08.04.2021

Somalimaan triplakriisi: pelkona akuutti puute ruoasta ja vedestä

Lukuaika 4 min.

Somalimaan kuivuudesta halkeileva maa

Pitkittynyt kuivuus, satoa tuhoavat aavikkokulkusirkat ja koronapandemia rajoituksineen lisäävät ihmisten hätää Somalimaassa.

Somalimaa on hauras valtio, jota koettelee tällä hetkellä useampi samanaikainen kriisi. Pitkittynyt kuivuus, aavikkokulkusirkat ja koronapandemia ovat kaikki katastrofeja, jotka lisäävät nälänhädän uhkaa.

”Ruokaturvan arvioidaan heikentyvän Somaliassa vuoden 2021 aikana ja OCHAn arvioiden mukaan 2,7 miljoonaa ihmistä on vaarassa kohdata akuuttia pulaa ruoasta tai suoranaista nälänhätää vuoden puoliväliin mennessä”, raportoi Solidaarisuuden Somalimaan maapäällikkö Ahmed Mire paikan päältä.

Sateet myöhässä

Tällä hetkellä näyttää siltä, että vuosittaiset kevätsateet ovat myöhässä ja sadekertymät tulevat jäämään kokonaisuudessaan vähäisiksi.

”Solidaarisuuden toiminta-alueet tulevat kärsimään todella pahasti, jos tilanne jatkuu tällaisena. Somalimaa on riippuvainen sateista. Normaalisti sadekausi alkaa maaliskuussa, mutta tähän mennessä ei ole sateita näkynyt”, kertoo Ahmed Mire.

Veden puute vaikuttaa viljelyn lisäksi karjatalouteen. Pahimpina kuivuuskausina kokonaisia karjalaumoja on nääntynyt janoon ja sadot ovat kuivuneet pystyyn.

Ihmiset joutuvat turvautumaan myös likaiseen juomaveteen ja tämän seurauksena kulkutaudit leviävät.

Ihmiset keräämässä vettä talteen lyhyen sateen jälkeen.

Sanaagin alueella Somalimaassa ihmiset keräsivät vettä talteen lyhyen sateen jälkeen edellisen kuivuuskriisin aikaan. Kuva: Muse Yusuf Raabbi

Koronarajoitukset tiukentuneet huonontuneen epidemiatilanteen seurauksena

Puute vedestä kiihdyttää myös koronaviruksen leviämistä. Käsihygieniasta huolehtiminen on kuivuudesta kärsivillä alueilla haastavaa kun vettä joudutaan säännöstelemään, jotta sitä riittäisi juotavaksi perheille ja eläimille.

Ahmed Mirellä on huolestuttava viesti kerrottavanaan Somalimaan Hargeisasta. Koronatilanne on pahentunut maassa hälyttävästi lähiaikoina.

”Koronatapausmäärät ovat kasvaneet Somalimaassa ja koronavirus leviää tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan ennen.”

Viime keväänä pandemiarajoitukset nostivat ruoan hinnan korkealle, kun myös rahtiliikenne jouduttiin keskeyttämään. Myös pitkittyneet kuivuuskaudet nostavat ruoan ja veden hintaa.

Kulkusirkat tuhoavat sadon hetkessä

Koronakriisin ja pitkittyneen kuivuuden lisäksi Somalimaassa kamppaillaan myös aavikkokulkusirkkojen kanssa.

Aavikkokulkusirkat voivat tuhota hetkessä perheiden koko sadon. Somalimaa on yksi pahiten aavikkokulkusirkoista kärsivistä alueista.

”Helmikuussa kypsymättömät aavikkokulkusirkkojen toukat levittäytyivät ympäri Itä-Afrikkaa, mukaan lukien Somalimaahan”, kertoo Ahmed Mire.

Juuri nyt huhtikuun alussa Somalimaassa on kylvökausi meneillään ja samaan aikaan pelätään toukkien kypsyvän lentokykyisiksi sirkoiksi. Tämä yhdistelmä voi olla erityisen tuhoisa maassa, jossa paikallinen ruoantuotanto on kriittistä ruokaturvan säilyttämiseksi.

Aaseja selässään vedekeruukanistereita kulkemassa puoliaavikolla Somalimaassa.

Vettä joudutaan noutamaan pitkienkin matkojen takaa Somalimaassa. Kuva: CLHE

Solidaarisuus tekee töitä ehkäistäkseen nälänhätää

  • Rakensimme viime vuonna Somalimaahan uuden vedenkeruualtaan, joka kerää 10 000 kuutiota sadevettä turvaamaan satoa kuivuuskausien aikana.
  • Kumppanijärjestömme Nafis levittää tietoa, kuinka koronavirukselta voi suojautua ja estää virusta leviämästä eteenpäin.
  • Kartoitimme viime vuonna satoa tuhoavien aavikkokulkusirkkaparvien suurimmat esiintymisalueet ja hävitimme sirkkoja ehkäistäksemme nälänhätää. Olemme valmistautuneet toimimaan tänä vuonna samoin.

Sinä voit auttaa.