Somalimaan Beeriin tulivat lopulta sateet ja sadevedenkeruuallas on vihdoin täyttynyt vedellä. Osuuskuntalaiset ovat jo aloittaneet kylvön. Kuivuus jatkuu silti edelleen.
Somalimaa on kärsinyt muun Itä-Afrikan ja Jemenin tavoin erittäin pitkästä kuivuusjaksosta, joka on heikentänyt ihmisten ruokaturvaa merkittävästi. Kunnollisia sateita jouduttiin odottamaan Somalimaassa yli kaksi ja puoli vuotta, mikä tarkoittaa puoliaavikolla sitä, että paimentolaisten karja ehti menehtyä janoon ja nälkään ja maanviljelijöiden pellot kuivuivat täysin karrelle.
”Kuivuus oli ankara ja pitkäaikainen. Ennen kuin sateet alkoivat, jouduimme katsomaan, kun karjamme kuoli. Olimme menettäneet jo 95% karjastamme. Viljelyksemme olivat kuolleet, ja suurin ongelma viimeisen kahden vuoden aikana oli se, ettemme saaneet sateita tai tulvia, joilla olisimme voineet kastella viljelmiämme”, kertovat Beerin osuuskunnan jäsenet Ibrahim Qodah ja Hassan Matan.
Tältä sadevedenkeruuallas näytti ennen sateita. Kuva: Siru Aura
Pula juomavedestä ja ruoasta on ajanut lukuisia ihmisiä aliravitsemukseen. Saastunut juomavesi on levittänyt kulkutauteja, kuten koleraa ja ripulia ja suurimmat kärsijät ovat kaikista heikoimmassa asemassa olevat: lapset, vanhukset ja sairaat. Sisäisiä pakolaisia on tuhansia ja entisiä paimentolaisia ja maanviljelijöitä on asettunut asumaan kaupunkien liepeille slummeihin. YK on kuvaillut kuivuudesta seurannutta humanitaarista kriisiä pahimmaksi kriisiksi sitten toisen maailmansodan.
”Meillä ei ollut juomavettä ja elimme vesi- ja ruokakuljetusten varassa, ja aliravitsemustapauksia oli paljon, kun ihmiset menettivät voimiaan”, osuuskunnan jäsenet kertaavat tilannetta ennen sateita.
Beeriin sateet ovat tuoneet takaisin toivon ihmisten mieliin.
”Viimeiset kaksi ja puoli vuotta olemme olleet todella huolissamme, koska kuivuus on ollut hyvin pitkäaikaista ja vakavaa, emmekä ole saaneet kerättyä lainkaan vettä altaisiin tai keräyspisteille maatiloilla tai kylissä.”
“Nyt olemme riemuissamme, kun näemme sadevedenkeruualtaan täynnä vettä. Aiomme kanavoida veden vihannes- ja hedelmäviljelyksillemme. Siten saamme kasvatettua tulojamme osuuskunnalle ja myös naisille, jotka tulevat hoitamaan viljelyä”, osuuskunnan jäsenet riemuitsevat.
Sadevedenkeruuallas täyttyi vihdoin sadevedellä toukokuussa 2017.
Vesi kaivoissa on edelleen Beerin kylässä suolaista ja juomakelvotonta. Sen sijaan Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeessa rakennettu sadevedenkeruualtaan vesi on juomakelpoista ja ratkaisevan tärkeä kuivuuskriisistä selviämisessä.
Kerätty vesi on monikäyttöistä, ja sitä käytetään ihmisten ja eläinten juomavedeksi, sekä viljelymaan kasteluun.
”Kerätty vesi tulee pelastamaan niin ihmisten kuin eläintenkin henkiä juomavetenä. Se auttaa meitä viljelemään maata, jonka avulla saamme jälleen tuloja. Pystymme hakemaan juomavettä niin karjalle kuin ihmisille.”
Sateiden alettua Beerin kylän osuuskunnassa on ryhdytty välittömästi kylvämään uusia siemeniä. Karja on monilta mennyt lähes kokonaan, mutta uutta toivoa tuo viljely ja sen mukanaan tuomat tulot.
”Olemme tähän mennessä kylväneet siemeniä 78 hehtaarin alueelle ja vettä riittää nyt kaikkialle. Meillä ei ole enää karjaa, mutta meillä on toivoa, että pääsemme yli kuivuudesta viljelemällä maata isommalla mittakaavalla.”
Ibrahim Qodah osuuskunnan viljelmillä toukokuussa 2017.
08.12.2023 Saara Manelius
15.06.2023 Teemu Hakoniemi
21.11.2022 Saara Manelius