22.11.2022

Säästö- ja lainaryhmässä naiset auttavat toisiaan

Lukuaika: 3 min.

Nainen, Qaal Cal Jaamaa Broll, katsoo kameraan ja hymyilee.
Epävirallisesti toimivat, keskinäiseen luottamukseen ja apuun perustuvat säästö- ja lainaryhmät tarjoavat Somalimaan naisille keinon ansaita itse oma toimeentulonsa. Usein aviomiehistään taloudellisesti riippuvaisille naisille ryhmät ovat myös tapa vahvistaa itsevarmuutta ja asemaa yhteisössä.

Somalimaan toiseksi isoimmassa kaupungissa Buraossa käy kuhina. Liikenteen äänet kantautuvat erilaisia juomia ja teelajikkeita pursuilevan kaupan tiskille asti, jossa sen omistaja, somalimaalainen Qaal Cal Jaamaa Broll seisoo. Hän hymyilee ja on silminnähden ylpeä yrityksestään. Ja syystäkin, sillä vain joitakin vuosia sitten Qaal kertoo perheensä taloudellisen tilanteen olleen todella heikko.

”Ennen perheellämme oli suuria vaikeuksia tulla toimeen.”

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Salaisuus Qaalin menestyksen takana piilee hänen sanojensa mukaan säästö- ja lainaryhmään liittymisessä. Kyseessä on naisten oma ryhmä, jossa naiset saavat toisiltaan tukea yritystoimintaan esimerkiksi erilaisten lainojen avulla. Ryhmään kuuluminen antaa rohkeutta ja mielenrauhaa Qaalille, joka on ollut mukana ryhmässä sen perustamisvuodesta 2015 alkaen:

”Mieheni on kuollut, eikä minulla ole muita taitoja, joilla voisin elättää perheeni. Ilman säästöryhmää perheeni eläisi köyhyydessä.”

Nainen istuu muovituolilla kojun edessä ja katsoo kädessään olevia seteleitä.
Somalimaalainen Qaal Cal Jaamaa Broll pyörittää menestyksekästä teekauppaa. ”Kiitos siitä kuuluu säästö- ja lainaryhmälle”, hän sanoo. Kuva: Nyasha Kadandara 2019.

Taloudellinen riippumattomuus parantaa myös naisten itsevarmuutta

Qaalin kertomus on tuttu monille somalimaalaisille naisille, jotka ovat usein taloudellisesti täysin aviomiestensä tulojen varassa. Siksi ryhmät ovat etenkin leskiksi jääneille naisille pelastusrengas: ne tarjoavat keinon pitää huolta perheestä myös puolison kuoleman jälkeen.

Ryhmän toiminta perustuu naisten väliseen yhteistyöhön ja luottamukseen. Samalla se lievittää etenkin taloudellisesti epävakaiden aikojen mukanaan tuomaa huolta ja toimeentulovaikeuksia. Jos jonkun ryhmän jäsenen yritys ei menesty tai tilanne on huono, rientävät muut apuun.

”Nyt pystyn myös saamaan lainaa yritystäni varten. Ennen ryhmittymistä kukaan ei olisi lainannut minulle rahaa, sillä minua ei arvostettu yhteisössäni.”

Qaal pyyhkii kauppansa tiskiä ja jatkaa:

”Itsenäinen toimeentulo on nostanut itsevarmuuttani. Ennen pysyttelin kotona neljän seinän sisällä murehtimassa tilannettani. Mutta nyt kaikki tuntevat minut ja voin kävellä ulkona pää pystyssä! Niin ison muutoksen on ryhmään kuuluminen saanut aikaan.”

Yhteisö tulee ensimmäisenä

Qaalin puheissa toistuu ryhmän aikaansaaman yhteisöllisyyden merkitys. Siitä hyötyvät myös muut alueen asukkaat: naiset jakavat joka kuukausi ruokaa alueen köyhimmille perheille ja tekevät myös paljon koko yhteisön hyväksi, muun muassa puhdistamalla teitä sekä siivoamalla sairaaloita ja poliisiasemia.

”Yhteisöni auttaminen on minulle kaikista tärkeintä, tärkeämpää kuin yritykseni”, hän toteaa vakavana.

Kysymykseen sukulaisten toimeentulon tukemisesta Qaal vastaa auttavansa jokaista, joka tarvitsee hänen apuaan, niin hyvin kuin pystyy.

”Ja siinä se”, hän naurahtaa vastauksensa lopuksi ja kohauttaa harteitaan. Lähipiirin auttaminen on Qaalille itsestäänselvyys, jonka erikseen kysyminen ihmetyttää häntä.

Nainen on kuvattu sivusta. Nainen katsoo oikealle ja hymyilee.
Yhteisön ja läheisten auttaminen on Qaalille kaikista tärkeintä. Kuva: Nyasha Kadandara 2019.

Entä miltä näyttää tulevaisuus? Sen suhteen naisella on kunnianhimoisia suunnitelmia:

”Lapsistani neljä käy koulua. Teekaupan avulla pystyn hoitamaan heidän koulumaksunsa, ja se on minulle todella iso saavutus. Haluan, että lapseni saavat hyvän koulutuksen ja ammatin.”

Myös kaupan suhteen hänellä on unelmia: ”Haluaisin oppia lisää yrityksen johtamisesta ja sitä varten aion osallistua SOYDAVOn järjestämälle kurssille myöhemmin tänä vuonna.”

Säästö- ja lainaryhmät

  • Säästö- ja lainaryhmät ovat epävirallisia ryhmiä, joiden jäsenet auttavat toinen toisiaan rahallisesti erilaisten lainoitusmuotojen avulla ja ilman ulkopuolista rahallista tukea.
  • Ryhmien tarkoituksena on vahvistaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien selviytymiskykyä ja tuoda esiin heidän muutoin helposti piiloon jääviä kykyjään. Tavoitteena on vahvistaa ryhmän jäsenten edellytyksiä itsenäiseen toimeentuloon ja omien oikeuksiensa puolustamiseen.
  • Solidaarisuuden kumppanijärjestöt ADO ja SOYDAVO järjestävät Somalimaassa 15–20 naisen ryhmiä, joissa keskitytään taloudelliseen voimaantumiseen, mutta käydään läpi myös esimerkiksi maanomistukseen, naisten oikeuksiin ja sukupuolittuneeseen väkivaltaan liittyviä teemoja.
  • Epäviralliset säästö- ja lainaryhmät kuuluvat myös alueen perinteisiin. Somalimaassa järjestelmän nimi on Hagbad.

Haluatko tukea naisten yrittäjyyttä? Hanki aineeton lahjamme: