fbpx
Yhteystiedot
26.02.2020 Ada Bergroth

Äidit ja tyttöjen sukuelinten silpominen

Lukuaika 3 min.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinne, jota äidit ja isoäidit ylläpitävät. He haluavat turvata tyttäriensä tulevaisuuden.

Tyttöjen sukuelinten silpomista tehdään pääasiassa 30 maassa. Syyt silpomiselle vaihtelevat kulttuureittain, mutta yhteistä näissä yhteisöissä on naisen heikko asema. Tyttö kasvatetaan ensisijaisesti vaimon ja äidin rooliin huolehtimaan kodista ja perheestä. Nainen on usein taloudellisesti riippuvainen aviomiehestään.  

Äidit haluavat parasta tyttärelleen

Suvun naiset varmistavat, että tytöstä kasvaa kelvollinen vaimoehdokasKasvatusvastuu lepää perheen naisten harteilla. Niissä yhteisöissä, joissa silpomisperinne elää vahvana, avioliittokelpoisuus yhdistetään sukuelinten silpomiseen. Silpomisella kontrolloidaan tytön seksuaalisuutta ja joissain kulttuureissa silpomisen läpikäyminen on todiste tytön neitsyydestä. 

Äidit eivät silvotuta tyttäriään julmuuttaan, vaan haluavat heille parasta. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa äidit eivät halua tyttärensä jäävän naimattomaksi, sillä ilman aviomiestä nainen on suojaton ja erityisen haavoittuvaisessa asemassa.  

Tyttären tulevaisuuden turvaamisen lisäksi pelissä on perheen maine. Perheet pelkäävät joutuvansa suljetuksi yhteisön ulkopuolelle, jos toimivat vastoin vallitsevia tapoja.  

Rahma Muhammed ja tytär Isra.

Rahma Muhammed (vas.) toimi kuten muutkin äidit yhteisössään ja vei tyttärensä Isran (oik.) silvottavaksi. Nyt hän katuu tekoaan. Kuva: Nyasha Kadandara

Terveyshaittoja ei osata aina yhdistää lapsena tehtyyn leikkaukseen

Äidit ja isoäidit kärsivät usein sukuelinten silpomisesta syntyneistä terveysvaivoista itsekin. Suuri osa silpomisen läpikäyneistä muistaa toimenpiteeseen liittyvän kivun ja haavan parantumiseen liittyvät vaivat. Kaikkia terveysongelmia  kuten kovia kuukautiskipuja ja virtsaamisvaivoja  ei osata kuitenkaan yhdistää lapsena tehtyyn leikkaukseen. Niiden ajatellaan olevan luonnollinen osa naisen elämää. 

Ymmärrys silpomiseen liittyvistä riskeistä ja koko elämää varjostavista terveysvaivoista on monesti äideille silmiä avaava kokemus, joka saa heidät kyseenalaistamaan perinteen jatkamisen. 

Tiedon lisäksi tuettava tyttöjen koulutusta ja parannettava naisten asemaa

Silpomisperinteen lopettamisessa tarvitaan koulutuksia ja keskusteluja, joissa tuodaan tietoa terveyshaitoista ja naisten oikeuksista. Sen lisäksi on vaikutettava asenteisiin ja muutettava asenneilmapiiriä, jotta perheet uskaltaisivat haastaa totuttuja tapoja. Mukaan silpomisen vastustamiseen tarvitaan myös yhteisön miehet. 

Tiedon jakamisen lisäksi on muutettava asetelmaa, jossa tytöt jättävät koulun kesken ja päätyvät alaikäisinä vaimoiksi ja äideiksi. Tyttöjen koulutusta tukemalla vahvistetaan naisten asemaa, itsemääräämisoikeutta ja taloudellista riippumattomuutta. Niin kauan kuin taloudellinen, poliittinen ja uskonnollinen valta on lähes yksinomaan miehillä, eivät silpomisen taustalla olevat juurisyyt häviä. 

Kyläkokoontuminen. Kuva: Sarah Waiswa

Tarvitaan koulutuksia ja keskusteluja, joissa tuodaan tietoa silpomisen terveyshaitoista ja naisten oikeuksista. Kuva: Sarah Waiswa

Auta lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpominen.

Kirjoittaja