09.08.2019

Rael ja isoäiti Alice vastustavat silpomisperinnettä

Lukuaika 3 min.

Lähikuva 14-vuotiaasta Rael Kemuntosta, joka toimii silpomisen vastaisen työn lähettiläänä Keniassa. Kuva on ottanut valokuvaaja Nyasha Kadandara.

14-vuotias Rael toimii silpomisen vastaisena lähettiläänä yhteisössään. Työn tulokset näkyvät jo: Raelin luokan 14 tytöstä puolet on säästynyt sukuelintensä silpomiselta.

Kenialainen isoäiti Alice Mokeira John edustaa sukupolvea, jolle tyttöjen sukuelinten silpominen on ollut itsestäänselvyys, jota ei ole kyseenalaistettu.

50-vuotias Alice ympärileikautti aikoinaan omat viisi tytärtään silpomisperinteen mukaisesti asiaa sen enempää miettimättä.

Alice John on 50-vuotias isoäiti, joka istuu kuvassa mietteliäänä. Hän ympärileikkautti aikoinaan tyttärensä. Nyt hän vastustaa silpomisperinnettä. Valokuva Nyasha Kadandara.

50-vuotias Alice ympärileikkautti aikoinaan omat tyttärensä, sillä silpomisperinne oli itsestäänselvyys, eikä sitä kyseenalaistettu. Kuva: Nyasha Kadandara.

Ennen silpomisen kieltävää lakia kisii-heimon tytöt silvottiin avoimesti seremoniassa ympärileikkaajan toimesta. Tyttöjen sukuelinten silpomista juhlittiin näyttävästi ja tämä siirtymäriitti teki lapsellisina pidetyistä tytöistä kunnioitettuja ja arvostettuja naisia.

”Ehdottomasti hänetkin leikataan”

Sitten Alicesta tuli isoäiti pienelle Rael-tytölle.

”Raelin syntyessä ajattelin, että ehdottomasti hänetkin leikataan.”

Vuonna 2011 Keniaan asetettiin tyttöjen silpomisen kieltävä laki. Rael oli tuolloin 6-vuotias pikkutyttö. Suunnitelmissa oli ollut suorittaa ympärileikkaus, kun Rael olisi 10-vuotias. Alice-isoäiti tuli kuitenkin toisiin aatoksiin. Rael ja kaksi muuta lastenlasta säästyivät silpomiselta.

14-vuotias silpomisen vastainen lähettiläs nojaa aitaan kotipihallaan. Valokuvan on ottanut Nyasha Kadandara.

Rael ja hänen siskonsa ja serkkunsa säästyivät sukuelinten silpomiselta. Kuva: Nyasha Kadandara.

Silpomisperinne elää vahvana

Kaikki tytöt eivät ole laista huolimatta yhtä onnekkaita.

Kisii-heimon keskuudessa silpomisperinne elää yhä hyvin vahvana: lähes 96 % yhteisön tytöistä ja naisista on läpikäynyt sukuelinten silpomisen. Nuoremmista sukupolvista arviolta 68 % leikataan. Toimenpide tehdään laittomuuden vuoksi salaa katseilta piilossa loma-aikoina.

Esikuva muille tytöille

Rael on nyt 14-vuotias ja hän on saanut varttua ilman, että hänen sukuelimiinsä on kajottu.

Hänen isänsä kuuli silpomisen haitoista kyläkokouksissa, joihin Solidaarisuuden kumppanit tulivat puhumaan. Nyt molemmat vanhemmat vastustavat silpomisperinnettä ja Rael on saanut osallistua Solidaarisuuden järjestämiin työpajoihin koulussaan.

Rael Kemunto ja hänen isoäitinsä Alice John nauravat lämpimästi yhdessä sohvalla istuen. Valokuvan on ottanut Nyasha Kadandara.

Rael Kemunton ja hänen isoäitinsä Alice Johnin välit ovat lämpimät. Molemmat naiset vastustavat nykyään silpomisperinnettä. Kuva: Nyasha Kadandara.

Työpajojen myötä Raelista on kehkeytynyt silpomisen vastainen lähettiläs, joka kiertää puhumassa silpomisuhan alla olevien tyttöjen vanhemmille silpomisen negatiivisista seurauksista.

Raelista on tullut myös vahva esikuva muille tytöille. On tärkeää nähdä, että silpomiselta säästynyt teinityttö ei olekaan moraaliton ja heikko, kuten uskomukset väittävät.

Aktiivinen valistustyö yhteisössä on tehokas tapa levittää tietoa silpomisperinteen haitoista. Tulokset näkyvät jo: Raelin luokan 14 teinitytöstä puolet on säästynyt sukuelintensä silpomiselta.

Rael Kemunto etualalla käsi ilmassa. Taustalla luokkahuoneessa muita kisii-yhteisön lapsia. Valokuvan on ottanut Nyasha Kadandara.

Rael Kemunto on esikuva muille tytöille. Hän on vahva ja terve tyttö siitä huolimatta, että häntä ei ole ympärileikattu. Kuva: Nyasha Kadandara.

Mikä silpomisperinne?

  • Silpomisella eli naisen ympärileikkauksella tarkoitetaan kulttuurista perinnettä, jossa vahingoitetaan tytön tai naisen sukuelimiä.
  • Toimenpiteessä vaurioitetaan tai leikataan irti osa tai kaikki tytön ulkoiset sukuelimet.
  • Silpominen suoritetaan yleisimmin nuorille tytöille. Joka vuosi 3 miljoonaa uutta tyttöä silvotaan.
  • Yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä yli 30 maassa elää tällä hetkellä silvottuna.
  • Tyttöjen silpomisella ei ole mitään terveydellisiä perusteita. Silpomisen aiheuttamat haitat voivat olla niin fyysisiä kuin henkisiä. Pahimmillaan toimenpide johtaa tytön kuolemaan.
  • Silpomista ei harjoiteta uskonnollisista syistä ja sitä esiintyy eri puolilla maailmaa.

Sinun tuellasi silpomisperinne on mahdollista lopettaa.