Lukuaika 3 min.
Miten kasvattaa karjaa ja satoa äärimmäisen kuivuuden keskellä? Somalimaalainen maanviljelijä Muhamed tietää.
Matkustetaan ensiksi ajassa noin kaksi vuotta taaksepäin vuoteen 2017. Afrikan sarvea kurittaa laaja kuivuus.
Erityisen vaikea tilanne on Somaliassa ja Somalimaassa, jossa kuivuuden takia julistetaan kansallinen hätätila ja YK:n nälänhätävaroitus. Tilannetta pidetään pahimpana humanitaariseena kriisinä sitten toisen maailmansodan.
Somalimaassa näyttää käytännössä tältä: maa jalkojen alla halkeilee isoina lohkoina. Kaikki pintavesilähteet ja matalat kaivot ovat kuivuneet paahtavassa auringossa. Vettä joudutaan tuomaan kyliin tankkiautoilla. Veden hinta nelinkertaustuu, ruoan hinta lähes kaksinkertaistuu. Sato kuivuu käsiin, karjaa kuolee.
Ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta. Tuhannet perheet jättävät kotinsa ja lähtevät kohti kaupunkeja. Heistä tulee maan sisäisiä ilmastopakolaisia. Pakolaisleireillä on vastassa toisenlaiset uhat, tartuntataudit.
Tuhannet perheet joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään ilmastopakolaisiksi.
Pahimmalta voi selvitä. Sen tietää Beerin kylässä asuva Muhamed Farah Ismail. Hän on puheenjohtaja Solidaarisuuden tukemassa osuuskuntahankkeessa, ADO:ssa, ja muistelee kriisiä.
”Haluaisin erityisesti kiittää lahjoittajia”
Kuivuus verotti yli puolet osuuskuntalaisten karjasta, kasvisadosta puhumattakaan. Tilanne heidän alueellaan ei kuitenkaan ollut yhtä paha verrattuna ympäröiviin alueisiin.
“Ainoa ehto, jonka avulla saamme pidettyä nykyistä elinkeinoamme yllä, on tämä osuuskunta”, Muhamed sanoo. Samoilla linjoilla on Ahmed Aadan Ahmed, yksi osuuskunnan maanviljelijöistä. “Meidän elämä on suoraan tästä riippuvainen”, hän sanoo.
Osuuskunnan työ on maa-alueen kylvämistä, sadonkorjuuta ja maanhoitoa. “Sadonkorjuukauden jälkeen jokainen jäsen ottaa oman osuutensa myydystä tuotosta ja käyttää sen perheelleen. Tuotoista säästetään myös investointeihin”, Mohamed kuvaa toimintaperiaatetta.
Kasvihuoneen ansiosta kaalit kasvavat, vaikka maassa on rutikuivaa.
Uutena osuuskuntalaiset ovat alkaneet viljellä tiloillaan sisalia, kuitukasvia, joka kestää kuivuutta erityisen hyvin. Hankkeessa on myös istutettu rehuntuotantoalueita, joiden ansiosta tilanne on osuuskuntalaisilla parempi kuin alueen muilla karjankasvattajilla. Rehua on jäänyt yli omien tarpeiden lähialueen kasvattajille myytäväksi.
“Haluan kiittää kaikkia projektissa mukana olevia tahoja. Tulevaisuudelta odotamme toiminnan laajentumista. Haluaisin erityisesti kiittää työn rahoittajia”, Mohamed sanoo.
”Tarvitsimme kaiken sen avun.”
Pitkäaikaiset kuivuusjaksot eivät ole poikkeus. Ilmastonmuutoksen edetessä ne tulevat toistumaan yhä useammin. Solidaarisuus toimii maatalouden ilmastokestävyyden parantamiseksi Somalimaassa:
08.05.2024 Lotta Haavisto
08.05.2024 Saara Manelius
07.03.2024