Lukuaika: 3 min
Suomalaisille tuttu symboli toimii nyt kutsuna liittyä mukaan Väki Vahva -liikkeeseen, jonka tavoitteena on lopettaa tyttöihin ja naisiin kohdistuva äärimmäinen väkivalta.
Helsingin kulttuurikeskuksien vessojen peilit ovat saaneet viikonloppuna uuden ilmeen. Peileihin ilmestyneisiin kirkkoveneisiin on voinut törmätä muun muassa Ateneumissa, Kiasmassa ja Musiikkitalossa. Aikaisemmin lähinnä vessatuherruksista tutut kirkkoveneet kutsuvat nyt suomalaisia mukaan silpomisen vastaiseen työhön. Olemme levittäneet symboleita ympäri kaupunkia osana Väki Vahva -liikkeen lanseerausta, joka kutsuu ihmiset sukupuoleen ja taustaan katsomatta mukaan silpomisen vastaiseen työhön.
“Väki Vahva on joukko, jossa on voimaa nousta äärimmäistä väkivaltaa vastaan. Se on aate, jossa ihmisoikeuksia puolustetaan tinkimättömästi. Väkivahvuus on sisältä kumpuavaa voimaa ja päättäväisyyttä olla mukana edistämässä yhdenvertaisuutta ja luomassa parempaa tulevaisuutta meille kaikille. Jokainen meistä voi olla väkivahva. Mitä useampi liittyy mukaan, sitä enemmän voimme vaikuttaa,” kuvailee Solidaarisuuden viestintäpäällikkö Saara Manelius.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on äärimmäistä väkivaltaa tyttöjä kohtaan. Se on epätasa-arvon ilmentymä ja ihmisoikeusloukkaus, jolla on kauaskantoisia seurauksia naisen elämään. Silpominen aiheuttaa lukuisia psyykkisiä, emotionaalisia ja fyysisiä terveyshaittoja ja voi pahimmillaan johtaa tytön kuolemaan.
“Silpominen on naisten kehojen äärimmäistä kontrollointia. Sillä halutaan määritellä sitä, kuka ja mitä nainen voi olla. Siksi silpomiskokemus voi vaikuttaa fyysisten terveyshaittojen lisäksi myös todella negatiivisesti ihmisen minäkuvaan,” täsmentää ihmisoikeusaktivisti Aja Daffeh.
Liity Väki Vahvaan lahjoittamalla silpomisen vastaiseen työhön ja jakamalla tietoisuutta aiheesta sosiaalisessa mediassa ja omassa tuttavapiirissäsi.
Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.
Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.
Mutta emme pysty puolustamaan naisten oikeuksia yksin: tarvitsemme lisää sitoutuneita tukijoita rinnallemme.
Olisitko sinä yksi heistä?