20.04.2021

Innovaatiot kantavat kriisien yli

Lukuaika 4 min.

Taimi kädessä

Innovatiiviset ratkaisut ovat elintärkeitä kriiseistä selviämisen kannalta.

Kerroimme juuri Somalimaata koettelevasta triplakriisistä. Maata piinaavat samanaikaisesti pitkittynyt kuivuus, satoa tuhoavat aavikkokulkusirkat ja paheneva koronapandemia. Innovatiiviset ratkaisut, joiden avulla kriiseistä selvitään, ovat nyt ja jatkossa elintärkeitä. Ilmastonmuutoksen edetessä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja kuivuusjaksot tulevat toistumaan yhä useammin. Kuivuusjaksojen seurauksena syntyvä juomaveden ja ruoan puute heikentää yhteisöjen mahdollisuuksia selviytyä muista kriiseistä, kuten tartuntataudeista. Listasimme keinot, joilla tuemme perheitä selviämään sään ääri-ilmiöiden kurittamilla, kaikista köyhimmillä alueilla.

1. Sadeveden keruualtaat ja kastelujärjestelmät

Aavikolle satava vesi imeytyy rutikuivaan maahan ja haihtuu auringon poltteessa hetkessä. Rakennamme vedenkeruualtaita, joiden avulla sadevettä pystytään varastoimaan ja säännöstelemään tarpeen mukaan. Perustamme myös tippakastelujärjestelmällä toimivia kasvihuoneviljelmiä, joilla vähäisen veden haihtuvuus pystytään minimoimaan. Maaperää pyritään suojaamaan kasvillisuudella sekä tulvavalleilla, jotta se kestäisi sään rajuja muutoksia paremmin.

Khadra seisoo vedenkeruualtaan edessä Somalimaassa

Vedenkeruualtaat muistuttavat pieniä lampia ja helpottavat veden varastointia ja säännöstelyä. Khadra Hassan Saed kuuluu naisten kasvihuoneosuuskuntaan, jonka jäsenet viljelevät tippakastelujärjestelmää hyödyntäen. Kuva: Nyasha Kadandara

2. Aavikkokulkusirkkojen torjuminen

Tuemme paikallista ruoantuotantoa myös torjumalla satoa tuhoavia kulkusirkkoja. Autamme kartoittamaan kulkusirkkojen levinneisyysalueita ja hankimme välineitä sirkkojen ja niiden munien hävittämiseen.

>> Apuasi tarvitaan nyt. Lahjoita keräykseen ja auta perheitä selviytymään.

3. Siemenpankit

Tuemme kuivuutta kestävien kasvien paikallista tuotantoa siemenpankeilla, joista siemeniä voi lainata sadonjälkeistä palautusta vastaan. Koulutamme viljelijöitä myös hyödyntämään uusia viljelytekniikoita ja lajikkeita.

Ihminen pitelee käsissään kasvin siemeniä siemenpankissa

Ruoantuotantoa turvataan siemenpankeilla, joista viljelijät voivat lainata paikallisiin olosuhteisiin soveltuvien kasvien siemeniä. Muse Yusuf Raabi esittelee siemenpankin valikoimaa.

4. Koronaviruksen leviämisen ehkäisy

Viemme yhteisöihin tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisen hillitsemisestä. Toimitamme alueille myös hygieniatarvikkeita, jotta virusta pystyttäisiin torjumaan paremmalla hygienialla. Kokoontumisrajoitusten tultua voimaan aloimme välittää tietoa silpomisesta ja koronaviruksesta sosiaalisen median ja tekstiviestien kautta tavoittaen kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Sinä voit auttaa. Osallistu keräykseen.

Kirjoittaja