat Kenian kuudenneksi suurin heimo, ja heitä on seitsemän prosenttia maan kokonaisväestöstä. Etnisesti monimuotoisessa Keniassa eri heimoja on yli 40, joista suurimmat ovat kikujut ja luot. Kisiit puhuvat kisiin kieltä, mutta englanti on laajalti puhuttua ja ymmärrettyä maan lingua francan, swahilin kielen ohella. Yli 80 prosenttia kenialaisista on kristittyjä.
Kisiin alue on Kenian köyhimpiä alueita, vaikka kisiit ovat yksi taloudellisesti aktiivisimmista heimoista. Alueen väestöstä 63 prosenttia elää alle dollarilla päivässä. Maaperän rikkaudesta ja sateiden runsaudesta huolimatta ruokaturvattomuus on ongelma Kisiissä ja Nyamirassa. Epätasa-arvo maanomistuksessa, maanviljelyn heikko kannattavuus sekä maa-alueiden pirstaleisuus ovat merkittäviä syitä korkeaan köyhyysasteeseen. Keniassa on tyypillistä, että peritty maa jaetaan aina pienempiin ja pienempiin osiin perheen poikien kesken, jolloin viljelypinta-ala vähentyy entisestään.
Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.
Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.
Mutta emme pysty tähän yksin: tarvitsemme uusia sitoutuneita tukijoita rinnallemme.
Olisitko sinä yksi heistä?
30.07.2024 Heidi Suotsalo
27.06.2024 Tuulia Perttula
24.05.2024 Teemu Hakoniemi