Lukuaika 3 min.
Fadhya joutui makaamaan viikon jalat yhteen sidottuna, jotta sukuelinten silpomisessa tehty ommel ei repeytyisi auki. Ikävä muisto ympärileikkauksesta ei unohdu.
Somalimaalaisen terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege ei unohda ikinä päivää, jolloin hänen sukuelimensä silvottiin.
“Olin 7-vuotias, kun minut ympärileikattiin. En ikinä unohda sitä päivää. Leikkausseremonia järjestettiin kahdeksalle tytölle yhtä aikaa. Minut ommeltiin kiinni eläimen nahasta tehdyllä langalla. Itkin todella paljon. Minut jouduttiin ompelemaan kaksi kertaa ja vihasin leikkaajaa, koska hän oli aiheuttanut minulle niin paljon kipua. Jouduin makaamaan viikon puun alla jalat sidottuna köysillä toisiinsa, jotta ommel ei repeytyisi auki.
Fadhya (vas.) on säästänyt nuorimman tyttärensä sukuelinten silpomiselta. Kuva: Meeri Koutaniemi
Elämäni aikana olen kärsinyt useista terveyshaitoista ja vaikeuksista johtuen ympärileikkauksestani. Kuukautisten aikana verta kerääntyi kohtuuni, koska se ei päässyt ompeleen takia ulos emättimestäni. Maha paisui sisään kerääntyneestä verestä, enkä voinut kertoa kenellekään ongelmistani, koska minua hävetti.
Hääyötä ennen minun piti avata ommel kätilöllä, joka käytti avaamiseen metallitikkua ja saksia. Se oli elämäni kamalin yö. Yhdyntä aiheutti valtavan verenvuodon. Jouduin parantamaan avohaavaani päivittäin tarkalla puhdistuksella, johon käytin keitinvettä ja suolaa.
Somalimaassa nainen ommellaan uudestaan kiinni synnytyksen jälkeen. Neljännen synnytyksen jälkeen kieltäydyin uudelleen ompelemisesta kipujen takia.
Ennen puolustin ympärileikkausta. Onneksi koulutuksessa saamani faktat ja elämäni aikana koettu sietämätön kipu muuttivat mieleni. Tärkeintä asenteiden muuttamisessa on korostaa leikkauksesta aiheutuvia terveysvaaroja sekä muistuttaa, että islam ei hyväksy naisten sukuelinten silpomista.
Minulla on 7 tytärtä, joista viimeinen on leikkaamaton. Olen terveyskeskuksen johtaja ja osallistun silpomisen vastaiseen työhön puhumalla vaaroista ja leikkauksen hyödyttömyydestä kaikille keskuksessa käyville. Naiset tulevat hakemaan täältä apua, Meidän täytyy maksimoida tiedon levitys, jotta voimme onnistua lopettamaan tämän haitallisen perinteen.”
Haastattelu ja valokuvat: Meeri Koutaniemi
20.11.2024 Tuulia Perttula
10.10.2024 Tuulia Perttula
09.10.2024