03.09.2021 Ada Bergroth

Eristäytyneestä kotiäidistä menestyväksi yrittäjäksi

Lukuaika 3 min.

Amina perusti yrityksen lainaringin avulla

Somalimaalaisen Aminan elämä mullistui, kun hän perusti naisten oman lainaringin.

Amina Awiye tähtää korkealle ja haluaa johtaa jonain päivänä koko Buraon kaupungin naisryhmiä. Hänellä on selkeä tavoite elämässään: halu menestyä somalimaalaisena naisyrittäjänä ja auttaa sitä kautta yhteisönsä huono-osaisia. 

Itsevarmasta Aminasta ei uskoisi, että vielä muutama vuosi sitten hän eli eristyksissä neljän seinän sisällä. 

”Minulla ei ollut mitään suurempaa suunnitelmaa elämäni varalle. Hoidin kotona lapsia, enkä juurikaan käynyt missään kodin ulkopuolella. Minulla ei ollut minkäänlaista sosiaalista elämää eikä omia tuloja.” 

Naisryhmästä itsevarmuutta

Aminan tie kohti naisyrittäjyyttä ja laajaa verkostoa alkoi, kun hänen kaverinsa kertoivat hänelle self-help -ryhmistä. 

”Moni asia muuttui elämässäni ryhmän myötä.” 

”Nyt minä osaan.”

Amina keräsi kahdenkymmenen naisen ryhmän ja ryhtyi vetämään naisryhmää ja viikoittaisia kokoontumisia. Aluksi se ei ollut helppoa, sillä Amina ei ollut tottunut puhumaan muiden ihmisten edessä. 

”En tiennyt, kuinka puhua ihmisille. En osannut järjestää mitään tai tiennyt, kuinka selittää ihmisille asian niin, että he ymmärtävät sen. Mutta nyt minä osaan. Olen kehittynyt valtavasti ihmisenä.” 

Amina kokee kehittyneensä paljon ihmisenä naisryhmän johtamisen myötä.

Amina kokee kehittyneensä paljon ihmisenä naisryhmän johtamisen myötä. Kuva: Nyasha Kadandara

Yhteisössä on edelleen monia, jotka kyseenalaistavat naisryhmän toiminnan ja pitävät sitä ajanhukkana. He eivät näe siinä mitään hyötyä, sillä ryhmä ei saa suoraan rahaa miltään järjestöltä, vaan naiset keräävät ja lainaavat toisilleen rahaa ja maksavat sen sitten takaisin, kun yritys on lähtenyt pyörimään. 

”Minua se ei haittaa, sillä tiedän mitä teen. Kun ihmiset näkevät saavutuksemme, he alkavat myös uskoa tähän ja siihen, mitä sanomme. Pelkkä puhe ei riitä vakuuttamaan ihmisiä. Haluamme näyttää käytännössä, mitä olemme saaneet aikaan ja miten voimme auttaa ihmisiä.” 

Oma yritys pystyyn lainaringin avulla

Naisten oman lainaringin avulla Amina on onnistunut saamaan yrityksensä kukoistamaan. Hän myy tällä hetkellä naisten vaatteita, hajuvesiä ja tuoksuja koteihin poltettaviksi.  

”Talouteni on nyt kunnossa ja voin tarjota apuani myös ryhmän ulkopuolelle.” 

Aminalle on tärkeää, että hänen menestymisensä hyödyttää läheistensä lisäksi kaikista heikoimmassa asemassa olevia. Hän on erityisen huolissaan lapsista, joiden perheillä ei ole varaa lähettää heitä kouluun. 

Kierrämme kouluissa puhumassa rehtoreiden kanssa näiden lasten tilanteesta ja kerromme heille, ettei perheillä ole varaa koulumaksuihin ja he tarvitsisivat apurahan, koska muuten heillä ei ole edessään tulevaisuutta. Tunnen monia perheitä, joilla ei ole rahaa edes ruokaan. Keräämme heille ruoka-avustuksia. 

”Ratkaisemme haasteet yhdessä ryhmänä.”

Aminan talous on nyt kunnossa.

Amina vaateliike menestyy niin hyvin, että hän voi auttaa huono-osaisia yhteisössään. Kuva: Nyasha Kadandara

Naisryhmä tukee toisiaan – taloudellisesti ja henkisesti

Amina kokee kehittyvänsä ihmisenä päivittäin. Hän uskoo naisryhmäänsä. 

”Minulla on nykyään paljon suhteita ja minuun luotetaan. Teemme ryhmänä yhdessä töitä ja se on saanut ryhmän naiset luottamaan toisiinsa. Jopa uskoutumaan ongelmista, keskustelemaan vaikeuksista ja auttamaan toisiaan tekemään vaikeita päätöksiä. Sanon heille, ettei pidä luovuttaa haasteiden edessä, sillä kohtaamme ja ratkaisemme ne yhdessä ryhmänä. 

Vaihtoehtojen puute eristää ja tukahduttaa. Kotiäiti Amina oli sidottu kotiin, lapsiin, loputtomiin kotitöihin. Mutta Amina mursi kahleet: hän kouluttautui ja alkoi hankkia omaa rahaa. Nyt hän päättää omasta elämästään, kuten on jokaisen naisen oikeus.

Oma raha on valtaa. Valta tekee hiljaiset naiset näkyväksi. Siksi tuemme naisryhmiä, joissa autamme naisia saavuttamaan itsenäisen toimeentulon. Ryhmistämme Amina ja sadat muut somalimaalaiset naiset saavat turvaverkon, rahan lainausringin ja koulutusta yritystoimintaansa.

Naisten oikeuksia on edistettävä konkreettisesti, päivittäin ja väsymättä. Naisten kaikkialla on saatava mahdollisuus päästä kiinni omaan rahaan, itsensä kehittämiseen ja oppimiseen.

(Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 5/2020)

Sinä voit auttaa. Osallistu keräykseen.

Kirjoittaja