Somalimaata vaivaava kuivuus vaikeuttaa vakavasti yhteisöjen elämää sekä saattaa ihmisiä ja karjaa hengenvaaraan. Veden tarve on valtava.
”Kuivuuden takia monet ovat joutuneet jättämään koulutuksen väliin, koska heidän on pitänyt huolehtia vesitilanteesta. Vettä täytyy hakea naapurikylistä ja tähän kuluu paljon aikaa. Se on pois opiskelusta. Vesi on ihmiselle välttämätön, joten veden puute heijastuu suoraan päivittäiseen elämäämme”, Rahma Aideed kertoo.
Rahma Aideed työskentelee Solidaarisuuden kumppanijärjestön ADO:n (Agriculture Development Organization) tasa-arvovastaavana. Hän kehuu naisille suunnattua maanviljelykoulutusta, jota vakava kuivuus nyt rajoittaa.
”Maanviljely on meidän pääsääntöinen elinkeinomme sekä tulonlähteemme. Vaikka meitä on koulutettu hoitamaan maanviljely täysin omavaraisesti, niin se ei auta siinä tilanteessa, kun vettä ei ole. Tällaisessa tilanteessa emme voi tehdä maanviljelyn eteen mitään”, Aideed huokaa.
Somalimaan kuivuus on paikoin lohduton näky.
Rahma Aideedin työhön kuuluu kokonaisvaltainen naisten kouluttaminen ja naisten aseman parantaminen.
”Minä olen se, joka näyttää naisille, että jos he haluavat ja uskaltavat, niin he pystyvät tekemään samoja asioita kuin miehet.”
Jo lyhyessä ajassa naisten käyttäytymisessä ja toiminnassa on tapahtunut paljon positiivisia muutoksia. Tärkeintä on ollut viljelytaitojen opettaminen.
”Kun koulutusta oli saatu riittävästi ja oli sadonkorjuun aika, niin vein naiset töihin. Olin pellolla työnjohtajana, kun työskentelimme siellä usean päivän ajan. Sadonkorjuutyöt hoidettiin ryhmissä, joissa työnjako oli sovittu ryhmiin kuuluvien kesken.”
Maanviljelytaitojen lisäksi naisille on opetettu pienyritysten talouden hoitamista.
”Pienyrityksissä myydään erilaisia päivittäistavaroita.”
Naisten koulutuksissa on kehitetty myös yhteisöllistä työskentelyä.
”Järjestämme koulutusta, joka tähtää kokousten järjestämiseen ja johtamiseen. Koulutuksen saanut henkilö järjestää naisten kesken pidettäviä kokouksia, joissa käsitellään yhteisölle tärkeitä asioita. Niitä voivat olla esimerkiksi juuri korjatun sadon hinnasta päättäminen, äänestäminen siitä, kuka vie viljan myytäväksi sekä muut sadon myymiseen ja logistiikkaan liittyvät kysymykset.”
Rahma Aideed muistuttaa, että veden puute näkyy suoraan ihmisten päivittäisessä arjessa. Ilman sadevettä viljelytaidoilla ei tee mitään. Kuva: Siru Aura
Rahma Aideed rohkaisee naisia muottien rikkomiseen ja uuden kokeilemiseen, joka on avainasemassa elinolojen paranemiselle.
”Kun aloitin työni, mietin mitä voisin tehdä naisten aseman parantamiseksi. Aloitin kokousten järjestämisen naisille. Näissä kokouksissa kerrotaan naisille erilaisista toimintamahdollisuuksista, ja vakuutetaan heitä, että he voivat tehdä mitä vain”, Rahma tarkentaa.
”Tavoitteeni on vakuuttaa myös miehet siitä, että naisen kouluttaminen on erittäin tärkeää. Se on hyvä asia miehelle, lapsille ja koko perheelle.”
Kirjoittaja: Matti Laitinen, Solidaarisuuden vapaaehtoinen
23.10.2024 Heidi Suotsalo
10.10.2024 Tuulia Perttula
08.10.2024 Teemu Hakoniemi