28.04.2020

Vinkkejä korona-arjessa jaksamiseen

Lukuaika 6 min.

Mary Masigisi lukemassa kirjaa kodissaan. Kuva: Nyasha Kadandara

Koronapandemian keskellä eläminen on stressaavaa meille kaikille. Stressiä voi lievittää uppoutumalla kirjojen, podcastien ja liikkuvan kuvan tarjoamiin maailmoihin. Keräsimme vinkkilistan vahvoista naisista kertovista sisällöistä.

Podcastit:

Naisasiatoimisto-podcast
Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapainen käsittelevät podcastissaan naisten elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Mielenkiintoista keskustelua herää kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista. (Yle Puhe/Areena)

Naisen kosto -podcast
Podcastissa yhdistellään komediaa ja asiantuntijanäkemystä yhteiskuntamme suuresta tabusta: naisen aggressiosta. ”Patriarkaalinen yhteiskunta on niin pitkään sortanut ja alistanut naisia, että ei ole ihme, että naiset haluavat kostaa. Se on aivan loogista.” (Yle Areena)

Kirjallisuus:

Sukupuolikysymys – Maria Husso ja Risto Heiskala
Sukupuolikysymys tarjoaa perustiedot siitä, miksi ja millä tavoin sukupuoli, yhteiskunnalliset jaot ja erilaiset lähestymistavat vaikuttavat meidän elämiimme jakamalla ja yhdistämällä meitä. Sukupuolikysymys ei ole vain nais- tai tasa-arvokysymys, vaan siihen kuuluu myös miehiin kohdistuvien odotusten tarkastelu ja heteroseksuaalisuuden itsestäänselvyyden kyseenalaistaminen.

A room of one’s own (suom. Oma huone) – Virginia Woolf
Oma huone perustuu Woolfin kahteen vuonna 1928 kirjoittamaan puheeseen, joissa hän pohtii naisten suhdetta fiktioon.

Parvekejumalat – Anja Snellman
Parvekejumalat kertoo murrosikäisestä somalitytöstä nimeltä Anis ja nuoresta ”kantasuomalaisesta” naisesta nimeltä Alla. Kirja käsittelee voimankäyttöä, alistamista ja ihmisoikeusrikosten hyväksyttävyyttä kulttuurisilla syillä.

Työmiehen vaimo – Minna Canth
Työmiehen vaimo on Minna Canthin näytelmä vuodelta 1885, ja on yksi kirjailijan tunnetuimpia ja yhteiskunnallisesti radikaaleimpia teoksia, joka kritisoi alkoholia ja miehen valta-asemaa avioliitossa.

Heretic (suom. Harhaoppinen) – Avaan Hirsi Ali
Ayaan Hirsi Ali pohtii islamin olemusta, reformin tarvetta ja mahdollisuuksia siihen. Kirjailija avaa ajatusta, että uskonnollisilla opeilla on merkitystä mutta ne kaipaavat uudistuksia sopeutuakseen nykyaikaiseen yhteiskuntaan.

I am Malala (suom. Minä olen Malala) – Malala Yousafzai
Kirja kertoo kansainvälisesti tunnetun koulutuksen puolestapuhujan ja Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Malala Yousafzain tarinan nuoresta koulutytöstä, jonka Taliban yritti vaientaa.

Miestä ei voi raiskata – Märta Tikkanen
Klassikoaseman saanut kirja vuodelta 1976 pureutuu isoon kysymykseen: Mikä ajaa miehiä raiskaamaan? Ja mikä ajaa miehet uskomaan, että heillä on oikeus toimia sillä tavalla?

A woman of firsts – Edna Adan Ismail
A woman of firsts kertoo kirjailijan uskomattoman tarinan nuoresta tytöstä, joka läpikävi silpomisen ja joka myöhemmin elämässään kouluttautui kätilöksi, rakensi sairaalan, ja nousi ministeriksi.

Norma – Sofi Oksanen
Norma käsittelee naisten oikeuksia ja ihmisen hintaa, ja sitä, kuinka helposti naisia pystytään käyttämään hyväksi, jotta heistä saisi mahdollisimman paljon voittoa niin hiusten, kuin sijaissynnyttämisenkin kautta. Kertomuksen moraalisena ongelmana näyttäytyy sukupuoliero.

Nainen on islamin tulevaisuus – Sherin Khankan
Kirjassaan Sherin Khankan avaa Euroopan ensimmäisen vain naisille tarkoitetun moskeijan Kööpenhaminaan, kertoo tarinansa ja pohtii nykyaikaisen naisen roolia islamilaisessa uskonyhteisössä ja yhteiskunnassa.

Anna anteeksi – Laura Manninen
Anna anteeksi on väkevä puheenvuoro parisuhdeväkivallasta, perheestä, häpeästä ja vaikenemisen kulttuurista sekä onnistumisen pakosta.

Aavikon tyttäret – Nura Farah
Usean sukupolven naisista kertova, 1900-luvun puolivälin Somaliaan sijoittuva tarina paimentolaisten raskaasta elämästä aavikolla ja ikuisesta sateen odotuksesta. Kirjassa käsitellään silpomisperinnettä, joka kuuluu paimentolaiskulttuuriin.

Toinen sukupuoli – Simone de Beauvoir
Toinen sukupuoli on painokas teos, joka kertoo ihmiselle kaiken, mitä tämän tulee tietää naisista, miehistä, uskonnosta, historiasta ja yhteiskunnasta.

Invisible women (suom. Näkymättömät naiset) – Caroline Criado Perez
Kirjailija kuvaa vankan tutkimustiedon ja tilastojen perusteella, miten maailmamme on suunniteltu miehille ja miten naiset ovat unohtuneet yhtälöstä maailmaa rakentaessa.

We should all be feminists (suom. Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä) ­– Chimamanda Ngozi Adichie
Kirja käsittelee sukupuolen väliseen tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä, ja kirjailija nostaa esimerkkejä omasta nuoruudestaan ja aikuiselämästään niin Nigeriassa kuin Yhdysvalloissa. Kansainväliseksi ilmiöksi noussut essee tarjoaa feministeille määritelmän, joka pistää jokaisen ajattelemaan.

Becoming (suom. Minun tarinani) – Michelle Obama
Menestyksekäs muistelmateos kertoo Yhdysvaltain ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentiperheen tarinan. Kolmeen osaan jaetussa kirjassa Michelle Obama valottaa omaa lapsuuttaan, perhe-elämäänsä ja heidän aikaansa Valkoisessa talossa.

A thousand splendid suns (suom. Tuhat loistavaa aurinkoa) – Khaled Hosseini
Menestykseksi noussut kirja kertoo sydäntäsärkevän tarinan kahden naisen kohtalosta ja ystävyydestä sotien haavoittamassa Afganistanissa.

Young men against female genital mutilation/cutting in Somaliland: Discursively negotiating violence, gender norms and gender order – Maria Väkiparta
Tasa-arvoasiantuntijamme analysoi väitöskirjassaan, kuinka silpomisperinteen vastaiseen työhön Somalimaassa osallistuvat nuoret miehet haastavat ja toisaalta uusintavat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, sukupuolinormeja ja sukupuolijärjestystä diskurssien kautta.

Sarjat ja elokuvat:

Nepalin morsian
Dokumenttielokuva seuraa teini-ikäisen Rekhan elämää Nepalissa, jossa lapsiavioliitot ovat yleisiä. Elokuva kertoo lapsuuden lopusta ja kulttuurista, jossa isän määräysvalta sinetöi tytön kohtalon. (Yle Areena)

Tottumiskysymys
Tottumiskysymys on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa, joka kuvaa naisten arkisia kokemuksia vallankäytöstä. (Yle Areena)

School of seduction
Dokumenttielokuva seuraa pietarilaista vaimokoulua käyviä nuoria naisia, joille opetetaan, kuinka mies saadaan koukkuun. Täyttääkö rikas puoliso kuitenkaan tyttöjen unelmat? (Yle Areena)

F-Sana
Norjalainen dokumenttisarja seuraa Skam-sarjan Vildenä tutuksi tullutta Ulrikke Falchia, joka tutkii nuorten suhdetta sukupuolirooleihin. (Yle Areena)

Kirje Alepposta
Wa’d al-Khatib elää, rakastuu ja saa tyttären keskellä sisällissotaa. Nuori äiti dokumentoi elämäänsä sodan runtelemassa Syyriassa viiden vuoden ajan josta seuraa kirje tyttärelle, Samalle. (Yle Areena)

Heder
Heder on ruotsalainen rikossarja vuodelta 2019, joka kertoo neljästä asianajajasta, ketkä työskentelevät Heder-nimisessä asianajajatoimistossa, joka on erikoistunut auttamaan haavoittuvassa asemassa olevia naisia. (Yle Areena, Viaplay)

Mrs. America
Tositapahtumiin perustuva sarja kertoo konservatiivisesta naisesta nimeltä Phyllis Schlafly, ja hänen taistelustansa feminististä liikettä ja perustuslain lisäyksestä sukupuolten välistä tasa-arvoa vastaan, joka tuli muuttamaan politiikan suunnan 1970-luvun Amerikassa. (HBO Nordic)

Handmaid’s Tale
Televisiosarja perustuu Margaret Atwoodin samannimiseen kirjaan (suom. Orjattareni) vuodelta 1985, ja kertoo fiktiivisestä ja sodan riivaamasta valtiosta nimeltä Gilead (ent. Yhdysvallat), jossa vallitsee totalitaarinen ja uskonnollinen hallitus, joka määrää hedelmälliset naiset vangittaviksi ja orjiksi lapsettomiin perheisiin. (HBO Nordic, Yle Areena)

Unorthodox
Hasidijuutalainen 17-vuotias nainen pakenee järjestettyä avioliittoa Brooklynista Berliiniin etsimään itseään ja äitiään. (Netflix)

Hidden Figures (suom. Varjoon jääneet)
Hidden Figures – Varjoon jääneet on tositapahtumiin pohjautuva draamaelokuva, joka pohjautuu Margot Lee Shetterlyn tietokirjaan Hidden Figures. Elokuva kertoo 1960-luvun rotuerottelun aikaan Nasassa työskennelleissä afroamerikkalaisista naismatemaatikoista, joiden laskelmat veivät ensimmäiset astronautit avaruuteen.

Koronakriisi osuu kipeimmin kaikista heikoimmassa asemassa oleviin.