Lukuaika 3 min.
Tuplamaisteriksi valmistuneella Mirellä on yli 14 vuoden kokemus kehitysyhteistyöstä. Hänelle naisten aseman parantaminen on sydämen asia.
Solidaarisuus sai riveihinsä helmikuussa kokeneen moniosaajan, kun Ahmed Mire aloitti työnsä Somalimaassa ohjelmakoordinaattorina. Nyt Mire toimii Solidaarisuuden maapäällikkönä Somalimaassa.
Somalimaan Hargeisassa syntynyt ja nyt sieltä käsin töitä tekevä Mire haki Solidaarisuudelle töihin kiinnostavien teemojen vuoksi. Heikossa asemassa olevien ihmisten auttaminen on ollut Mirelle pienestä asti tärkeää.
“Minua kiinnostaa erityisesti naisten voimaannuttaminen, koulutus ja toimeentulon parantaminen. Ne ovat intohimojani.”
Mire on aikaisemmissa työpaikoissaan eri järjestöissä vastannut suurista hankkeista, jotka ovat taklanneet niin koulutukseen, terveyteen, toimeentuloon kuin ruokaturvaan liittyviä haasteita ja isoja, humanitaarisia kriisejä. Viimeisimmässä työssään hän pääsi nykyisen työn tavoin keskittymään naisten voimaannuttamiseen.
Hän näkee, että töitä on vielä valtavasti tehtävänä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä ja jotta aiheesta voisi edes käydä rakentavaa keskustelua.
“Varsinkin Somalian puolella sukupuolten välisestä tasa-arvosta tai naisten heikosta asemasta puhuminenkin on teko, josta voi seurata uhkailua.”
Myös Mire on kokenut uransa aikana turvallisuutensa uhatuksi ja on joutunut aikaisemmassa työssään Somalian puolelle matkustaessaan huolehtimaan tarkasti turvallisuudestaan.
Jatkuvassa kasvussa oleva Hargeisan kaupunkikin kärsii ajoittain levottomuuksista, mutta Mire kokee ympäristön kuitenkin vakaammaksi Somalimaan puolella.
”Minut tekee onnelliseksi ne hetket, kun näen millainen positiivinen vaikutus työllämme on naisten elämään. Nainen, joka ei ole aikaisemmin osannut edes lukea tai kirjoittaa, onkin kykenevä pyörittämään omaa liiketoimintaa ja huokuu onnistumista.”
Kurkistus kulisseihin paljastaa, että työ kehitysyhteistyön parissa on hyvinkin samanlaista niin Itä-Afrikassa kuin Suomen toimistolla. Päivät ovat kiireisiä ja onnistumisia koetaan silloin, kun työ kantaa hedelmää ja saadaan konkreettisia tuloksia naisten aseman parantumisesta.
“Minut tekee onnelliseksi ne hetket, jolloin tapaan hyödynsaajia kenttävierailulla Somalimaan maaseudulla ja näen konkreettisesti, millainen positiivinen vaikutus työllämme on naisten elämään. Nainen, joka ei ole aikaisemmin osannut edes lukea tai kirjoittaa, onkin kykenevä pyörittämään omaa liiketoimintaa ja huokuu onnistumista.”
Ahmed Mire huolehtii, että Somalimaan hankkeet etenevät suunnitelmien mukaan. Tuplamaisteriksi valmistuneella Mirellä on yli 14 vuoden kokemus kehitysyhteistyöstä. Kuva: Ada Bergroth
Mire on päivittäin tekemisissä Solidaarisuuden paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa ja seuraa tarkasti, kuinka hankkeet etenevät.
Työ sisältää Buraossa istuvien kollegoiden kanssa puhelimitse ja kasvotusten hankkeiden suunnittelua, koordinointia, seurantaa ja raportointia. Lisäksi Mirellä on myös paljon tapaamisia eri viranomaistahojen ja muiden järjestöjen kanssa. Neuvotteluissa Mirelle on apua maisterintutkinnostaan rauhanrakentamisessa.
“Hymyilen niinä päivinä erityisen leveästi, kun voin lähteä iltapäivällä töistä kotiin niin, että mikään asia ei ole jäänyt roikkumaan, olen tehnyt kaiken aamulla suunnittelemani eikä minun tarvitse murehtia niitä enää kotona”, kuuden lapsen isä kertoo.
Työpäivät aloitetaan varhain aamulla ja joskus viisipäiväinen työviikko sunnuntaista torstaihin venähtää pidemmäksi.
“En voi kieltäytyä tapaamisesta, jos tärkeä viranomaistaho ehdottaa tapaamista lauantaille. Siihen kutsuun on tartuttava.”
Illat kuluvat lasten harrastuksiin viemisissä, pienempien lasten kanssa leikkiessä ja omien rakkaiden harrastusten, kirjoittamisen ja elokuvien katselemisen, parissa. “Uusin kirja on pian valmistumassa”, paljastaa Englannissa ja Malesiassa opiskellut tuplamaisteri.
Elämä kuulostaa yhtä kiireiseltä oravanpyörältä kuin missä tahansa kaupungissa. Mire tunnustaa, että elämä ja työpäivät ovat usein hektisiä, mutta hän näkee paljon parannuksia nykyisessä työssään verrattuna edellisiin. Kun lapset on saatu aamulla lähetettyä kouluun, työmatka toimistolle omalta talolta ei kestä kauaa.
“Vaimoni on kiitollinen, ettei minun tarvitse nykyisessä työssäni matkustaa niin usein”, Mire virnistää.
Mire on ollut vaikuttunut uudessa työssään Solidaarisuudessa siitä, miten sujuvaa yhteistyö kollegojen kanssa on ollut alusta lähtien – istuivatpa he sitten Buraossa, Nairobissa tai Helsingissä. Uuteen työhön sukeltaminen tehtiin Mirelle helpoksi.
“Olin vaikuttunut siitä, miten läpinäkyvää kaikki on ja kuinka avoimesti eri prosesseista puhutaan. Helpottaa hyvin paljon työn tekoa, kun saa hahmotettua ison kokonaiskuvan nopeasti.”
Töitä on paljon, mutta Mire kokee, että työ ei ole stressaavaa ja siitä kiitos kuuluu kannustavalle työkulttuurille.
“Täällä pidetään huolta työntekijöistä. Olen taipuvainen murehtimaan keskeneräisiä töitä. Koen, että täällä voin sanoa ääneen avoimesti huoleni ja minua tuetaan sanomalla, että: ‘kyllä me selvitään tästä’.”
05.12.2024 Lotta Haavisto
27.11.2024 Tuulia Perttula
20.11.2024 Tuulia Perttula
Hups! Emme löytäneet lomakettasi.