22.10.2019

Nenäpäivän tuella apua tytöille ja perheille

Lukuaika 3 min.

Lapset hassuttelevat Nenäpäivän punaiset nenät päässä Keniassa.kuva_Meeri-Väänänen

Nenäpäivän tuella tarjosimme viime vuonna apua ilmastonmuutoksesta kärsiville perheille ja tietoa silpomisen haitoista.

Vuonna 2018 autoimme Nenäpäivä-kampanjassa kerättyjen varojen tuella tyttöjä turvaan silpomiselta ja köyhien alueiden perheitä saamaan ruokaa pöytään kuivuudesta kärsivillä alueilla.

Silpomisen haitoista tietoa 20 000 ihmiselle

Keskityimme viime vuonna tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä yhteisöjen aktivoimiseen tyttöjen suojelemiseksi niin Somalimaassa kuin Keniassa.

On tärkeää, että kylän päättäjät sitoutuvat edistämään silpomisen lopettamista omassa kylässään. Levitimme yhteisöjen vaikutusvaltaisten henkilöiden kautta tietoa silpomisperinteen haitoista.

Päättäjien ja mielipidevaikuttajien kautta tavoitettiin lähes 20 000 yhteisön jäsentä.

Järjestimme Nenäpäivän tuella Keniassa tytöille ja pojille keskustelutuokioita ja kulttuuri- ja liikuntatempauksia, joissa välitettiin tietoa silpomisperinteestä ikätasoon sopivalla tavalla. Tavoitimme kouluissa yli 3 000 lasta.

Lapsille järjestettiin myös turvaleirejä ajankohtina, jolloin tiedämme, että tyttöjä silvotaan eniten. Leireillä tytöt pääsevät turvaan silpomiselta, oppivat omista sekusuaalioikeuksistaan ja pojat oppivat silpomisen haitoista.

Lisäksi koulutimme pienten lasten vanhempia. Koulutuksen tavoitteena on, että vanhemmat ymmärtävät silpomisen terveysriskit ja oikeudelliset seuraukset ja säästävät tyttönsä silpomiselta.

Iloisia lapsia. Kuva Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Nenäpäivän tuella autetaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia. Kuva: Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Ilmastonmuutos ja sen seuraukset vaikeuttivat perheiden ruoan turvaamista

Somalimaan rajut sääilmiöt, kuten pitkittyneet kuivuusjaksot, vaikeuttavat ruokaturvan parantamiseen tähtäävää työtä. Kuivuuskriisit aiheuttavat akuutin puutteen vedestä ja ruoasta.

Kuitenkin 300 pienviljelijäperhettä saa nyt Nenäpäivän tuella tehtävän työn ansiosta monipuolisempaa ruokaa.

Rakensimme sadevedenkeruualtaan, jonka ansiosta vettä on tarjolla, jos yksittäinen sadekausi jää väliin. 300 perhettä voi hätätilanteessa käyttää sadevedenkeruualtaan vettä esimerkiksi karjan juomavetenä. Paimentolaisuuteen perustuvassa yhteiskunnassa karjan hengissä säilyminen kuivuuskauden yli on kriittistä perheen selviämiselle.

Perheet saavat nyt myös tasaisemmin tuloja kasteluveden ansiosta: vihannesten ja hedelmien viljely on kuivallakin kaudella mahdollista perustamissamme kasvihuoneissa, joissa on asennettuna vettä säästeliäästi kuluttava tippakastelujärjestelmä.

Apua saavien perheiden kautta autetaan yli 2 000 lasta.

Äiti laittaa Somalimaassa ulkona ruokaa kyykyssä. Kuva Anna-Sofia Joro

Perheiden on ruokittava nälkäiset suut myös kuivien kausien aikana. Jos sadekausi jää väliin, pula vedestä ja ruoasta aiheuttaa hätää. Kuva: Anna-Sofia Joro

Pääkuva: Nenäpäivä / Meeri Väänänen

Nenäpäivä-kampanjassa kerätään varoja maailman lasten auttamiseksi. Solidaarisuuden tekemän työn lisäksi tuetaan seuraavien järjestöjen työtä: Fida, Kirkon Ulkomaanapu (KUA), Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, SASK, Suomen Punainen Risti (SPR), Suomen UNICEF ja Suomen Lähetysseura.

Nenäpäivä-kampanja käynnistyy tänä vuonna 23.10. Kampanja huipentuu 8.11. Ylen kanavilla lähetettävään suoraan Nenäshow’hun.