Somalimaa on itsenäiseksi julistautunut hallinnollinen alue Somalian pohjoisosassa. Sen väkiluku on 4,2 miljoonaa; pääkaupungissa Hargeisassa asuu noin neljännes eli 1,2 miljoona somalimaalaista.
Somalimaa kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin alueisiin: sitä ovat vuosien aikana piinanneet paitsi äärimmäinen köyhyys, myös ilmastonmuutoksen kärjistämät sääolosuhteiden ääri-ilmiöt kuten kuivuus.
Solidaarisuus tekee Somalimaassa silpomisen ja parisuhdeväkivallan vastaista työtä ja edistää naisten toimeentuloa.
15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on kokenut sukuelinten silpomisen
Somalian naisista on pulaa ravinnosta.
tytöistä on naimisissa ennen 20 ikävuotta
Somalian tasavalta perustettiin vuonna 1960, kun brittien ja italialaisten hallussaan olleet somalialueet yhdistyivät. Sisällissodan seurauksena Somalimaa irrottautui Somaliasta vuonna 1991 omaksi valtiokseen. Yksikään maa ei kuitenkaan ole tunnustanut Somalimaata virallisesti itsenäiseksi. Siksi Somalimaa onkin edelleen riippuvainen koko Somalian kehityksestä ja rauhanrakentumisesta.
Somalimaa on yksi maailman taloudellisesti vähiten kehittyneimmistä alueista. Sen väestöstä jopa 65 % saa tulonsa paimentolaisuudesta, johon alueen talous pitkälti perustuu.1 Karjan, kuten kamelien, lehmien ja vuohien tuotannon ohella Somalimaassa tuotetaan hirssiä, maissia, hedelmä, vihanneksia ja suitsukepihkaa. Somalimaalaiset perheet ovat pääosin riippuvaisia itse tuotetusta ruuasta, jolloin satovaihtelut vaikuttavat suoraan perheiden ruokaturvaan.
Toinen merkittävä talouden tukipilari ovat ulkomailta tulevat rahalähetykset: monet somalit pakenivat 1990-luvulla käydyn sisällissodan jaloista ja myöhemmin taloudellisen ahdingon ja maailman korkeimpiin kuuluvan työttömyysasteen vuoksi naapurimaihin ja Eurooppaan. Eurooppaan päästyään he auttavat kotimaahan jäänyttä perhettä lähettämällä rahaa. Diasporasta lähetetyllä rahalla on rakennettu muun muassa kouluja ja sairaaloita ja parannettu teiden kunnossapitoa.
Naisten ja tyttöjen asema on Somalimaassa erittäin heikko. Vaikka Somalimaan perustuslaki takaa sekä miehille että naisille yhtenäiset oikeudet, käytännössä näin ei kuitenkaan usein ole. Perinteiset sukupuoliroolit ja kulttuuriset normit estävät naisia osallistumasta päätöksentekoon ja työelämään tasa-arvoisina miesten kanssa.
Solidaarisuus tukee naisia saamaan äänensä kuuluviin ja ottamaan vaikeita asioita puheeksi, jotta jäykät sukupuoliroolit voidaan haastaa ja naisiin kohdistuva väkivalta vähenee. Luomme naisille myös mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon ja annamme heille itsenäisen toimeentulon avaimia esimerkiksi säästö- ja lainaryhmien sekä koulutuksen avulla. Tekemämme ruohonjuuritason asennemuutostyö kertoo yhteisöille sukuelinten silpomisen haitoista ja vaaroista, jotta kivulias perinne saataisiin loppumaan.
Hankkeissamme:
Somalimaassa kärsitään sääolosuhteiden ääri-ilmiöistä vuosittain. Ilmastokriisi koettelee etenkin haavoittuvissa olosuhteissa eläviä. Kriisin seurauksiin sopeutuminen on vaikeinta siellä, missä peruspalveluita on rajallisesti saatavilla ja elinkeinot ovat riippuvaisia luonnonvaroista. Ääri-ilmiöiden vaikutus ympäristölle on tuhoisa. Maailmanpankin vuoden 2020 tutkimuksen mukaan jopa 27 % alueen maaperästä on viljelyyn kelpaamatonta muun muassa tuuli- ja tulvaeroosion takia4.
Kuivuus, ilmastonmuutoksen aikaansaamat trooppiset myrskyt ja niiden mukanaan tuomat miljoonien heinäsirkkojen parvet sekä tuuli- ja tuhotulvat asettavat haasteen toisensa perään Somalimaan väestölle:
Ilmastokriisi osuu kovimmin paimentolaisiin ja maanviljelijöihin, joiden toimeentulo nojaa kotieläintuotantoon ja viljelyyn.8 Kriisien keskellä naisten toimeentulon merkitys on kasvanut, vaikka perinteisesti mies toimiikin perheen elättäjänä: esimerkiksi Hargeisan kaupungin epävirallisella sektorilla toimivat naisyrittäjät kattavat arvioiden mukaan 60 % kaupungin verotuloista.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatii maanviljelijöiden, asiantuntijoiden ja valtionhallinnon yhteistyötä. Somalimaassa sopeutumista ja ruuantuotantoa hankaloittaa asiantuntemuksen ja osaamisen puute: alue tarvitsisi omaa tutkimusta ratkaisemaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia.
Solidaarisuuden työ Somalimaassa alkoi vuonna 2000. Olemme ainoa suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö, jolla on ollut jo yli 20 vuoden ajan pysyvä toimisto Somalimaassa. Teemme työtä paikallisten asiantuntijoiden kanssa ratkaistaksemme yhteisöstä esille nostamia ongelmia.
Todgheerin alue saa nimensä sen läpi sadekausien aikaan virtaavasta Todgheer-joesta. Alueen pääkaupunki Burao on yksi Somalimaan suurimmista kaupungeista. Rannikolla sijaitseva Sanaag on toinen Solidaarisuuden Somalimaan toiminta-alueista. Molemmat alueista ovat muun Somalimaan ja Afrikan sarven tapaan suurimmaksi osaksi eri somaliklaanien asuttamia.
ADO – Agricultural Development Organization (Togdheer ja Sanaagin alueet, Somalimaa): ADO on Solidaarisuuden pitkäaikainen kumppani Somalimaan ruokatilanteen ja toimeentulon parantamisessa. ADO:n työ keskittyy maatalouden kehittämiseen, ekologisten ratkaisujen edistämiseen, vesivarojen sekä maaperän kunnon parantamiseen. Lisäksi ADO kehittää Somalimaahan siementuotantoa, jotta maan omavaraisuus vahvistuisi.
Y-PEER – Somaliland Youth PEER Education Network (Sanaagin alue ja Burao, Somalimaa): Y-PEERin kanssa tehtävässä hankkeessa pyritään tavoittamaan yhteisön johtohahmoja, kuten uskonnollisia ja poliittisia johtajia naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Lisäksi hankkeessa koulutetaan terveys- ja sosiaalihuollon ammattilaisia. Myös kouluikäisten lasten tietoutta tyttöjen oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta vahvistetaan ikäsopivalla tavalla esimerkiksi runojen, taiteen ja pienryhmien voimin.
SOYDAVO – Somaliland Youth Development & Voluntary Organization (Sanaagin ja Togdheerin alueet, Somalimaa): Kumppanimme SOYDAVO:n hankkeessa naisille kehitetään Health and Business -koulutusohjelma, jonka yhtenä osana naisille ja miehille välitetään tietoa naisiin kohdistuvan väkivallan haitoista ja keinoja ratkaista perheen sisäisiä ristiriitoja ilman väkivaltaa. Miesten kanssa keskustellaan naisten taloudellisen roolin kasvattamisesta perheessä ja yhteisössä. Erityisen tärkeää on löytää yhteisiä ratkaisuja, joissa ovat mukana sekä naiset että miehet. Suurin osa hankkeen naisista elää pysyvästi pakolaisleireillä. Heidän mahdollisuutensa vaatia oikeutta ovat muuta väestöä heikommat. Osa koulutukseen osallistuvista naisista saa lisäksi räätälöityä tukea pienyrittäjyyteen.
BVO – Barwaaqo Voluntary Organization (Todgheerin alue, Somalimaa): BVO keskittyy torjumaan tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa sukupuolittunutta väkivaltaa, painottaen erityisesti sukuelinten silpomisen vastaista työtä. Lisäksi BVO:n kanssa tehtävässä hankkeessa ehkäistään lapsiavioliittoja, parisuhdeväkivaltaa sekä muuta seksuaalista väkivaltaa. Hanke kehittää yhteisön sekä sen johtohahmojen välistä dialogia hankkeen teemoista. Tarkoituksena on myös ruohonjuuritasolla toimivien silpomisen ja väkivallan vastaisten komiteoiden perustaminen. Jotta muutos olisi pysyvä ja kokonaisvaltainen, BVO tukee myös Todgheerin alueen naisten säästö- ja lainaryhmiä naisten toimeentulon parantamiseksi.
NAFIS – Network Against FGM/C in Somaliland (Somalimaa): NAFIS:n työn tavoitteena on saada Somalimaahan silpomisen kieltävä laki. NAFIS lobbaa poliitikkoja, uskonnollisia johtajia ja luo jäsenjärjestöjensä avulla sosiaalista painetta lain säätämiseksi.
Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.
Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.
Mutta emme pysty puolustamaan naisten oikeuksia yksin: tarvitsemme uusia sitoutuneita tukijoita rinnallemme.
Olisitko sinä yksi heistä?
11.07.2024 Tuulia Perttula
28.05.2024 Saara Manelius
22.05.2024 Heidi Suotsalo