Lukuaika 5 min.
Anoppi pyysi lääkäriä ympärileikkaamaan miniänsä synnytyksen yhteydessä saadakseen lapsenlapsilleen kunniallisen äidin. Nykyään naiset tekevät yhdessä silpomisen vastaista työtä – äitinä ja isoäitinä, jotka haluavat pienokaisille hyvän tulevaisuuden.
Rael Kemunto Nyagwokalla, 27, ei ollut paljoa ystäviä koulussa. Se oli Raelin vanhempien syytä.
Oppilaat käänsivät selkänsä Raelille, pilkkalauseet lensivät ja hänen perheelleen naurettiin. Kaikki tämä, koska Rael oli erilainen kuin valtaosa ikätovereistaan.
Raelia ei nimittäin oltu ympärileikattu. Hänen vanhempansa olivat päättäneet, ettei heidän tyttärensä tulisi kärsimään sukuelinten silpomisen haitoista.
Päätöksen myötä Rael sai kannettavakseen silpomattoman tytön leiman, johon on liittynyt kisii-yhteisössä paljon ennakkoluuloja. Se on typerän, huonotapaisen, vastuuttoman ja keskenkasvuisen tytön leima, joka on näyttäytynyt koulun pihalla ilkkumisena ja yksinäisyytenä.
Miniä ei olisi vakavasti otettava nainen silpomattomana.
Silpomattoman tytön leima seurasi häntä myös avioliittoon. Vaikka mies ajaa silpomisen lopettamista vaimonsa rinnalla, appivanhemmat eivät koskaan hyväksyneet poikansa päätöstä avioitua silpomattoman naisen kanssa.
Anopin mukaan miniä ei olisi vakavasti otettava nainen niin pitkään kun häntä ei ole ympärileikattu.
”Anoppini mielestä tyttö aikuistuu vasta, kun hänet ympärileikataan. Hän sanoi, etteivät he muiden naisten kanssa kertoisi minulle salaisuuksiaan. Hän ei puhuisi minulle, koska en ollut riittävän kypsä hänen seuraansa,” Rael muistelee.
Appiukko on ollut vaimonsa kanssa samoilla linjoilla. Hän halveksi Raelia ja tämän perhettä.
”Hän sanoi, ettei olisi koskaan halunnut minua osaksi perhettään.”
Anoppi ei tyytynyt pelkästään paheksumaan silpomatonta miniäänsä. Hän oli valmis tarttumaan toimiin tehdäkseen Raelista toiveidensa mukaisen vaimon.
Hän pyysi sairaanhoitajia ja lääkäriä ympärileikkaamaan Raelin synnytyksen yhteydessä saadakseen lapsenlapsilleen kunniallisen äidin.
Rael kertoo, että salaa synnytyksen yhteydessä tehtyä ympärileikkausta perustellaan sillä, ettei äiti muiden kipujen ohella huomaa silpomista. Kyseinen toimitus ei ole täysi harvinaisuus kisii-yhteisössä.
Onnekseen Rael säästyi leikkaukselta. Sairaalan henkilökunta oli kysynyt aviomieheltä, oliko mies samaa mieltä oman äitinsä kanssa.
Pöyristynyt mies kielsi leikkauksen. Rael sai kuulla anoppinsa aikeista vasta päästyään kotiin sairaalasta.
Anoppi puolusti suunnitelmaansa sillä, että muuten Rael pysyisi huonomaineisena typeryksenä.
”Kysyin häneltä, miten alapääni ja älyni liittyvät toisiinsa. Onko hänet koulutettu alapäästä käsin? Mitä hän oikein haluaa alapääni vielä tekevän? Olen jo synnyttänyt poikia ja tyttären. Onko vielä jokin tehtävä, jota alapääni ei ole tehnyt?” Rael listaa turhautuneena.
Hermostuminen anopille kannatti.
”Siitä päivästä pitäen hän on kunnioittanut minua.”
27-vuotias Rael on kohdannut syrjintää silpomattomuutensa vuoksi. Kuva: Siru Aura
Raelin pikkutyttöä ei silvota: ”kiusaaminen on pieni hinta verrattuna niihin kipuihin.”
Raelin tytär on nyt 2,5-vuotias. Äiti ei aio silpoa tytärtään, vaikka on saanut itse maistaa kiusaamista, jonka kohteeksi silpomattomat tytöt voivat joutua. Hän tietää, että kiusaaminen on pieni hinta verrattuna niihin kipuihin, joiden kanssa silvotut naiset elävät.
”Olen onnekas, ettei minua ole silvottu. Vaikka minulle naurettiin, se ei kiinnostanut minua. Vanhempieni viesti oli minulla mukana sydämessä, tiesin, että he olivat säästäneet minut vääryydeltä. Aion puhua silpomista vastaan niin kauan, että tapa on pyyhkiytynyt kokonaan pois.”
Vakaa luottamus omaan sanomaan auttaa myös muita muuttamaan mielipiteitään.
”Vanhempani eivät muuttaneet mieltään suhteeni, eivät silloinkaan, kun menimme tapaamaan isoäitiäni, joka olisi halunnut, että minut silvotaan. Vanhempani sanoivat, että heidän lapsensa saavat olla sellaisia kuin ovat,” Rael kertoo.
”Lopulta isoäitini kunnioitti heitä ja heidän päätöstään. Samalla vakaumuksella olen vastustanut, jos joku on vaatinut tyttäreni silpomista.”
Nyt Raelin anoppi on muuttanut mielensä silpomisen suhteen. Hän ei halua enää nähdä tyttöjä leikattavan. Hän toivoo, että lapset ja hänen lapsenlapsensa saisivat kasvaa sellaisina kuin he ovat. Samalla Raelin käly on säästänyt tyttärensä silpomiselta.
Niin ikään Raelia halveksinut appiukko on kääntänyt myös kelkkansa. Apesta on tullut yhteisössään aktiivinen toimija silpomista vastaan. Hän toimii nykyään vapaaehtoisena.
”Kerran kokouksessa appiukkoni nousi kiittämään vanhempiani, jotka eivät olleet silponeet lapsiaan. Hän kehui heitä ja sanoi, että he tiesivät jo silloin, mitä tekivät. Se kiitos kuului myös silpomisen vastaiselle työlle Kisiissä. Ennen appeni kohautti olkiansa, jos joku sanoi, ettei tyttöjä saisi silpoa. Nyt hän tekee aktiivisesti töitä, jotta tämä viesti leviäisi laajalle.”
Kirjoittaja: Vilma Vuorio Pääkuva: Meeri Koutaniemi
30.07.2024 Heidi Suotsalo
02.07.2024
19.06.2024