Lukuaika 3 min.
Meeri Koutaniemen Muutoksentekijät-valokuvanäyttely kertoo ihmisistä, jotka haluavat lopettaa silpomisperinteen. Näyttelykiertue alkoi naistenpäivänä Helsingin Sanomatalosta. Kesällä näyttely on esillä Galleriapuoti Aistinjyvässä ja syyskuussa Stoassa.
Palkittu kuvajournalisti Meeri Koutaniemi on urallaan tarttunut arkoihin ja vaiettuihin aiheisiin ja tehnyt laajemmalle yleisölle tunnetuksi tyttöjen sukuelinten silpomisperinnettä.
Koutaniemi kiersi vuonna 2017 Solidaarisuus-järjestön silpomisen vastaisen työn hankealueilla Kenian Kisiissä ja Somalimaassa haastattelemassa ja valokuvaamassa ihmisiä, jotka haluavat olla lopettamassa silpomisperinteen.
Meeri Koutaniemen Muutoksentekijät-valokuvanäyttely välittää 24:n rohkean ihmisen koskettavan tarinan.
Mukana silpomisperinnettä lopettamassa on sekä miehiä että naisia, silvottuja ja silpomiselta säästyneitä, nuoria ja vanhoja, uskonnollisia johtajia ja opiskelijoita.
”Lähdin Keniaan ja Somalimaahan katsomaan läheltä sitä, kuinka paikalliset ovat aktivoituneet ympärileikkauksen lakkauttamiseksi. Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä”, Meeri Koutaniemi painottaa.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus, joka altistaa tytöt ja naiset elinikäisille fyysisille ja psyykkisille terveysvaaroille. Sukuelinten silpominen on kriisi, joka koskettaa tälläkin hetkellä maailmassa noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista.
Suomalaisella Solidaarisuus-järjestöllä on kymmenen vuoden kokemus silpomisen vastaisesta työstä Somalimaassa. Työ laajeni Keniaan kaksi vuotta sitten Silpomaton-kampanjan suomalaisten Muutoksentekijöiden avulla. Töitä tehdään aina tiiviisti yhdessä paikallisten ihmisten ja järjestöjen kanssa, sillä vain yhteisöjen sisältä lähtevä muutos on kestävää.
Amal Ahmed Mohemoud levittää tietoa kätilönä klinikallaan silpomisen haitoista. Kuva: Meeri Koutaniemi.
Kuvassa oleva Amal Ahmed Mohemoud on 25-vuotias kätilö Somalimaasta Biyo-Shinahan kylästä.
”Opin silpomisen vaaroista opiskeluaikoinani. Olen kuullut lukemattomia tosielämän tarinoita viimeisen kahden vuoden aikana ollessani klinikalla töissä. Naiset ovat kertoneet, kuinka yhdynnät ovat kivuliaita ja he vuotavat verta niiden aikana. Synnytysten yhteydessä olen nähnyt monia fistuloita.
Ennen avioyötä naiset käyvät leikkauttamassa itsensä auki klinikalla kätilön toimesta. Tämän todistaminen on lisännyt omaa pelkoani mennä naimisiin ja tulla avatuksi.
Työvuosieni aikana erityisesti kaksi naista ovat jääneet mieleeni. Ensimmäinen nainen oli naimisissa, mutta hänen perheensä ei ollut halunnut häntä avattavan. Silti nainen oli tullut raskaaksi ja saapui synnyttämään. Lapsi puski ulos ennen auki leikkaamista ja nainen repeytyi pahasti aiheuttaen samalla fistulan.
Toinen nainen, kenet muistan selvästi, asui kaukana maaseudulla. Hän oli samalla tavalla tullut raskaaksi avaamattomana ja kesken kuljetuksen klinikalle, lapsi pyrki ulos. Heidän saavuttua perille, molemmat olivat kuolleet.
Nämä tarinat ja saamani tieto ovat saaneet minut vahvasti silpomista vastaan. Paras tapa vaikuttaa minulle on jatkaa tietoisuuden levittämistä työni kautta klinikalla.”
Sanomatalon käytävägalleria, Helsinki 8.3. – 22.3.2018 Unelmafoorumi, Espoo 24.5.2018 Galleriapuoti Aistinjyvä, Kauttua 9.6. – 5.7.2018 Stoa, Helsinki 12.9. – 27.9.2018
Valokuvat ja Amalin tarina: Meeri Koutaniemi
10.10.2024 Tuulia Perttula
09.10.2024
30.07.2024 Heidi Suotsalo