15.06.2023 Teemu Hakoniemi

Hämähäkkikasvi – trendikäs rikkaruoho

Lukuaika 2 min

Hämähäkkikasvin eli sagan lehtiä naisen käsissä

Toisille rikkakasvi, toisille suurinta herkkua ja kunnianosoitus vieraalle – hämähäkkikasvi eli saga jakaa Keniassa mielipiteitä. Saga on levittäytynyt liki jokaiseen kenialaiseen puutarhaan, ja pitkään sillä oli maine lähinnä menneiden aikojen herkkuna. 

Tieto hämähäkkikasvin terveyshyödyistä ja taloudellisesta potentiaalista on kuitenkin alkanut kääntää kelkkoja. Pinaattia muistuttavassa sagassa on paljon rautaa, se tekee useamman sadon vuodessa ja sen uskotaan muun muassa parantavan näköä ja ruuansulatusta.  

Sagan kysyntä lihankorvikkeena ja kenialaisen keskiluokan lautasella on kasvanut viime vuosina nopeasti: koronan aikana tuotanto on kaksinkertaistunut, mutta ei vieläkään riitä täyttämään ruokakauppojen hyllyjä.

Hämähäkkikasvi läheltä kuvattuna
Saga on monelle perheelle tärkeä proteiinin ja raudan lähde. Kuva: Browline Omondi, 2023

Sagaan tiivistyy monta trendiä: paikallisuus, ekologisuus ja superfood. Saga on monen perheen monipuolisen ravinnon tuki ja turva, koska liki viikoittain kypsyvät sadot varmistavat perinteisen maissipuuro ugalin vierelle proteiinia ja rautaa. Se kasvaa liki missä vain ja tuottaa hyvin satoa pienilläkin maatilkuilla.  

Saga on superfoodia, jonka jalostaminen kannattaa esimerkiksi Solidaarisuuden tukemat osuuskunnat Nyamirassa ovat aloittaneet sagan kuivattamisen. Näin tuote säilyy pidempään ja jalostusasteen noustessa mahdollistaa paremmat tulot viljelijöille.  

Siinä missä tuoreesta saga-kilosta saa esimerkiksi 50 Kenian shillinkiä, voi kuivatusta tuotteesta saada jopa 70–100 shillinkiä enemmän. Samalla varmistetaan, etteivät sadot pilaannu – ongelma, jonka takia noin kolmannes tuotettavasta ruuasta joudutaan hävittämään. 

Aika hyvin rikkakasvilta.

Artikkeli julkaistu Solidaarisuudesta-lehden kevään 2023 numerossa.

…nyt kun olet täällä.

Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.

Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.

Mutta emme pysty puolustamaan naisten oikeuksia yksin: tarvitsemme lisää sitoutuneita tukijoita rinnallemme.

Olisitko sinä yksi heistä?

Kirjoittaja