02.03.2021

Silpomattomana täydellinen

Lukuaika 3 min.

Cidina on silpomaton ja onnellinen siitä.

13-vuotias Cidina on onnellinen, ettei hänen sukuelimiään ole silvottu. “Olen täydellinen tällaisena.”

“Tytöt, joiden sukuelimet on silvottu, kohtaavat päivittäin monia ongelmia”, kertoo 13-vuotias Cidina. 

Cidina tietää, mistä puhuu. 

“Minulla on monta ystävää, joiden sukuelimet on silvottu”, hän kertoo vaitonaisesti. 

On huhtikuu 2019 ja olemme Kenian Kisiissä. Cidinan vanhemmat ovat valinneet lapselleen toisenlaisen tien. Hänen sukuelimiään ei ole silvottu, vaikka yhteisössä silpominen tehdään lähes jokaiselle tytölle ennen murrosikää. 

Silpomaton pilkattavana

Tie silpomattomana ei ole yhteisössä helppo. Silpominen on edelleen normi ja perinteestä luopuvat perheet koetaan uhkana kulttuurille.  

Cidina on onnellinen, ettei häntä ole silvottu, mutta nuorelle tytölle se tarkoitti myös isoja haasteita kaverisuhteissa.  

Kun ystäville selvisi, että Cidinaa ei olekaan ympärileikattu, alkoi nimittely ja syrjiminen. 

“He alkoivat käyttää haukkumasanoja, kuten ebisaganea, koska minua ei ole ympärileikattu. He sanoivat, etten siksi tule koskaan olemaan osa heidän tyttöporukkaansa”, Cidina kertoo surullisena. Ebisagane tarkoittaa kisiin kielellä silpomaton. 

Cidinan kaverit hylkäsivät hänet, koska häntä ei ole ympärileikattu.

Cidina joutui etsimään itselleen kokonaan uudet ystävät, sillä vanhat kaverit eivät hyväksyneet Cidinaa silpomattomana. Kuva: Nyasha Kadandara

Cidinan ei auttanut muu kuin luoda uudet sosiaaliset suhteet elämäänsä. Tämä kaikki kertoo osaltaan siitä, miten vahvasti silpomisperinne on juurtunut osaksi kulttuuria ja miten vahvasti perinnettä edelleen kunnioitetaan.  

“Kun he [kaverit] alkoivat puhua minulle niin, niin minä tavallaan vaihdoin kaveriporukkaa ja ryhdyin viettämään aikaa heidän kanssaan, joita ei myöskään ole silvottu ja me rukoilimme yhdessä, että olisimme onnellisia”, Cidina kertaa tapahtumia.  

“Minun oli vaikea saada [uusia] kavereita. Kesti kauan ennen kuin minä ja minun kaverini liityimme yhteen ja muodostimme hyvän kaveriporukan.” 

Täydellinen tällaisena

Cidina sai tietää nuorempana silpomisriski-iässä opettaja Truphenalta silpomisen vaaroista.  

Koulutuksen myötä myös Cidinan vanhemmat kuulivat, miten vakavia ongelmia silpominen aiheuttaa terveydelle.  

Vanhemmat oppivat, että silpominen on väkivaltaa, väärin tyttöä kohtaan eikä sille ole mitään lääketieteellisiä perusteita. 

“Kun vanhempani kuulivat silpomisen haitoista, he tulivat kotiin ja kertoivat silpomisen pahuudesta”, Cidina muistaa. 

>> Sinäkin voit vaikuttaa. 15 eurolla vanhempi saa koulutusta silpomisen haitoista.

Cidina ja hänen äitinsä ovat läheisiä.

Cidina (vas.) säästyi sukuelintensä silpomiselta. Äiti Mary (oik.) oppi silpomisen vaaroista koulutuksessa sen jälkeen, kun tytär oli saanut tietoa perinteestä. Kuva: Nyasha Kadandara

Cidinan kaksi isosiskoa oli ehditty ympärileikata. Tieto silpomisen vaaroista pelasti Cidinan. 

Cidina menee hieman vaikeaksi, kun häneltä kysytään, mitä isosiskot ajattelevat siitä, että Cidina on ainoana perheen lapsista säästynyt silpomisen mukanaan tuomilta kivuilta. 

“Minun siskoni… kyllä he ovat onnellisia puolestani. Nyt kun he tietävät silpomisen pahoista puolista, he eivät aio silpoa omia tyttäriään.” 

>>Auta tytöt turvaan. Lahjoita silpomisen vastaiseen työhön.

Cidina ja muu perhe tietää nyt, että silpominen ei tee tytöstä vahvaa ja tervettä, vaan päinvastoin aiheuttaa lukuisia terveydellisiä ongelmia elämän aikana. 

“Olen onnellinen, että olen sellainen kuin olen. Jumala on luonut meidät ja olemme täydellisiä tällaisina”, Cidina sanoo.  

Valtaosa kisii-heimosta on kristittyjä. Myös Cidinan seurakunnassa opetetaan nykyään, että silpominen on väärin. 

Silpomattomat pitävät yhtä koulussa

Cidinasta tuntuu, että hän ja muut silpomattomat tytöt ovat erilaisia kuin silpomisen läpikäyneet. Eron huomaa kuulemma erityisesti koulumenestyksessä.  

“Silvotut tytöt hakeutuvat muiden silvottujen joukkoon. Kun teemme ryhmätöitä koulussa, niin meidän ryhmämme menestyy hyvin.” 

On totta, että monesti silpomisen läpikäyneet tytöt putoavat koulusta pois. Heillä on usein kipuja ja vaikeuksia virtsaamisen kanssa ja joskus myös tulehduksia. Perinteisesti silpomisrituaali on osa naiseksi kasvamista ja vanhempien tarkoitus on saattaa tyttö hyviin naimisiin vanhemman miehen kanssa. Viimeistään avioliitto usein katkaisee silpomisen läpikäyneiden tyttöjen koulu-uran. 

“Silpomisperinne jatkuu sen vuoksi, että ihmiset yksinkertaisesti uskovat, että jos tyttöä ei silvota, hän ei pääse hyviin naimisiin ja vain silvottu tyttö saa tunnustusta ja hyväksyntää yhteisössään”, ikäisekseen kypsä Cidina summaa. 

Roolimallina turvaleireillä nuoremmille tytöille

Cidina toimii nykyään roolimallina itseään nuoremmille tytöille. Hän menestyy koulussa hyvin ja on itsevarma. Hän haluaa levittää Solidaarisuuden turvaleireillä tytöille ja vanhemmille oikeaa tietoa ja kertoa silpomisen haitoista. 

Cidinasta muiden tyttöjen kouluttaminen on kivointa.

Cidinasta on kivaa toimia roolimallina nuoremmille tytöille ja kertoa heille silpomisperinteen haitoista. Kuva: Nyasha Kadandara

“Olen oppinut itse leireillä paljon. Sekä silpoja, että hän, joka tietää toimenpiteen olevan käynnissä, syyllistyvät laittomaan tekoon. Ja silpomisen sosiaalisia seurauksia ovat esimerkiksi henkinen kärsimys, sulkeutuneisuus ja huonompi koulumenestys”, nuori tyttö luettelee päättäväisellä äänellä. 

“Kivointa on kouluttaa muita!” 

(Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2019)

Tule mukaan lopettamaan silpominen.