Hanke
Kestävyyttä kriisien sijaan
Ilmastokriisi, ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen – monta nimeä, joiden etymologiaan ei tässä kannata pureutua, mutta jonka vaikutus Itä-Afrikan ruokaturvaan ja toimeentuloon on kiistaton.
Keväällä 2023 jo kuusi perättäistä sadekautta oli epäonnistunut. Suurimpaan osaan Somaliasta on julistettu nälänhätä. Keniassa elintarvikkeiden hinta on tehnyt kolmesta päivittäisestä utopiaa suurimmalle osalle perheistä – esimerkiksi tärkeän maissijauhon hinta on 2,5-kertaistunut viidessä vuodessa.
Haasteita on lukuisia: Itä-Afrikan maat ovat usein riippuvaisia elintarvikkeiden tuonnista, ja varsinkin Ukrainasta ja Venäjältä tulleesta viljasta. Epäsäännölliset sateet ja pitkät kuivat kaudet ovat vaikeuttaneet viljelyä. Lannoitteiden hinta on karannut useimpien pienviljelijöiden käsistä.
Ilmastokriisi kytkeytyy myös naisten oikeuksiin. Naiset ovat usein ensimmäisiä, jotka joutuvat joustamaan ravinnostaan. Tytöt otetaan poikia todennäköisemmin pois koulusta auttamaan ravinnontuotannossa ja -hankinnassa. Tytöt saatetaan naittaa nuorempina, jotta puolison perhe joutuu kantamaan vastuun tämän ruokaturvasta.
Siksi(kään) ilmastokriisiltä ei voi kääntää katsettaan: ihmiskunnan tulee löytää tapoja sopeutua sen seurauksiin ja varmistaa, että ilmastokriisin kiihtymiselle tulee stoppi. Me keskitymme hankkeissamme ennen kaikkea kestävän ruuantuotannon ja ilmastokestävyyden rakentamiseen.
Solidaarisuus yrittää hankkeissaan varmistaa, että paikallisen kestävän ruuantuotannon edellytykset parantuvat. Tämä tarkoittaa montaa asiaa, esimerkiksi:
Tällaisen työn merkitys on paikallisesti valtava. Se lisää ruokaturvaa, taloudellisia mahdollisuuksia elintarvikemarkkinoilla ja samalla luo uskoa muuttuvan ilmaston keskellä. Esimerkiksi Somalimaan vesiprojektin tärkein ansio oli, että siihen osallistuneet kokivat voivansa jäädä nyt asumaan kotiseuduilleen.
Solidaarisuus tekee myös vaikuttamis- ja sidosryhmätyötä, jossa pyrimme nostamaan esille esimerkiksi ruokamarkkinoiden ja ilmastorahoituksen epäsuhtia globaalissa etelässä. Toisaalta luomme yhteyksiä esimerkiksi yliopistojen, yritysten ja hankkeidemme välille, pyrkien alati löytämään entistä vaikuttavampia tapoja sopeutua ilmastokriisin seurauksiin.
Naisten asema paraneeKestävät viljelytavat ja ruuantuotanto parantavat naisten asemaa työmarkkinoilla. Samalla perheiden ja yhteisön hyvinvointi paranee.
Kriisit kuriin
Kriisistä kriisiin kulkemisen sijaan, yhteisöt voivat varautua entistä paremmin haastaviin sääoloihin ja poikkeusvuosiin.
Paikallisen tuotannon jalostusasteen kehittäminen
Paikallista ruuantuotantoa kehittämällä ja jalostusastetta parantamalla, naiset saavat merkittävän lisätulon mahdollisuuksia.
Sijainti: Kenia & Somalimaa
Toteutusaika: 2021-
Kumppani: North Nyamira Women Sacco, ADO
Kaipaatko lisätietoa?
Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.
Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.
Mutta emme pysty puolustamaan naisten oikeuksia yksin: tarvitsemme uusia sitoutuneita tukijoita rinnallemme.
Olisitko sinä yksi heistä?
08.12.2023 Saara Manelius
15.06.2023 Teemu Hakoniemi
21.11.2022 Saara Manelius