25.05.2023

Naisten vaivoja, taas se aika kuukaudesta – miten menkat vaikuttavat tyttöjen oikeuksiin?

Lukuaika: 4 min.

Kaksi tyttöä katsoo hieman sivuun kamerasta

Yksi asia yhdistää satoja miljoonia ihmisiä joka kuukausi: kuukautiset. Siitä huolimatta menkat ovat edelleen vaiettu tabu, joihin liittyy häpeää ja salailua. Vaikenemisen kulttuuri yhdistettynä puuttuviin resursseihin vahvistaa jo valmiiksi epätasa-arvoisia yhteiskunnallisia rakenteita, johtaen äärimmillään miljoonien tyttöjen koulupudokkuuteen ja vaikuttaen heidän terveyteensä.

Menkat, hilloviikko, puolukkapäivät, naisten vaivat, ”se aika kuukaudesta”; kuukautisille on keksitty monta kiertoilmaisua. Lukuisat lempinimet kertovat karua totuuttaan siitä, kuinka miljoonien ihmisten arkea kuukausittain rytmittävä luonnollinen tapahtuma on edelleen ympäri maailman vaiettu puheenaihe ja näkymättömiin painettu tabu.

Moni tyttö kärsii kuukautisiin liittyvistä epävarmuuksista ja kivuista hiljaisuudessa

Kuukautisiin liittyvän häpeän jakavat miljoonat tytöt ympäri maailman: monissa yhteisöissä menkkojen ajatellaan tekevän tytöstä likaisen ja epäkelvon. Esimerkiksi Somalimaassa kuukautisista ei juuri puhuta. “Näkyviä, kuukautisveren aiheuttamia tahroja pidetään häpeällisenä”, kertoo Solidaarisuuden sukupuolittuneen väkivallan asiantuntija Zakiya Bulhan. ”Tämä johtaa siihen, että tytöt haluavat pitää kuukautisensa salassa.”

Myös sukuelinten silpomisella on oma vaikutuksensa kuukautisiin, sillä se voi aiheuttaa muiden haittojen lisäksi myös kivuliasta kuukautisveren pakkautumista.

Kuukautiset parrasvaloihin

Mistä kuukautisiin liittyvä häpeä sitten juontaa juurensa?

Sosiaaliset normit rakentavat käsitystä siitä, mikä on hyväksyttyä ja tavallista yhteisössä. Siten yhteiskunnan epätasa-arvoiset rakenteet heijastuvat myös käsitykseen normaalista kehosta – ja kuukautiset poikkeavat tästä normista. Siksi naisten kehot ja luonnollinen kuukautiskierto ovat kontrollin alaisena ympäri maailman.

Normit tulevat näkyväksi etenkin silloin, kun niitä rikotaan – Keniassa senaattori Gloria Orwoba päätti häpeän sijaan kohdata kuukautisensa ylpeydellä ja käveli parlamenttiin kuukautisveren tahrimissa housuissa. Orwoban teosta uutisoitiin sen poikkeuksellisuuden vuoksi ympäri maailmaa. Samalla hänen rohkeutensa toi kuukautiset niiden ansaitsemalle paraatipaikalle, osaksi päivittäistä arkea.

Gloria Orwoba kuukautisveren tahrimissa housuissa.
Kenialainen senaattori Gloria Orwoba saapui senaattiin kuukautisveren tahrimissa housuissa ja puhui kuukautisköyhyyden vaikutuksesta miljoonien tyttöjen elämään. Kuva: Kenna Claude/BBC

Kuukautisköyhyys saattaa katkaista tytön koulutien

Häpeän lisäksi kuukautiset aiheuttavat tytöille ja naisille myös konkreettisia kustannuksia: arvioiden mukaan nainen käyttää niihin jopa tuhansia euroja elämänsä aikana. Kuukautisköyhyydellä tarkoitetaan sitä, että kuukautissuojia tarvitsevalla ei ole varaa ostaa niitä. Kuukautisköyhyys on vakava ongelma etenkin kehittyvillä alueilla: esimerkiksi Keniassa jopa 65 prosentilla tytöistä ja naisista ei ole varaa ostaa kuukautissuojia.

Kuukautisköyhyys voi muuttaa tytön elämän suunnan: esimerkiksi kouluun meneminen ei onnistu ilman kuukautissuojia. Väliin jääneet koulupäivät johtavat opintojen viivästymiseen ja jopa koulun keskeytymiseen. Tilanne on niin äärimmäinen, että Keniassa noin yksi kymmenestä 15-vuotiaasta tytöstä joutuu turvautumaan seksin myymiseen kuukautistensa kustantamiseksi. Siten kuukautisköyhyydellä on osansa moniin myös esimerkiksi sukupuolitautien, kuten HIV:n leviämiseen ja alaikäisten raskauksiin.

Lisäksi moni Itä-Afrikan alue kärsii äärimmäisestä kuivuudesta, ja tämä vaikuttaa myös kuukautishygieniaan. Huono hygienia voi johtaa esimerkiksi tulehduksiin ja sairauksiin, mikä lisää infektioriskiä entisestään. Siten kuukautisiin liitetty häpeä sekä puuttuvat resurssit vaikuttavat suoraan miljoonien tyttöjen ja naisten terveyteen.

Kaksi huiveihin pukeutunutta naista seisoo keskellä aavikkonäkymää.
Ilmaston äärimmäinen kuivuus ja sen mukanaan tuoma puute vedestä yhdistettynä köyhyyteen heikentävät kuukautisterveyttä. Kuva: Siru Aura 2018.

Kestositeet taklaavat monia naisten oikeuksiin liittyviä esteitä

Solidaarisuuden Somalimaassa käynnistämä hanke tutkii kestositeiden tuotannon mahdollisuuksia Buraon pakolaisleirillä, jossa maan sisällä pakenemaan joutuneet naiset voivat parantaa toimeentuloaan kestositeiden ompelemisen muodossa. Alueella, jossa tytöt ja naiset joutuvat kuukautisten aikana turvautumaan esimerkiksi sanomalehtiin, kasvien lehtiin ja sukkiin, asianmukainen ja hygieeninen kestoside on vallankumouksellinen tuote.

”Hankkeen tarkoituksena on tukea pakolaisleirillä asuvien naisten toimeentuloa ja luoda heille edellytyksiä taloudelliseen itsenäisyyteen. Kestositeet parantavat naisten ja tyttöjen hygieniaa ja ehkäisevät siten infektioiden syntymistä”, Bulhan summaa.

Naisten naisille valmistamat kestositeet mahdollistavat toimeentulon ohella heille myös pääsyn arvokkaisiin kuukautistuotteisiin – ja sitä myöten myös parempaan koulutukseen, terveyteen ja elämään.

…nyt kun olet täällä.

Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.

Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.

Mutta emme pysty puolustamaan naisten oikeuksia yksin: tarvitsemme lisää sitoutuneita tukijoita rinnallemme.

Olisitko sinä yksi heistä?

Kirjoittaja