”Islamin laki ei oikeuta leikata tyttöjä”, sanoo uskonnollinen johtaja Somalimaasta.
Somalimaalainen Hassan Rayale Oyare on uskonnollinen johtaja, joka haluaa tehdä ihmisille selväksi, että tyttöjen sukuelimiä ei pitäisi silpoa.
”Olen aina ollut leikkaamista vastaan, koska islamin laki ei oikeuta leikata tyttöjä.
Olen kokenut vaikeuksia mielipiteeni takia. Monet kylässä eivät ole kunnioittaneet näkemystäni johtajana, vaan asettuneet minua vastaan ja leikanneet tyttärensä vastoin kehotustani luopua siitä.
Olin yllättynyt, että kulttuuri on vahvempi kuin uskonto.
Näin itse, kuinka vaimoni elämä oli leikkauksen takia ongelmallista. Hän valitti kipujaan niin kuukautisten kuin synnytyksen aikana. Tuntui, että en voinut tehdä asialle mitään.
”Islamin laki ei oikeuta leikata tyttöjä”, kertoo uskonnollinen johtaja Hassan Rayale Oyare Somalimaasta. Kuva: Meeri Koutaniemi
Setäni oli aikoinaan leikkausta vastaan, mutta hänen vaimonsa leikkasi heidän kaksi tytärtään salaa. Tyttärien salaa leikkaaminen aviomieheltä on ollut yleistä, mutta onneksi nykyään harvinaista. Mies voi uhata naista avioerolla.
Tytöt pakotetaan leikattavaksi, koska äideillä on kova paine saada heidät myöhemmin naimisiin. Yhteisöissämme on monia varoittavia esimerkkejä, että tyttö on jätetty ilman aviomiestä, jos hän on ollut leikkaamaton.
Sen takia on tärkeintä, että kerromme miehille, että tytön kiinni ompeleminen ei takaa tytön neitsyyttä. Tämä on väärä uskomus.
Leikkaus ja tytön sulkeminen ei turvaa tyttöä edes raskaudelta.
Onneksi koulutettujen ihmisten määrä on koko ajan kasvussa, joten ihmiset muuttavat yhä suuremmissa määrissä mieltään ympärileikkauksesta.
Ennen leikkaamattomuus merkitsi stigmaa, mutta asia muuttuu hiljalleen.
Tärkeintä muutostyössämme on keskittyä nuoreen sukupolveen, joka avioituu lähiaikoina. Miehet voivat ottaa vaimokseen leikkaamattoman naisen sekä olla leikkaamatta omia tyttäriään.”
Haastattelu ja valokuvat: Meeri Koutaniemi
27.11.2024 Tuulia Perttula
20.11.2024 Tuulia Perttula
10.10.2024 Tuulia Perttula