Lukuaika 4 min.
Sukuelinten silpominen määrittelee monesti tytön elämän suunnan. Koulutus vaihtuu äidin ja vaimon rooliin jo alaikäisenä.
Yhdellä toimenpiteellä voi olla kauaskantoiset seuraukset tytön elämälle. Tyttöjen sukuelinten silpominen on teko, joka jättää jälkensä. Se voi sysätä liikkeelle tapahtumien ketjun, joka lopulta vaikuttaa siihen, mihin suuntaan elämä kulkee.
Kenian Kisiissä edelleen yli 95 prosenttia tytöistä joutuu läpikäymään silpomisen lapsena, vaikka perinne kiellettiin erillislailla jo vuonna 2011. Silpominen suoritetaan nykyään yhä nuoremmille tytöille.
”Tyttöjen sukuelinten silpominen ajoittuu kisii-yhteisössä pääsääntöisesti hetkeen ennen kuin tytöt ovat ehtineet täyttää kymmenen. Syitä siihen on monia: nuoremmat tytöt eivät vielä ole tietoisia toimenpiteen laittomuudesta eivätkä siten kykene sanalliseen tai fyysiseen vastarintaan kuten vanhemmat tytöt”, listaa Solidaarisuuden tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta.
>> Auta tytöt turvaan silpomiselta
Silpominen altistaa terveysongelmien lisäksi lapsiavioliitoille ja koulupudokkuudelle. Noin neljännes kenialaistytöistä avioituu alaikäisenä. Kuva: Ulla Sarén
Perinteisesti sukuelinten silpominen on ollut osa siirtymäriittiä, jossa tytöstä tehdään nainen ja avioliittokelpoinen. Edelleen vanhempien tavoitteena on saada tyttö hyviin naimisiin ja turvata sen myötä hänen taloudellinen ja sosiaalinen asemansa.
Silpomisrituaalin aikana tytöille kerrotaan opetuksia ja lauletaan lauluja, jotka valmistavat tyttöä vaimoksi ja äidiksi. Äidin ja vaimon rooli nähdään tärkeämpänä kuin tytön koulutukseen ja ansaintamahdollisuuksiin investoiminen.
”Ei ole tavatonta, että alaikäinen tyttö on jo naimisissa ja odottaa ensimmäistä lastaan.”
”Valitettavasti yläasteelle siirryttäessä koululuokassa enemmistö on jo poikia”, Väkiparta kertoo.
Silpomisen läpikäyneen tytön koulutielle tulee esteitä usein viimeistään siinä vaiheessa, kun häntä ryhdytään valmistelemaan avioliittoon. Tytön velvoitetaan tekevän kotitöitä myös kesken koulupäivän.
”Ei ole tavatonta, että alaikäinen tyttö on jo naimisissa ja odottaa ensimmäistä lastaan”, kertoo Väkiparta.
UNICEFin tilastojen mukaan neljännes kenialaistytöistä joutuu naimisiin alaikäisenä. Tyttöjen aviomiehet ovat pääsääntöisesti heitä huomattavasti vanhempia.
Nuorena naimisiin menneet tytöt saavat myös ensimmäisen lapsensa (ks. tilasto) nuoremmalla iällä.
Alaikäisellä vaimolla ei ole keinoja neuvotella itseään vanhemman puolison kanssa ehkäisystä ja usein raskaus alkaa pian avioliiton solmimisen jälkeen. Raskaus ja synnytys ovat vaarallisia sekä nuorelle äidille että syntyvälle vauvalle.
>> Lahjoittamalla voit auttaa tytön turvaan silpomiselta.
Silpominen koskettaa Kenian Kisiissä noin 95 prosenttia tytöistä. Kuva: Nyasha Kadandara
”Silpomisen lisäksi lapsiavioliitoille altistavia tekijöitä Keniassa ovat köyhyys, teiniraskaudet ja koulupudokkuus. Nämä kietoutuvat usein yhteen”, Väkiparta sanoo.
Ennen avioliittoa alkavat raskaudet ovat perheelle häpeällisiä. Perheet saattavat turvata omaa mainettaan naittamalla vahingossa raskaaksi tulleen tytön pikaisesti. Syntyviä lapsia arvostetaan usein enemmän, jos heidän äitinsä on naimisissa.
Silpomisperinnettä jatkavat yleensä äidit ja isoäidit. Kouluttamattomalla nuorella naisella voi olla jo itsellään silpomisikään varttuneita tyttäriä. Tietämättömyys perinteen vaaroista ja ympäriltä tuleva sosiaalinen paine ovat omiaan takaamaan, että silpomisperinne siirtyy eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.
”Nuorten vanhempien koulutukset silpomisperinteen vaaroista ovat äärimmäisen tärkeitä ennaltaehkäisevässä työssä. Myös miesten on opittava, millaisia seurauksia silpomisella on. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa miehen sana painaa yhteisössä paljon ja he voivat vaikuttaa asenteisiin”, Väkiparta muistuttaa.
>> 15 € lahjoituksella autat kouluttamaan äidin silpomisen haitoista.
Silpomisvaarassa oleville tytöille järjestetään turvaleirejä Kenian Kisiissä. Kuva: Grace Kerubo
Silpomisia tehdään eniten loma-aikoina, koska lomalla tytöllä on aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista. Sen vuoksi Solidaarisuus järjestää loma-aikoina leirejä silpomisvaarassa oleville tytöille. Leireillä kerrotaan silpomisperinteestä ikätasoon sopivalla tavalla ja kumotaan silpomiseen liittyviä huhupuheita ja myyttejä.
”Silpomisperinteen lopettaminen ei voi olla näiden pienten tyttöjen vastuulla, mutta heillä on oikeus kuulla oikeuksistaan, saada oikeaa tietoa, oppia silpomisen laittomuudesta ja ihmisistä, joiden puoleen kääntyä, jos on vaarassa tulla silvotuksi.”
Tiedon levittäminen ja asenteiden muuttaminen pysyvästi ovat keinoja lopettaa silpomisperinne.
”Silpomaton, koulunsa loppuun asti käynyt nainen on paras mahdollinen todiste kisii-yhteisölle, ettei onni, terveys, menestys ja arvostus ole kiinni lapsena tehdystä väkivaltaisesta toimenpiteestä”, summaa Väkiparta.
Lähteet:
https://www.unicef.org/media/files/Child_Marriage_Report_7_17_LR..pdf (raportti poistettu)
https://www.unicef.org/publications/files/Progress_for_Children-No.9_EN_081710.pdf
https://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/MarryingTooYoung.pdf
https://www.dhsprogram.com/pubs/pdf/FR308/FR308.pdf
(Julkaisu ensimmäisen kerran 12/2019)
30.07.2024 Heidi Suotsalo
02.07.2024
19.06.2024
Hups! Emme löytäneet lomakettasi.