20.05.2019

Silpomisen lopettamiseen tarvitaan koko kylä

Lukuaika 3 min.

Kannustimme kuluneen vuoden aikana miehiä ja yhteisöjen päätöksentekijöitä ottamaan yhä selkeämmän roolin silpomisen lopettamisessa.

Silpomisen lopettamiseen tarvitaan koko kylä. Voimissaan olevan silpomisperinteen kumoaminen vaatii monen erilaisen ja eri taustasta ponnistavan ihmisen sitoutunutta panosta.

Solidaarisuus halusi kuluneen vuoden aikana kannustaa miehiä ja yhteisöjen päätöksentekijöitä ottamaan yhä selkeämmän roolin silpomisen lopettamisessa.

Miehet mukaan ottamaan kantaa ympärileikkauksia vastaan

Keniassa vapaaehtoisten työ jatkui kouluissa ja keskusteluryhmissä.

Vuonna 2018 tavoitettiin yhteensä 730 paikallista vastuunkantajaa, kuten viranomaisia, opettajia ja kyläpäälliköitä, vierailemalla kyläkokouksissa ja muilla foorumeilla, joissa paikalliset säännöllisesti kokoontuvat.

Silpomista on pidetty perinteisesti naisten asiana. Nyt tavoitteena oli saada miehet ottamaan kantaa silpomista vastaan.

Yksi tällaisista miehistä on kenialainen Timothy Muse Nyagesoa.

Hänellä on selkeä tavoite saada miehet mukaan, sillä miesten on helpompi saada muutosrintamaan mukaan yhä useampia miehiä: ”Erityisesti miehet voivat saada ihmisiä liikkeelle; saada ymmärtämään miten peruuttamattomat seuraukset silpomisella on.”

"Silpominen koskettaa meitä kaikkia. Emme edes täysin ymmärrä kaikkia silpomisen vaikutuksia naisissa", muistuttaa miesaktivisti Timothy Muse Nyagesoa. Kuva: Meeri Koutaniemi

”Silpominen koskettaa meitä kaikkia. Emme edes täysin ymmärrä kaikkia silpomisen vaikutuksia naisissa”, muistuttaa miesaktivisti Timothy Muse Nyagesoa. Kuva: Meeri Koutaniemi

Male champions -ryhmä sanansaattajaksi

Vuoden aikana perustettiin male champions ­-ryhmä, jossa miesaktivistien kanssa käytiin läpi silpomisen haittavaikutuksia ja miehiä kannustettiin levittämään sanaa yhteisöissään.

Yhteisessä keskustelutilaisuudessa käsiteltiin silpomisen lisäksi naisten kokemaa väkivaltaa laajemmin. Miehille korostettiin heidän tärkeää rooliaan väkivallan lopettamisessa.

Kyläkokoontuminen silpomisperinteestä_Sarah Waiswa

Kylätapaamisissa keskustellaan eri taustoista ponnistavien ihmisten kanssa silpomisperinteen haitoista. Kuva: Sarah Waiswa

Timothy on miesaktivisti ja opettaja, joka haluaa vaikuttaa erityisesti miesten asenteisiin. Hän uskoo kärsivällisen kohtaamisen ja keskustelun voimaan asenteiden muuttamisessa.

Timothy haluaakin muistuttaa, että silpominen on väkivaltaa, vaikka se edelleen nähdään hyväksyttynä tapana tehdä tytöstä nainen.

”Meidän tulee muistaa, että silpominen koskettaa meitä kaikkia. Emme edes täysin ymmärrä kaikkia silpomisen vaikutuksia naisissa ja sitä, miten se näkyy perheiden elämässä.”

Tuloksia saadaan aikaan! Vuoden 2018 aikana Keniassa:

  • 72 miesaktivistia oppi silpomisen haitoista
  • 1810 naista, miestä ja nuorta tavoitettiin silpomisen vastaisilla teemoilla keskusteluryhmissä
  • 3098 oppilasta tavoitettiin silpomisen vastaisella koulutyöllä
  • Järjestettiin 4 lasten turvaleiriä, joihin osallistui kaikkiaan 285 tyttöä ja 120 poikaa
  • Tavoitettiin 730 paikallista vastuunkantajaa, kuten viranomaisia, opettajia ja kyläpäälliköitä

10 000 suomalaista on jo mukana. Ryhdy sinäkin lahjoittajaksi.