Kaikki naisiin kohdistuvan väkivallat ja tyttöjen sukuelinten silpomisen muodot vähenevät alueella.
2022-25
145 000 €
Xaafis soomal, Dayacan and Caydhaha IDPs in Erigavodistrict/Sanaag region; Dayaxa and Nuura villages in Sheikh district/Sanaag region; Cadawyurura, Ali-saahid, Ina dhakool villages in Buroa district/Togdheer region
3 900 (10 tyttöä, 2 900 naista, 40 poikaa, 950 miestä), joista 80 vammaista henkilöä.
20 800 (13 000 tyttöä, 7 800 naista)
Y-PEER on nuorten vuonna 2009 perustama kansalaisjärjestö. Y-PEERin tavoitteena on suojella naisten ja nuorten oikeuksia sekä vahvistaa näiden taloudellista asemaa. Y-PEER kitkee työssään haitallisia perinteisiä käytäntöjä, kuten tyttöjen sukuelinten silpomista, lapsiavioliittoja ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä toimii seksuaali- ja lisääntymisterveyskysymysten parissa.
Hankkeen tavoitteena on vähentää naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja eritoten tyttöjen sukuelinten silpomista kohdealueilla. Hanke kannustaa poliittisia johtajia, valtuutettuja sekä uskonnollsia ja perinteisiä johtajia puhumaan ja vaikuttamaan yhteisöissään. Hanke kouluttaa terveys- ja sosiaalialan työntekijöitä ottamaan entistä aktiivisempi rooli kaikentyyppisen väkivallan vähentämisessä.
Vaikka hanke osallistaa pääasiassa paikallisia vaikuttajia ja pyrkii haastamaan normatiivisia odotuksia (mitä ihmiset uskovat muiden ajattelevan heidän olevan velvollisia tekemään), keskittyy se myös puuttuviin palveluihin. Rankaisemattomuuden ongelmaa ratkotaan kannustamalla naisia hyödyntämään saatavilla olevia lääketieteellisiä ja oikeudellisia palveluja väkivallan uhreille.
Tärkeimmät toimenpiteet vuonna 2024 ovat:
Y-PEER hyödyntää työssään viihteellisiä elementtejä, kuten runokilpailuja, taidekilpailuja ja teatteriesityksiä, joissa käsitellään silpomista, lapsiavioliittoja ja sukupuolten epätasa-arvoa. Tallennettuja esityksiä jaetaan sosiaalisessa mediassa tavoittavuuden maksimoimiseksi.
Koululaisille tarjotaan lapsiystävällisiä somalinkielisiä esitteitä naisten ja tyttöjen oikeuksista. Boys Against FGM (BAF) -ryhmät saavat toiminnalleen tukea Sheikhissä ja Erigavossa. Hanke järjestä kahdesti vuodessa avoimia keskustelutilaisuuksia naisille ja tytöille, joissa uskonto- ja perinteisten johtajien kumoavat myytin siitä, että silpominen olisi Islamin velvoite.