Lukuaika 2 min.
Kun Biliah Moseti oli kuusivuotias, tuli hänestä yhteisön silmissä aikuinen nainen ympärileikkauksen jälkeen.
”Tunsin oloni nöyryytetyksi, koska olin niin pieni.”
Ja pieni Biliah Moseti olikin. Hän oli vasta kuusivuotias.
Moseti ei asunut lapsena vanhempiensa luona. Kaksitoistalapsisen perheen kuopus eli vanhimman siskonsa kotona. Omin sanoin hän kuvailee eläneensä ”eräänlaisena lapsityövoimana”.
Initiaatiosta, eli siirtymäriitistä, hän kuuli ensimmäisen kerran siskonsa tyttäreltä. Kisii-yhteisössä ympärileikkaus on siirtymäriitti lapsuudesta aikuisuuteen.
”En tiennyt mitä se tarkoitti. Näin, että ihmisiä kokoontui yhteen ja siskoni valmisteli tapahtumaa, josta en ymmärtänyt mitään. En osannut valmistautua.”
Silpomisesta Moseti muistaa avuttomuuden. Hänen ympärillään kuului jatkuva, painostava rummutus. Se muistutti hänen mielestään eläintä, joka pitää outoa ääntä.
”Olin pelkuri. Koetin vastustella ja huusin. Hämmennyin, kun tajusin, että he aikovat avata jalkani. Olin peloissani. Silti minut silvottiin.”
>>Auta tytöt turvaan. Lahjoita silpomisen vastaiseen työhön.
Kuva: Nyasha Kadandara
Muistot vaivaavat yhä.
”Se oli ahdistavaa. Minut se traumatisoi. En ole puhunut näistä muistoista, koska vanhempani eivät olleet silpomisen taustalla.”
Silpomisen jälkeen Mosetin piti osallistua tytöille tarkoitettuihin traditionaalisiin koulutuksiin. Niissä hän oppi, että lapsuus oli nyt jäänyt taakse.
”Meille kerrottiin, että nyt olemme naisia. Naiset lauloivat, että olemme nyt vaimoja miehille, emme pojille. Osa asioista oli liian vaikeita ymmärrettäväksi kuusi- ja seitsemänvuotiaille. Emme ymmärtäneet sitä puhetta.”
Moseti ymmärsi, että nyt hän olisi yhteisön silmissä valmis avioliittoon. Kuusivuotiaana.
”Oli tyttöjä, jotka avioituivat heti initiaation jälkeen. He eivät enää palanneet kouluun.”
Tänä päivänä Biliah Moseti on aikuinen nainen. Hän tekee töitä opettajana. Hänellä on lapsia ja lapsenlapsia. Jopa omaa maata ja hänen itsensä rakennuttama talo.
Aikuisuus ei ole ollut helppoa. Avioliitto miehen kanssa on muuttunut etäsuhteeksi miehen otettua itselleen toisen vaimon.
Moseti kantaa myös syyllisyyttä, koska silpoi vanhimman tyttärensä, koska luuli toimivansa oikein tekemällä niin. Tyttären ympärileikkauksesta aiheutui tytölle suurempaa terveydellistä haittaa kuin mitä Moseti oli osannut ajatella.
Nyt hän haluaa laittaa silpomiselle pisteen.
Moseti vie nyt silpomisen vastaista viestiä eteenpäin oppilailleen ja kollegoilleen. Tukea viestilleen hän on saanut Solidaarisuuden kumppanijärjestö Manga Heartin koulutuksissa.
Silpomisen jättämät henkiset jäljet näkyvät hänen elämässään edelleen.
Biliah Moseti pakotettiin aikuistumaan, kun hän oli vasta kuusivuotias. Kuva: Siru Aura
”Se on vaikuttanut minuun. Seurassani ei voi vieläkään kertoa likaisia vitsejä. Näen, että naiset nauravat joskus keskenään likaisille jutuille. Minua ne eivät naurata, ne loukkaavat. Olen pohtinut, että ehkä siihen vaikuttaa se, että minulle tehtiin jotain niin likaista silloin, kun olin vasta lapsi.”
Moseti huokaa.
”Ei ole syytä sille, että minua nöyryytettiin. Olin syntynyt ihan kunnollisena. Yhtäkkiä joku puuttui siihen, millainen minusta kasvoi.”
(Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017)
30.07.2024 Heidi Suotsalo
02.07.2024
19.06.2024
Hups! Emme löytäneet lomakettasi.