08.11.2019 Ada Bergroth

Elämää silpomisuhan alla

Lukuaika 3 min.

Silpomisuhan alla oleva 6-vuotias Esther-tyttö Keniasta. Kuva: Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Pienen Esther-tytön isoäiti Monica kertoo syitä sille, miksi tytön sukuelimet on syytä silpoa.

6-vuotiaan Estherin hymy on tarttuva. Suloinen tyttö asuu isoäitinsä Monican kanssa Kenian Kisiissä 

Esther rakastaa leikkimistä, siivoamista ja laulamista ja on aina iloinen isoäitinsä mukaan. 

Hyväntuulinen 6-vuotias Esther ei itse tiedä silpomisperinteestä. Kuva: Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Isoäiti Monica on aikoinaan pikkutyttönä käynyt läpi sukuelintensä silpomisen. Estherin äiti on myös silvottu lapsena ja nyt isoäidistä olisi aika suunnitella myös pienen Estherin silpomista.  

Tyttö ei tiedä suunnitelmista vielä mitään, eikä hänelle kerrota silpomisesta ennakkoon, isoäiti toteaa. 

Silpominen hillitsee seksuaalisia haluja

Monica-isoäiti osaa heti luetella monta syytä, miksi pieni Esther kannattaisi silpoa.  

Silpominen on pyhä ja olennainen osa Kisiin kulttuuria, ja siksi perinteen jatkaminen on isoäidin mukaan tärkeää. 

Silpomisperinne opettaa Monican mukaan myös kunnioitusta vanhempia ihmisiä kohtaan. 

Hän uskoo, että silvottuna Estherillä on parempi tulevaisuus. Koulunkäynti sujuu isoäidin mukaan silvotuilta tytöiltä paremmin, sillä toimenpiteen uskotaan yleisesti hillitsevän käytöstä. 

Monica uskoo monen muun Kisiissä elävän isoäidin ja äidin tavoin, että naisen klitoris on ylimääräinen osa, josta täytyy hankkiutua eroon, jotta seksuaaliset halut eivät kasva liian suuriksi. 

Estherin isoäiti haluaa tytön varttuvan rauhalliseksi. Silpominen täytyy kuulemma tehdä hyvissä ajoin ennen seksuaalisten halujen heräämistä. Esther on silvottava pian, viimeistään alle 10-vuotiaana. 

”Kun puu on kasvanut, ei siihen voi enää vanhana tehdä muutoksia”, kuvailee Estherin isoäiti Monica. 

Isoäiti kertoo, että voisi viedä Estherin silvottavaksi vaikka heti huomenna. Hän ei keksi syitä sille, miksi ei silpoisi tyttöä.  

Tyttöjen sukuelimet silvotaan Kenian Kisiissä tyypillisesti ennen 10 vuoden ikää. Kuva: Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Silpominen on kallista perheelle ja maksaa kisiiläisen keskimääräisen kuukausipalkan verran, noin 4 000 Kenian shillinkiä eli noin 40 euroa. Se ei kuitenkaan ole este köyhille perheille jatkaa perinnettä, sillä yli 95 prosenttia Kisiin tytöistä silvotaan sen laittomuudesta huolimatta 

Monica-isoäiti ei halua, että Esther poikkeaa luokan muista tytöistä. Hän pelkää, että tyttöä pilkattaisiin ja syrjittäisiin silpomattomana. 

Silpominen nähdään rakkauden tekona

Äidit ja isoäidit eivät vie tyttöjä silvottaviksi pahuuttaan, vaan uskovat tekevänsä oikein. Myös Monica näkee silpomisen olevan rakkauden teko tyttöä kohtaan. 

Monica kertoo rakastavansa Estheriä, mutta samalla kulttuuri ja yhteisön perinteet ovat tärkeitä. 

Voisiko isoäiti muuttaa mieltään, jos kuulisi silpomisen haitoista? Monica toteaa olevansa kiinnostunut silpomista käsittelevistä tilaisuuksista ja hän on valmis katsomaan, vakuuttaako niistä saatu uusi tieto hänet olemaan silpomatta Estherin sukuelimiä. 

 

Artikkeli kirjoitettiin huhtikuun tapaamisen jälkeen. Olemme nyt saaneet kannustavia ja iloisia uutisia Kenian Kisiissä työskentelevältä työntekijältämme: Estherin isoäiti Monica on päättänyt säästää tytön silpomiselta kuultuaan silpomisperinteen haitoista kyläkokoontumisessa järjestetyssä tilaisuudessa. 

 

Silpomisen haitoista kertovia keskustelutilaisuuksia järjestetään Nenäpäivä-kampanjan tuella. Katso Estherin ja Monican Nenäpäivä-show’ssa nähty tarina YleAreenasta. 

Silpomisuhan alla elävä Esther Nenäpäivä-värityskuvan kanssa.

Solidaarisuus järjestää silpomisen haitoista kertovia koulutuksia, jotta Estherin kaltaiset pikkutytöt säästyisivät silpomiselta ja äidit ja isoäidit oppisivat perinteen olevan vaaraksi tytöille. Kuva: Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Kirjoittaja