22.10.2023 Saara Manelius

Asiantuntijamme: Tesfaye Nigusu 

Lukuaika: 3 min

Tesfaye Nigusu aloitti työnsä Solidaarisuuden Etiopian maajohtajana toukokuun alussa. Monipuolinen ja kunnianhimoinen asiantuntija haluaa myös kehittää tapaa, jolla työtä tehdään. 

”Meillä on käsissämme valtava voima tukea Etiopiassa käynnissä olevaa muutosta naisten ja tyttöjen mahdollisuuksien parantamiseksi”, maajohtaja Tesfaye Nigusu toteaa. ”Sitä pitää käyttää viisaasti.” 

Nigusu tietää mistä puhuu, sillä hän on kokenut järjestötyön ammattilainen. Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on työskennellyt niin käytännön sosiaalityössä kuin projektien koordinaatio- ja johtotehtävissä. Viime vuodet Nigusu on toiminut Suomen Lähetysseuran alueellisena päällikkönä Etiopiassa. 

Työuran lisäksi myös Nigusun koulutustausta on monipuolinen: hän on suorittanut tutkinnon sosiologiasta etiopialaisessa Gondarin yliopistossa, ja jatkanut opintojaan Jyväskylän yliopiston kansainvälisen kehityksen ja yhteistyön maisteriohjelmassa.  

Kattava tausta vahvuutena 

Kehitysyhteistyö on yhteistyötä sanan laajassa merkityksessä: tulosten saavuttamiseksi tarvitaan yhteistyötä niin rahoittajatahon, paikallisten kumppanijärjestöjen kuin yhteisöiden ja viranomaisten välillä. 

”Vahvuuteni on siinä, että olen työskennellyt niin monissa eri rooleissa, eri organisaatioissa”, Nigusu pohtii. ”Tunnen omakohtaisesti työn sekä ruohonjuuritasolla, pienissä paikallisissa järjestöissä kuin isoissa kansainvälisissä rahoittajaorganisaatioissa.” 

Kehitysyhteistyön valtava potentiaali 

Kun Tesfaye Nigusu oli lapsi, hänen perheensä joutui pakenemaan konfliktia ja elämään pakolaisina kaukana kotiseudultaan. ”Perheeni, ja erityisesti meitä yksinhuoltajana kasvattanut äitini, ovat kokeneet kovia”, Nigusu kertoo. ”Minulla on paljon kokemusta siitä, miten kansalaisjärjestön työ voi vaikuttaa ihmisten elämään. Olen itsekin esimerkki siitä.” 

Vahva usko kehitysyhteistyön mahdollisuuksiin ei kuitenkaan poista tarvetta kehittää työtä jatkuvasti. 

”Olen opintojeni kautta tutkinut kehitysyhteistyötä ja sen valtasuhteita”, Nigusu sanoo. Hän on kiinnostunut kehittämään esimerkiksi työkaluja, joilla kehitysyhteistyön ohjelmia ja hankkeita suunnitellaan. ”Työkaluja ei pidä kehittää vain pohjoisen rahoittajan toimesta, vaan aidossa yhteistyössä. Se on valtavan tärkeää, jotta kaikki tieto saadaan valjastettua työn tueksi.” 

Suomalaisten kanssa työskentely tuttua 

Tesfaye Nigusu aloittaa työn Solidaarisuudessa innostuneena. Hän on tyytyväinen myös päästessään työskentelemään jälleen suomalaisten kanssa. ”Olen opiskellut Suomessa ja työskennellyt suomalaisten kanssa niin Suomessa kuin Etiopiassa. Suomalaisten kanssa on helppoa ja mukavaa tehdä töitä.” 

Nigusua motivoi myös työn haastavuus. Monilla alueilla Etiopiassa silpominen on vähentynyt, mutta Solidaarisuuden tulevalla työalueella muutosta ei vielä ole nähty. 

”Olen kunnianhimoinen ja haluan luoda tässä työssä jotain uutta. Ja haluan saada aikaan muutosta.” 

  

Auta lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpominen.

Kirjoittaja