30.11.2021

Solidaarisuus julistaa tänä jouluna kehorauhan

Lukuaika 3 min.

Solidaarisuus julistaa tänä jouluna kehorauhan kaikille tytöille, jotta jokaisen tytön oikeus kehon koskemattomuuteen toteutuisi.

Tytön olemusta ja kehoja kontrolloidaan jo pienestä pitäen. Hallinta jatkuu läpi elämän, ja se on tuttu ilmiö kaikkialla maailmassa – myös Suomessa. Tarkoituksena on asettaa tytöt tiettyyn heiltä odotettuun rooliin, oikeaan tapaan olla tyttönä tai naisena maailmassa.

Ilmiö on universaali. Tyypillisiä kontrolloinnin keinoja ovat ulkonäköön liittyvät normit ja kommentointi, kehon seksualisointi, ahdistelu ja äärimmillään väkivalta. Tyttöjen kehoja hallitaan kaikkialla maailmassa, keinot vain vaihtelevat. Sukupuolittunut väkivalta on julmin keino hallita naisten ja tyttöjen kehoja.

Tyttöjen kehoja hallitaan kaikkialla maailmassa, keinot vain vaihtelevat.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on väkivaltaa ja yksi äärimmäinen kehon kontrolloinnin muoto. Se rikkoo tytön kehorauhan ja lapsuuden. Silpomisen haittavaikutukset kulkevat tytön mukana koko elämän ja pahimmillaan silpominen johtaa kuolemaan.

Auta lopettamaan silpominen.
Lahjoita nyt >>

Vaikka silpominen on Keniassa lailla kiellettyä, haitallinen perinne elää yhä vahvana muutamilla alueilla kuten Kisiissä. Vanhemmat ylläpitävät perinnettä, koska uskovat sen olevan tyttärensä parhaaksi. Hengenvaarallisella toimenpiteellä pyritään varmistamaan tytön asema yhteisössä ja avioliittokelpoisuus, sillä avioliitto nähdään yhä tärkeimpänä keinona turvata tytön taloudellinen ja sosiaalinen asema yhteisössä.

Joulu on Kenian Kisiissä silpomisen suurinta riskiaikaa. Lapset ovat joululomalla koulusta, jolloin he voivat toipua laittomasta toimenpiteestä kenenkään huomaamatta. Siksi julistamme kehorauhan juuri joulun alla.

On meidän jokaisen vastuu tehdä tyttöjen tilanne näkyväksi, puuttua tyttöjen kehojen kontrollointiin ja väkivaltaan.

Solidaarisuus haastaa kaikki mukaan julistamaan kanssaan kehorauhan tänä jouluna. Tyttöjen kehot eivät kuulu kenellekään muulle kuin tytöille itselleen. Jokaisella tytöllä ja on oltava oikeus kehorauhaan ja turvalliseen lapsuuteen. Jokaisella tytöillä tulee olla mahdollisuus kasvaa rauhassa, olla lapsi.

Lahjoita ja turvaa tytöille jouluna kehorauha >>

Kehorauhan julistus:

”Julistetaan siis tänä jouluna tytöille kehorauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla kehojen kunnioituksella viettämään sekä muutoin kehojen koskemattomuutta arvostaen ja puolustaen käyttäytymään.

Sillä se, joka tämän rauhan rikkoo, loukkaa tytön oikeutta päättää omasta kehostaan ja tulevaisuudestaan.”

Tule takaamaan kehorauhaa tytöille

Sinä voit olla mukana turvaamassa tyttöjen kehorauhaa. Valitse lahjakaupastamme joululahjaksi aineeton lahja tyttöjen oikeuksien hyväksi. Solidaarisuuden Aineeton lahja lämmittää läheisesi mieltä ja auttaa toteuttamaan tyttöjen ja naisten oikeuksia!

>> Hanki joulun vaikuttavin lahja: Kehorauhaa tytöille

Tule mukaan lopettamaan silpominen.