09.08.2018 Grace Morungi

The Black Holidays

Silpomisvaarassa olevia tyttöjä

Pikkutyttö, jonka kuuluisi saada rakastavaa huolenpitoa ja suojelua, joutuu kohtaamaan mitä julminta väkivaltaa niiltä ihmisiltä, joita hän eniten rakastaa ja joihin hän luottaa.

Otsikko saattaa kuulostaa korvaasi joltakin Hollywood-elokuvalta. Tämä kirjoitus ei kuitenkaan käsittele elokuvaa, vaan kertoo tästä synkästä ja melankolisesta tunnelmasta, joka valtaa Kisiin alueen koululaisten lomien aikaan. Tarkemmin sanottuna otsikko viittaa siihen tuskaan ja kärsimykseen, jota tytöt joutuvat kohtaamaan kesälomallaan.

Me kaikki rakastamme lomia. Silloin voi rentoutua ja nauttia ansaitusti kovan työrupeaman jälkeen. Vielä merkityksellisempiä lomat ovat koululaislapsille, sillä he saavat tauon hektisestä koulumaailmasta.

Täällä Kisiissä lomat ovat aikaa, jolloin lapset saapuvat koteihinsa herkuttelemaan ja juhlimaan. Sisäoppilaitoksissa opiskelevat saavat tilaisuuden pukeutua lempiasuihinsa ennenkuin kasvavat niistä ulos. Lomalla on aikaa katsella piirrettyjä ja opetella uusimmat ja muodikkaimmat tanssiliikkeet. Ostoskeskukset täyttyvät nuorten tyttöjen ja poikien hengaillessa pienissä porukoissa. Kirkotkin sovittavat ohjelmansa nuorisoa puhuttelevaksi.

Vanhemmille loma on hetki nauttia rakkaista lapsistaan, joita he eivät ole tavanneet kolmeen pitkään kuukauteen. Vaikka lapsia täytyy toistuvasti patistella tekemään kotityönsä, nauttivat vanhemmat lisäkäsistä peltotöissä.

Silti kaiken tämän lomia ympäröivän glitterin päällä leijuu alakuloisuuden varjo, tummuus, joka nielaisee kaiken kimalluksen ja onnensäteet; tyttöjen ympärileikkaus.

Sadat tytöt tullaan silpomaan nyt alkaneen lomakuukauden aikana.

Vanhemmat ja muut huoltajat ovat miettineet jo nyt tarkkaan, kuinka toimenpide saadaan tehtyä. Kaikki tietävät varsin hyvin silpomisperinteen olevan täällä laissa kielletty ja sen vuoksi suunnitelmat tehdään hiljaisuudessa ja salaa. Huoltajat ovat määritelleet, ketkä tytöistä ympärileikataan tällä lomalla ja yleisenä tapana on, ettei valituille tytöille hiiskuta suunnitelmista etukäteen, jotteivat he karkaisi.

Yhteisö auttaa perheitä rahallisesti, kuten hankkimaan upouuden prinsessamekon ja hyvää ruokaa ympärileikatulle tytölle. Myös toipumispaikka silvotuille tytöille on jo valmisteilla ja se sijaitsee yleensä harvoin käytetyssä osassa taloa. Ympärileikkauksen tekijää on tiedotettu tulevasta ja hänelle on voitu jopa maksaa ennakkoon johtuen silvottavien tyttöjen suuresta määrästä.

Ja jostain syystä vanhemmat muuttuvat korostetun mukaviksi silvottavien listalle joutunutta tytärtään kohtaan. Itse asiassa, äiti alkaa jo nyt puhua kunnioittavampaan sävyyn tyttärelleen ja jopa muistuttelee tyttöä siitä, kuinka nopeasti hän on kasvamassa isoksi. Isä puolestaan ottaa etäisyyttä tyttäreensä ja ohjaa tytön äidin puheille, jos hän tarvitsee jotain. Nuorempia sisaruksia pyydetään tottelemaan tyttöä, sillä hänestä on pian kasvamassa “iso” tyttö.

Kaikkien näiden valmisteluiden jälkeen tyttö on valmis ympärileikattavaksi tämän kuluvan elokuun aikana. Häntä pidetään piilossa noin viikon ajan ennenkuin hänet esitellään maailmalle “naisena”.

Miten tämä elokuu muuttaa näitä satoja tyttöjä?

Tytön viattomuus viedään häneltä.

Tytön oikeus seksuaalisuuteen ja oikeus määritellä oma lisääntymisensä viedään häneltä.

Tytön ihmisoikeuksia loukataan.

Tyttö altistetaan monille sukuelinten silpomiseen liittyville terveysvaaroille ja haitoille, kuten vakaville tulehduksille.

Pikkutyttö, jonka kuuluisi saada rakastavaa huolenpitoa ja suojelua, joutuu kohtaamaan mitä julminta väkivaltaa niiltä ihmisiltä, joita hän eniten rakastaa ja joihin hän luottaa.

Tyttö, jonka kuuluisi saada nauttia koulujen kesälomasta, kuten kaikki muutkin pikkutytöt ympäri maailmaa, joutuu kärsimään loppuajan lomastaan kovista fyysisistä ja psyykkisistä kivuista.

Tämän elokuun aikana tyttö silvotaan.

Silpomisperinteen haitoista opetetaan turvaleireillä

Suomennos ja editointi: Ada Bergroth

Kirjoittaja