26.03.2020 Ada Bergroth

Korona heikentää naisten asemaa entisestään

Lukuaika 3 min.

Koronaviruksen aiheuttama pandemia osuu kipeimmin jo valmiiksi kaikista heikoimmassa asemassa oleviin naisiin ja tyttöihin.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävistä noin 70 prosenttia on naisia. Valitettavasti globaali koronakriisi tarkoittaa sitä, että jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevat tytöt ja naiset tulevat lähikuukausina ja -vuosina kärsimään kriisin seurauksista kaikista eniten.

”Monet Kenian Kisiin naisista hankkivat elantonsa myymällä tuotteita torilla. Nyt torit on suljettu ja poliisit käyvät häätämässä myyjiä pois. Naiset palaavat tyhjin käsin kotiin, eikä heillä ole varaa päivittäisiin ruokaostoksiin. On mahdotonta noudattaa viranomaisten suositusta ostaa kahdeksi viikoksi ruokaa varastoon, kun ihmiset elävät pienillä päivätuloilla kädestä suuhun, eikä kodeista löydy säilytysjärjestelmiä ruoalle,” kertoo hanketyöntekijämme Mary Momanyi.

Naisia Kisiin torilla

Torit on suljettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi myös Kenian Kisiissä ja torimyynnistä saadut naisten tulot ehtyneet. Kuva: Airi Kähärä

Naiset tekevät miehiä enemmän ansiotyön ulkopuolelle jäävää hoiva- ja kotityötä. Koronapandemian vuoksi monessa maassa on suljettu päiväkodit ja koulut, minkä seurauksena naisten harteille kasaantuu entistä enemmän vastuuta. Näin on myös hankealueellamme Keniassa.

“COVID-19 vaikuttaa kaikkiin, mutta erityisesti naisiin, sillä naiset kantavat paljon enemmän vastuuta lapsista kodeissa. Jos naisen on lähdettävä aamulla töihin, täytyy hänen herätä varhain aamulla hoitamaan ensiksi kotityöt ja huolehdittava, että lapset ovat turvassa kotona päivän ajan. Palatessaan kotiin työpäivän jälkeen on jatkettava siitä, mihin aamuyöllä jäi”, sanoo Momanyi.

Naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyy kriisiaikoina

Joka kolmas nainen maailmassa joutuu kohtaamaan väkivaltaa elämänsä aikana ja usein väkivalta tapahtuu lähisuhteessa puolison toimesta. Tämä luku edustaa tilannetta, kun päällä ei ole suurta kriisiä, kuten sotaa, luonnon katastrofia tai pandemiaa.

Nyt kun perheet on eristetty kotikaranteeniin ympäri maailmaa ja pandemia aiheuttaa sosiaalista ja taloudellista stressiä, jännitteet perheissä kasvavat entisestään. Globaaleissa kriisitilanteissa perheväkivaltatilanteet eskaloituvat. Lähisuhde- ja perheväkivallan uhreista suurin osa on naisia.

”Kun perustarpeista on pulaa ja ihmisillä kotona nälkä, purkautuu se väkivaltana naista kohtaan. Täällä on jo nyt raportoitu raiskausten ja muun seksuaalisen häpäisemisen lisääntymisestä”, kertoo Momanyi Keniasta.

Luokkahuone sisältä

Kriisit ja pula perustarpeista ovat omiaan lisäämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kuva: Nyasha Kadandara

Koronan vaikutus naisten asemaan hankemaissa

Solidaarisuus seuraa koronavirustilanteen kehittymistä hankemaissaan Itä-Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa tarkasti.

”Nyt on liikkeellä väärinkäsitys, jonka mukaan virus ei voi tarttua tummaihoiseen ja siksi ihmiset jatkavat elämistä normaaliin tapaan.”

Momanyi kertoo, että Lounais-Keniassa sijaitsevassa Kisiissä ei ole vielä raportoitu virallisia tartuntatapauksia, mutta ihmiset seuraavat uutisista, kuinka luvut nousevat muualla maassa vauhdilla ja todellisuus on alkanut valjeta.

Kisiin keskus

Tieto koronaviruksesta leviää Kenian Kisiissä tällä hetkellä uutisten lisäksi puskaradion kautta. Tiedon mukana liikkuu myös paljon huhuja ja väärinkäsityksiä. Kuva: Airi Kähärä

Kenian viranomaiset ovat jo kieltäneet torien lisäksi kättelyn, seurakuntien kokoontumiset ja hautajaiset.

”Nämä ovat ihmisille haastavia asioita, sillä kulttuurissamme kättely merkitsee kunnioitusta ja hautajaiset ovat todella tärkeä osa kulttuuriamme. Monella ei ole mahdollisuutta seurata itse uutisia ja suullisesti leviävä tieto on usein virheellistä. Esimerkiksi nyt on liikkeellä väärinkäsitys, jonka mukaan virus ei voi tarttua tummaihoiseen ja siksi ihmiset jatkavat elämistä normaaliin tapaan”, Momanyi sanoo.

Keskellä globaalia kriisiä on pidettävä huoli, että tyttöjen ja naisten oikeudet toteutuvat, eikä kaikista heikoimmassa olevia unohdeta.

”Haluan lähettää terveisiä omasta ja koko yhteisön puolesta suomalaisille tukijoille, että jatkamme täällä kaikesta huolimatta paremman maailman luomista naisille.”

Momanyin haastattelu: Ada Bergroth
Muut lähteet: WHO, Suomen ulkoministeriö

Koronakriisi osuu kipeimmin kaikista heikoimmassa asemassa oleviin.

Kirjoittaja