26.03.2019 Satu Suontaa

Naisen karu arki: illalla pahoinpitely, aamulla sairaalaan

Lukuaika 4 min.

Naisten asema on erityisen haavoittuva pienessä pakolaiskylässä Somalimaan maaseudulla. Väkivalta ja raiskaukset varjostavat elämää. Sodan varjo näkyy perheissä asti.

Riitaa voi tulla monista asioista. Lapset olivat liian pitkään ulkona ja isä suuttuu. Äiti suojaa lapsia lyönneiltä omalla kehollaan. Isä pureskelee khat-kasvin lehtiä toimettomana, työtä ei ole köyhällä ja kuivalla maaseudulla. Huoli painaa. Monet jännitteet purkautuvat kotona, illan hämärtäessä.

Octoberin pakolaiskylässä Somalimaassa on paljon levottomuutta. Alueella asuu pakolaisia niin Somaliasta kuin Etiopiasta. Kylässä väkivalta on tavallista, ihmiskauppa ja tyttöjen sekä naisten raiskaukset eivät yllätä. Qadan Ali Awad tietää, että kaikki ongelmat eivät edes näy päällepäin.

”Kenenkään elämä ei ole helppoa. Olemme kaikki kokeneet sodan. Miehillä ei ole työtä eikä rahaa. Asumme syrjässä, monen tunnin kävelymatkan päässä lähimmästä kaupungista.”

Pakolaiskylässä elävien naisten asema on erityisen haavoittuva. Usein turvaa saa vain aviomieheltä, mutta monet naiset ovat menettäneet miehensä sodassa. Pakkoavioliitot ovat tyypillisiä.

Aina mieskään ei tuo vain turvaa.

Vanhoja arpia on vasemmassa käsivarressa ja otsassa. Ne ovat Qadan Ali Awadille muisto elämästä, kun mies vielä hakkasi. Muisto nostaa surun pintaan.

”Aikaisemmin pakenin hakkaamista vanhempieni luokse illan hämärtyessä. Enää minun ei tarvitse paeta.”

Tärkeintä on tieto naisten oikeuksista

Naiset ovat löytäneet turvaa toisistaan ja yhteisesti luoduista verkostoista. Raiskattu tai pahoinpidelty nainen voi mennä kylän yhteyshenkilön luo ja kertoa kokemuksestaan. Yhteyshenkilö kutsuu poliisin paikalle lähimmästä kaupungista.

Qadan Ali Awad on tällainen yhteyshenkilö.

somalimaan maaseutu

Naisia koulutetaan paitsi tarvittavissa perustaidoissa, myös puhumaan omista oikeuksistaan.

”Mielestäni naisten tietoisuutta etenkin naisten oikeuksista pitää kasvattaa. Yhteistyöllä voimme välttää naisten raiskaukset. Monet naiset eivät edes ymmärrä, mitä esimerkiksi jengit voivat pahimmillaan tehdä. Naiset voivat tulla hakatuksi ilman näkyvää syytä,” Qadan Ali Awad kertoo.

Koulutus on enemmän kuin oppia, se avaa monelle naiselle aivan uudenlaisen mahdollisuuden elämässä. Qadan Ali Awadille se merkitsi väkivallan loppua.

”Miehille, myös omalleni, on annettu koulutusta väkivaltaisen käyttäytymisen syistä. He katselivat yhdessä opetusvideoita ja niin muutos tapahtui miehessäni. Hän ei enää hakkaa. Olemme oppineet sopimaan asioista puhumalla.”

”On tärkeää, että naiset saavat tehdä päätöksiä omasta elämästään.”

Tärkeintä on tieto naisten oikeuksista. Qadan Ali Awad on onnellinen, kun saa auttaa muita. ”On tärkeää, että naiset saavat tehdä päätöksiä omasta elämästään. Puhumme koulutuksissa paljon myös siitä, kuinka sukuelinten silpominen vaikuttaa tyttöjen elämään nyt ja myöhemmin naisena.”

Ainoa toive on, että tieto tavoittaisi vielä enemmän naisia ja heidän perheitään.

Sinä voit auttaa.

Kirjoittaja