23.09.2019 Kirsikka Manninen

Sisal auttaa taistelussa ilmastonmuutoksen seurauksia vastaan

Lukuaika 2 min.

Sisal-kasveja kuivassa Somalimaassa

Matoista ja siirapista tuttu sisal auttaa viljelijöitä taistelemaan ilmastonmuutoksen seurauksia vastaan ja tuo elintärkeitä tuloja monelle somalimaalaisnaiselle.

Sisal, eli Agave sisalana tai sisalagave, on nimensä mukaan agavesukuun kuuluva, monivuotinen kasvi. Agavet ovat monelle tuttuja siitä, että niiden mehusta saadaan keitettyä agavesiirappia. Sisalagaven noin 1–1,5 metrin mittaisiksi kasvavista lehdistä saadaan puolestaan sisalia.

Tätä väriltään vaaleaa, voimakaskiiltoista ja karkeaa kuitua käytetään narujen, köysien, mattojen ja korien raaka-aineina. Sisalkuitua tapaa nähdä usein kissan raapimapuissa.

Ilmastokestävä sisal

Miksi sisalin viljely tekee maailmasta paremman paikan?

Sisukas sisal-kasvi on maanviljelijän ilmastokestävä valinta, koska se kestää hyvin kuivuutta. Istutettu sisal suojelee paljasta maata ja lisää maan kykyä pidättää vettä sateiden viimein saapuessa. Sisalia istuttamalla varaudutaan samalla ilmastonmuutoksen seurauksiin, kuten äärimmäisiin kuivuusjaksoihin ja sään vaikeampaan ennustettavuuteen.

Vuonna 2018 yhteisöt Somalimaassa saivat käyttöönsä biokaasulaitteita, jotka muuntavat sisalin kuorimajätteen lämpöenergiaksi. Jo valmiiksi harvaa puustoa hakataan tämän seurauksena vähemmän polttopuuksi.

Sisal tuo perheille lisätuloja, kun sisalkuidusta valmistetaan käsityötuotteita, kuten koreja ja mattoja. Erityisesti naisten asema yhteisön silmissä on parantunut, kun sisalista valmistetut tuotteet ovat päätyneet myyntiin. Niistä saaduilla tuloilla on saatu ostettua perheelle ruokaa ja vettä, maksettua lasten koulumaksuja sekä välttämättömiä terveydenhoitokuluja.

Sisalista käsintehdyt kauniit korit tuovat naisille lisätienestejä.

Sisalia on tarvittaessa käytetty myös karjan rehuna, jos kuivuus on vaikuttanut rehusatoon.

Sisal on kasvina ja materiaalina loistava valinta äärimmäisiksi venyvissä olosuhteissa. Sen takia Solidaarisuus tukee ja kehittää sisalin viljelyä ja käyttöä Somalimaassa.

Pienelläkin lahjoituksella on suuri vaikutus.

Kirjoittaja