Lukuaika 2 min.
Beeraton kylässä Somalimaassa pyörii pieni oranssi mylly, joka jauhaa keltaisista maissinjyvistä puurojauhoja.
”Olemme tyytyväisiä, kun masiina vihdoinkin toimii”, sanoo osuuskunnan johtaja, punapartainen Mohamoud Ibrahim.
”Ostimme myllyn Etelä-Somaliasta viime vuonna, kun Al-Shabaab vielä piti hallussaan suurinta osaa Mogadishusta. Myllyä oli vaikea kuljettaa, ja kun kuljetus vihdoin saapui Beeratoon, mylly oli laatikoissa pieninä osina.”
”Eihän kukaan meistä osannut koota myllyä, vaan tarvitsimme mekaanikon Hargeisasta auttamaan. Mekaanikko kokosi myllyn ja neuvoi, kuinka sitä käytetään. Hän myös opasti, kuinka huoltaa myllyä ja mistä löytyy vika, jos mylly ei pyöri.”
Osuuskunnan yhteinen mylly jauhaa Beeraton kylässä maissijauhoa. Kuva: Anna-Sofia Joro
Beeraton osuuskunta omistaa myllyn. ”Olemme kiitollisia Solidaarisuudelle, joka mahdollisti myllyn hankinnan. Meillä ei olisi ollut varaa ostaa sitä. Rakensimme myllyn suojaksi peltisen vajan ja osuuskunta kustansi vedenottosäiliön, josta moottori ottaa vettä jäähtyäkseen.”
”Kukaan ei käytä myllyä ilman maksua”, rahastonhoitaja Asha Aw-mahamed Dubbad kertoo topakasti. Perimme yhden kilon jauhatuksesta tuhat Somalimaan shillinkiä.” Seuraavaksi lähin jauhatusmylly on yli kahden tunnin ajomatkan päässä Buraossa.
”Mylly vastaa hyvin lähikylien jauhatustarpeeseen. Nyt ei kannata lähteä Buraoon saakka jauhatusmatkalle, kun mylly on näin lähellä”, Asha Aw-mahamed Dubbad sanoo tyytyväisenä.
”Viime syksynä saamamme talouskoulutus on opettanut meille kuittien kirjoittamisen ja koko kirjanpidon tärkeyden”, rahastonhoitaja kertoo. ”Nyt kaikki osuuskunnan jäsenet voivat seurata tilikirjasta, kuinka raha liikkuu.” Talouskoulutukseen osallistui 12 Beeraton osuuskunnan jäsentä.
”Olemme avanneet erillisen pankkitilin ainoastaan myllyn tuloille ja menoille. Se on tarpeen, koska myllyn kirjanpitoa ei haluta sekoittaa koko osuuskunnan kirjanpitoon. Ennen kuin siirrämme myllyn tuotot koko osuuskunnan tilille, vähennämme niistä myllyn käyttämän polttoaineen kustannukset”, Asha Aw-mahamed Dubbad selvittää.
”Voisimme parantaa myllyn tuottoa, jos mainostaisimme sitä enemmän lähikylissä”, Mohamoud pohtii. ”Kilpailemme sijainnilla ja hinnalla.”
”Toinen tapaa hyödyntää myllyä on parantaa omien peltojemme satomäärää. Nyt jauhamme ruoka-avun maisseja jauhoksi, kun oma satomme kuivui viime vuonna pystyyn veden puutteen vuoksi. Toivomme, että tänä vuonna saamme hyvän sadekauden.”
Varakunnanjohtaja Farah Abdillahi Hassan Odweynestä on mukana Solidaarisuuden kylävierailulla. ”Pienet kylät tarvitsevat konkreettista apua koulutuksen lisäksi. Se antaa tulevaisuuden toivoa. Muuten ihmiset muuttavat kaupunkiin ja kylät kuolevat.”
23.10.2024 Heidi Suotsalo
10.10.2024 Tuulia Perttula
08.10.2024 Teemu Hakoniemi