Lukuaika 5 min.
Isä ja isoisä Simeon Gentamge Ondari ymmärsi avioliiton ulkopuolisessa suhteessa, että hänen avioliittonsa oli hajoamaisillaan silpomisen takia. Naurunaiheeksi joutumisen uhallakin hän vastustaa nyt yhteisössään tyttöjen sukuelinten silpomista.
Simeon Gentamge Ondari, 58, on viiden lapsen isä ja yhdeksän lapsenlapsen isoisä. Koulun kokkina työskentelevä mies tekee Cecomen vapaaehtoisena aktiivisesti työtä saadakseen tyttöjen sukuelinten silpomisen loppumaan yhteisössään.
Hänelle silpomisen haitat eivät selvinneet kuitenkaan koulutuksessa, vaan vieraan naisen sängyssä ja avioliiton ulkopuolisessa suhteessa.
”Minulla oli suhde naiseen, jota ei ollut ympärileikattu. Salasuhde antoi minulle erilaisen ja hyvänkin kokemuksen. Se oli erilaista kuin vaimoni kanssa. Silpomaton nainen nautti seksistä”, Simeon kertoo.
”Salasuhde avasi silmäni. Avioliitossani oli isoja ongelmia, jotka johtuivat siitä, että vaimoni on silvottu. Avioliittomme oli kariutua tämän takia. Tein päätöksen, ettei nuorinta tytärtäni silvottaisi.”
Simeon on nykyään Cecomen vapaaehtoinen ja puhuu silpomista vastaan. Simeon kuvassa vaaleanpunaisessa paidassa. Kuva: Siru Aura
Simeon oli kyseenalaistanut silpomisen jo ennen avioliiton ulkopuolista suhdettansa. Hän oli työskennellyt yhteisönsä ulkopuolella toisten heimojen jäsenten kanssa. Muissa heimoissa tyttöjä ei ympärileikata. Simeon oli kuullut ystäviltään perinteen vaikutuksista.
”Vastustin jo ensimmäisen tyttäreni silpomista. Ihmiset nauroivat minulle. Niinpä hänet leikattiin hänen ollessaan 13-vuotias. Toisen tyttäreni vein silvottavaksi hänen ollessaan 11-vuotias, jottemme olisi olleet yhteisön naurunaiheena. Tuolloin silpomattomuuteen liittyi voimakas stigma.”
Nuorimman tyttärensä kohdalla Simeon ei kuitenkaan enää antanut yleisen mielipiteen ja yhteisön painostuksen vaikuttaa.
Tehtyään päätöksensä, hän ei ole peitellyt sitä, ja puhuu nyt avoimesti silpomista vastaan.
Lahjoita silpomisen vastaiseen työhön, jotta yhä useampi vanhempi saa rohkaisua säästää tyttärensä silpomiselta >>
Simeonin vanhin tytär on nyt 28-vuotias ja keskimmäinen tytär on 25-vuotias. Nuorin, silpomaton tyttäristä on 23-vuotias. Lisäksi perheeseen kuuluvat 20- ja 18-vuotiaat pojat.
Kun Simeon ilmoitti, ettei antaisi nuorinta tytärtään silvottavaksi, ei hänen vaimonsa olisi halunnut suostua.
”Pyysin häntä katsomaan meidän avioelämäämme. Perustelin hänelle, että haluan tyttärelleni liiton, joka ei hajoa – siksi häntä ei silvota. Alun vastustuksesta huolimatta vaimoni myöntyi.”
Sittemmin vaimo on lähtenyt miehensä rinnalla vastustamaan silpomista.
”Vaimoni haluaa valaa lapsiimme ja lapsenlapsiimme rohkeutta. Hän käyttää omaa tarinaansa apuna saadaksensa viestinsä kuulluksi. Hän kertoo avioliitostansa, jossa oli isoja, silpomisesta johtuvia ongelmia, joten silpomisen harjoittaminen tulisi lopettaa.”
Simeon (oik.) uskoo, että ratkaisu silpomisen lopettamiseen löytyy nuorisosta ja koulutuksesta. Kuva: Siru Aura.
Kaikki Simeonin tyttäret ovat naimisissa ja heillä on lapsia. Yhdeksästä lapsenlapsesta kuusi on tyttöjä.
Silpomiselta säästynyt tytär tekee nyt silpomisen vastaista työtä perheessään. Yhteisössä moni ajattelee, että naisesta kasvaa kelvoton, ellei häntä ympärileikata. Simeonin tytär on kuitenkin elävä esimerkki siitä, että uskomus on väärä.
”Isosiskoillensa nuorin tyttäreni on esikuva. Hän saarnaa siitä, ettei häntä ole silvottu, mutta silti hänestä on kasvanut kelpo nainen. Miksi lapsia pitäisi silpoa, kun he voivat kasvaa hyviksi ihmisiksi ilmankin? Hän on saanut vakuutettua siskonsa, etteivät hekään silvo tyttäriään.”
Auta kouluttamaan vanhempia. Lahjoita >>
Pilkka ja nauru olivat syyt, joiden takia Simeon silpoi vanhimmat tyttärensä. Yhteisöstä nouseva paine on edelleenkin asia, jonka kanssa monet painivat.
”Kisii-yhteisössä ei ole erityisen hyvää syytä ympärileikkaukselle. Ihmiset vain etsivät syytä kokoontua yhteen syömään ja juhlimaan. Pääasia silpomisessakin on vain saada ihmisille juhlat ja paljon ruokaa”, Simeon lataa.
Mies on seurannut vierestä, kuinka silpomista on ruvettu kyseenalaistamaan enemmän, silpomattomien tyttöjen määrä on kasvanut kisii-yhteisössä ja tyttöjen ympärileikkaaminen on kielletty laissa.
Kuitenkin suurin osa tytöistä joutuu yhä silvotuksi, mutta nykyään perinnettä harjoitetaan piilossa.
”Monet eivät kerro julkisesti, jos jättävät tyttärensä ympärileikkaamatta. Joskus he kertovat minulle, koska olen puhunut aihetta vastaan avoimesti.”
Simeon on mukana Solidaarisuuden kumppanijärjestö Cecomen toiminnassa. Pilkka tai leima eivät enää pelota miestä, vaan Cecomen kokouksissa hän on noussut seisomaan ja kertonut avoimesti, ettei hänen tytärtään eikä lapsenlapsiaan ole silvottu. Hän on noussut esille esikuvana, joka ei hiljene enää.
Tulevaisuudessa hän toivoo, että lapset saavat paremman koulutuksen ja ymmärryksen asioista.
”Koulussa he kasvavat vastuuntuntoisiksi ja heihin juurtuu uusi kulttuuri. Minä tulen kuolemaan pian. Tärkeintä on kouluttaa nuoret, jotta heidän ajattelunsa muuttuu. Laitetaan lapsemme kouluun.”
(Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 1.3.2017)
27.11.2024 Tuulia Perttula
20.11.2024 Tuulia Perttula
10.10.2024 Tuulia Perttula
Hups! Emme löytäneet lomakettasi.