Yhteystiedot
21.04.2021 Ada Bergroth

Äidit ja tyttöjen sukuelinten silpominen

Lukuaika 3 min.

Pikkutyttö pulpetin ääressä.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinne, jota äidit ja isoäidit ylläpitävät. Äitienpäivä saa miettimään syitä sille, miksi äidit antavat rakkaimpiensa kokea pelkoa ja tuskaa.

Tyttöjen sukuelinten silpomista tehdään pääasiassa 30 maassa. Syyt silpomiselle vaihtelevat kulttuureittain, mutta yhteistä näissä yhteisöissä on naisen heikko asema. Tyttö kasvatetaan ensisijaisesti vaimon ja äidin rooliin huolehtimaan kodista ja perheestä. Nainen on usein taloudellisesti riippuvainen aviomiehestään.  

Äidit haluavat parasta tyttärelleen

Yhteisöissä, joissa silpomisperinne elää vahvana, avioliittokelpoisuus yhdistetään sukuelinten silpomiseen. Silpomisella kontrolloidaan tytön seksuaalisuutta ja joissain kulttuureissa silpomisen läpikäyminen on todiste tytön neitsyydestä. 

Äidit eivät vie tyttäriään silvottaviksi julmuuttaan, vaan haluavat heille parasta. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa äidit eivät halua tyttärensä jäävän naimattomaksi, sillä ilman aviomiestä nainen on suojaton ja erityisen haavoittuvaisessa asemassa.  

Tyttären tulevaisuuden turvaamisen lisäksi pelissä on perheen maine. Perheet pelkäävät joutuvansa suljetuksi yhteisön ulkopuolelle, jos toimivat vastoin vallitsevia tapoja.  

>> Sinä voit auttaa jakamaan tietoa ja muuttamaan asenteita.

Alice suojelee lastanlastaan silpomiselta

Alice (oik.) ympärileikkautti aikoinaan omat tyttärensä. Saatuaan tietoa silpomisperinteen haitoista, hän suojelee nyt Raelia (vas.) ja kahta muuta lastenlastaan silpomiselta. Kuva: Nyasha Kadandara

Terveyshaittoja ei osata aina yhdistää lapsena tehtyyn leikkaukseen

Äidit ja isoäidit kärsivät usein sukuelinten silpomisesta syntyneistä terveysvaivoista itsekin. Suuri osa silpomisen läpikäyneistä muistaa toimenpiteeseen liittyvän kivun ja haavan parantumiseen liittyvät vaivat. ”Se oli silkkaa kärsimystä. En voinut liikuttaa kymmeneen päivään jalkojani”, somalimaalainen Halimo muistelee hänelle lapsena tehtyä toimenpidettä.

Kaikkia terveysongelmia  kuten kovia kuukautiskipuja ja virtsaamisvaivoja  ei osata kuitenkaan yhdistää lapsena tehtyyn leikkaukseen. Niiden ajatellaan olevan luonnollinen osa naisen elämää. 

Ymmärrys silpomiseen liittyvistä riskeistä ja koko elämää varjostavista terveysvaivoista on monesti äideille silmiä avaava kokemus, joka saa heidät kyseenalaistamaan perinteen jatkamisen.

>> Auta kouluttamaan vanhempia silpomisen haitoista.

Kyläkokoontuminen. Kuva: Sarah Waiswa

Tarvitaan koulutuksia ja keskusteluja, joissa tuodaan tietoa silpomisen terveyshaitoista ja naisten oikeuksista. Kuva: Sarah Waiswa

Tiedon levittämisen lisäksi tuettava tyttöjen koulutusta

Silpomisperinteen lopettamisessa tarvitaan koulutuksia ja keskusteluja, joissa tuodaan tietoa terveyshaitoista ja naisten oikeuksista. Sen lisäksi on vaikutettava asenteisiin ja muutettava asenneilmapiiriä, jotta perheet uskaltaisivat haastaa totuttuja tapoja. Mukaan silpomisen vastustamiseen tarvitaan myös yhteisön miehet. 

Tiedon jakamisen lisäksi on muutettava asetelmaa, jossa tytöt jättävät koulun kesken ja päätyvät alaikäisinä vaimoiksi ja äideiksi. Tyttöjen koulutusta tukemalla vahvistetaan naisten asemaa, itsemääräämisoikeutta ja taloudellista riippumattomuutta.

Tule mukaan lopettamaan silpominen.

Kirjoittaja