09.03.2019 Ada Bergroth

Pussykka mukana sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä

Lukuaika 6 min.

Pussykka silpomisen vastaisessa työssä. Kuva: Ada Bergroth

Pussykka lahjoittaa 25 prosenttia jokaisen tuotteen tuotosta hyväntekeväisyyteen. Vuoden 2019 avustuskohteeksi on valittu Solidaarisuuden silpomisen vastainen työ.

Jenny Hällfors on aina tehnyt jotain käsillään – keramiikkaa, maalauksia, käsitöitä.

Kun hänen esikoisensa täytti vuoden, hän kaivoi pitkästä aikaa ompelukoneen esille. Hällfors oli nähnyt aiemmin Pinterestissä kuvan tetranmallisesta pussukasta ja halusi ommella oman versionsa siitä. Kotona sattui juuri sillä hetkellä olemaan vaaleanpunainen vetoketju sekä ruskeita retrokankaita.

Kun hän käänsi valmiin työn ympäri, ei naurusta meinannut tulla loppua. Pussukka muistutti niin selvästi naisen alapäätä.

”Töissä minulle oli jo aikaisemmin naureskeltu, kun näin milloin missäkin kuosissa kirkkoveneitä. Vein pussukan työkaverilleni lahjaksi ja nauroimme vedet silmissä”, sairaanhoitajana työskentelevä Hällfors muistelee.

”Työyhteisö kannusti minua aloittamaan pussukoiden valmistuksen ja silloin keksin antaa sille nimeksi Pussykka. Siitä kaikki sitten alkoi. Ensimmäiset mallit saivat nimekseen Peruspiirakka, Pitsipiirakka ja Naku”, hyväntuulinen Hällfors kertaa ja naurahtaa perään.

Hällforsin hersyvä huumorintaju näkyy myös kaikissa Pussykka-yrityksen tuotteissa, jotka on tehty pilke silmäkulmassa ja ovat nimeltään esimerkiksi Mirri, Hillo ja Aja(ma)ton.

”Uskalla olla oma itsesi”

Tasa-arvo sukupuolesta riippumatta ja naisten aseman parantaminen. Ne ovat Hällforsille sydämenasioita.

Pussykka ei ole pelkästään tuote tai humoristisia käsitöitä myyvän yrityksen nimi, vaan Hällforsilla on kaiken takana sanoma:

”Haluan huumorin avulla purkaa naiseuteen liittyviä tabuja ja ajaa tasa-arvoa – oli ihmisen sukupuoli mikä tahansa.”

Hänestä naisten tulisi rohkeasti uskaltaa olla omia itsejään. Naisen ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyvästä häpeästä pitäisi pyrkiä eroon.

”Pussykan tuotteet on tehty kannustamaan naisia olemaan sellaisia kuin ovat – luomuna. Esimerkiksi kuukautisista pitäisi pystyä puhumaan avoimesti. Nehän kertovat, että meissä todennäköisesti on palikat järjestyksessä ja sitä kautta voimaa luoda uutta elämää, mikä on jo itsessään niin monien sattumien summa, että pistää pään pyörryksiin”, Hällfors muistuttaa.

Pussykka haluaa poistaa naiseuteen liittyvää häpeää

Pussykka kannustaa naisia irti ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyvästä häpeästä. Kuva: Ada Bergroth

Hällfors ei koe, että naisen tulisi olla millään tavoin tyrkyllä, mutta esillä saa olla ja ilman, että tarvitsee hävetä. Hänestä seksuaalisen nautinnon tavoittamattomuuden takana voi olla jo lapsena sisäistetty ajatus, ettei omaan alapäähän kosketa.

”Tytöille syntyy helposti käsitys jo pienestä pitäen, että naisen kuuluu hävetä omaa kehoaan ja seksuaalisuuttaan. Siinä missä pikkupoikien suodaan juoksentelevan alasti, tyttöjä komennetaan olemaan koskematta alapäähänsä ja perään sanotaan vielä ’hyi’.”

Rakkaudesta lajiin ilman voiton tavoittelua

Pussykka-yritystä ja tuotteiden valmistamista Hällfors luonnehtii rakkaaksi harrastukseksi, jossa ideat saavat lennellä vapaasti ja ratkaisut syntyvät pitkän ajatustyön pohjalta. Kaavoja ja materiaaleja Hällfors miettii tarkkaan ja viilaa niin kauan, että on lopputulokseen tyytyväinen.

”Parasta on, kun saa tehdä omaa juttua ilman painetta. Mikään uusi tuote ei synny pakolla. Tekemisessä pitää säilyä vapaus ja hauskanpito”, monesti pitkälle yöhön tuotteitaan ompeleva Hällfors kuvailee.

Kaikesta puheesta paistaa Hällforsin intohimoinen halu tehdä jotain käsillään ja vaikuttaa samalla tärkeäksi pitämiinsä asioihin.

”En tavoittele voittoa, vaan minulle on tärkeää hyväntekeväisyys ja se, että hyväntekeväisyysosiosta lähtee mahdollisimman vähän kuluja.”

Pussykka lahjoittaa 25 % jokaisen tuotteen tuotosta hyväntekeväisyyteen naisten asemaan parantamiseen. Kohde vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna varat ohjataan Solidaarisuuden silpomisen vastaiseen työhön.

”Linkki silpomisen vastaisen työn ja Pussykan välillä on ilmeinen. Tämä yhteistyö on match made in heaven. Tuo tunne vahvistui entisestään, kun tapasin Solidaarisuuden työntekijöitä.”

Hyväntekeväisyys antaa Hällforsin mukaan monin verroin myös takaisin:

”Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen ylläpitää innostusta pyörittää ja kehittää Pussykka-yritystä. Se antaa työlle merkitystä”, Hällfors kuvailee.

”Järjestön kautta ohjattu raha menee perille ja Solidaarisuus asiantuntijana tietää, mihin raha tulee käyttää. Haluan ohjata apua niille, jotka ovat heikoimmassa asemassa.”

”Ihmisiä ei pidä jaotella meihin ja muihin”

Hällfors pohti syksyllä, pitäisikö hänen ohjata vuoden 2019 hyväntekeväisyysosa kotimaan työhön, mutta päätyi melko pian siihen, ettei avunsaajien kotimaalla ole hänelle lopulta mitään merkitystä. Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla ja yhtä arvokkaita.

”Ihmiset herkästi jaottelevat ihmisiä eri lohkoihin ja sen perusteella sitten järkeillään, että tuo hirveys tapahtuu niin kaukana meistä, ettei sillä ole väliä”, Hällfors pohtii ja jatkaa heti perään: ”Mutta jos maailmaa ei katsokaan niin, että ne siellä ja me täällä, vaan että tämä maailma on meidän ihmisten yhteinen, niin silloin on helpompi puuttua ongelmakohtiin.”

Ilmastonmuutos huolestuttaa Hällforsia ja hänestä on hienoa, että Solidaarisuus auttaa parantamaan naisten asemaa ilmastoherkillä alueilla, joilla ilmastonmuutoksen seuraukset kurittavat jo nyt ihmisten elinolosuhteita.

Hällfors kiinnittää huomiota materiaalien ekologisuuteen ja valmistaa puuvillan ja pellavan lisäksi myös vegaanisesta korkista esimerkiksi rusetteja ja vyölaukkuja.

”Vaikka oma panokseni onkin pieni isossa kuvassa, niin Pussykka ajaa hyvää asiaa. Mikä sen parempi harrastus”, Hällfors kiteyttää loppuun.

Pussykka lahjoittaa 25 % jokaisen tuotteen tuotosta Solidaarisuuden silpomisen vastaiseen työhön vuoden 2019 ajan. Tutustu tuotteisiin ja osta oma Pussykka osoitteessa: www.pussykka.fi

Mitä sinä tekisit solidaarisuudesta väkivaltaa kokevia tyttöjä ja naisia kohtaan?

Kirjoittaja