11.07.2019 Maria Santavuo

Törkypuhe ruokkii seksuaalista häirintää ja väkivaltaa

Lukuaika 2 min.

Urheilevia-poikia-rivissä_valokuva-Bruno-Kelzer

Lasten ja nuorten arvot, asenteet ja minäkuva rakentuvat kodin, koulun ja kaveripiirin ohella harrastusporukoissa.

Kasvatusinstituutioiden naisvaltaisuuden lisäksi valtaosa yksinhuoltajista on naisia. Siten urheiluharrastus voi olla pojalle ainoa areena, jossa hän tulee nähdyksi poikana miesten silmissä ja saa mallia miehenä olemisesta. Joukkueurheilussa pojat ovat myös osa tiivistä vertaiskulttuuria, jossa rakennetaan käsityksiä maskuliinisuudesta.

Vaikka miehen malli muualla yhteiskunnassa alkaa laventua, urheilumaailman pukukopeissa muotti on usein edelleen ahdas. Ruotsalainen järjestö Locker Room Talk Sverige haastaa ahtaita miehen malleja ja sukupuolinormeja. Järjestö tukee erityisesti 10–14-vuotiaita poikia tunnistamaan seksististä, rasistista ja heteronormatiivista puhetta pukukopeissa ja oppilaitoksissa.

Pukukopin ”sääntöihin” kuuluu välttää tunteiden näyttämistä, tunteista puhumista ja avun pyytämistä, käyttää karskia ja alentavaa kieltä.

Näiden ”sääntöjen” vuoksi pojat ja miehet vaikenevat pahoinvoinnistaan ja tottuvat käyttämään väkivaltaa keinona ilmaista tunteitaan. Julkisuudessa urheilun ongelmallisista normeista ovat puhuneet muun muassa entinen liigakiekkoilija Tommi Kovanen ja jalkapallon supertähti Megan Rapinoe.

Pukukoppipuheella on myös kauaskantoisia, pukukopin ulkopuolelle ulottuvia vaikutuksia. Naisia esineellistävä ja heteronormatiivinen puhe ruokkii asenteita, joita voidaan käyttää seksuaalisen häirinnän, ahdistelun ja seksuaalisen väkivallan oikeuttamiseen. Esimerkiksi presidentti Trump yritti puolustella vulgaaria kielenkäyttöään (”grab them by the pussy”) kutsumalla lausahdusta pukukoppihuumoriksi (locker room talk).

Suomalaisnaisista lähes puolet on kokenut elämänsä aikana fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa kotona, koulussa, työelämässä, harrastuksissa, julkisilla paikoille ja netissä – lähes kolmannes puolisonsa tai entisen puolisonsa taholta.

Solidaarisuuden teettämän, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvän kyselytutkimuksen hätkähdyttävin tulos oli se, että kolmannes miehistä ajatteli väkivallan kohteeksi joutumisen olevan joskus naisen oma syy.

Solidaarisuuden työn ytimessä on naisiin kohdistuvan väkivallan, etenkin sukuelinten silpomisperinteen, ehkäiseminen ja naisten taloudellisen toimeentulon vahvistaminen Somalimaassa, Keniassa ja Nicaraguassa. Koska naisiin ja tyttöihin kohdistuva häirintä ja väkivalta on merkittävä ongelma myös Suomessa, haluamme herättää keskustelua sen juurisyistä ja tavoista kitkeä sitä.

Miten seksististä, rasistista ja heteronormatiivista puhetta voidaan kitkeä pukukopeissa, pelikentillä ja katsomossa?

SuomiAreenan yhteydessä 16.7. järjestettävässä keskustelussa keskitytään pohtimaan urheiluvalmentajien, -huoltajien, pelaajien, katsojien ja median roolia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä.

Osallistu keskusteluun paikan päällä tai sosiaalisessa mediassa tunnisteilla: #pukukoppipuhe #lockerroomtalk #omklädningsrumssnack

Kirjoittaja