Centre for Community Mobilisation and Empowerment (CECOME)

Kisiin ja Nyamiran kansalaisyhteiskunta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Tavoite

Silpominen ja lähisuhdeväkivalta vähenevät alueella.

Aikataulu

2023-26 (EU:n rahoitus; vastaavia hankkeita vuosina 2016-2022)

Budjetti 2024

122 152 €

Sijainti

Kitutu Chache North sub-county

Välittömät hyötyjät
2022–25

2427 (730 tyttöä, 950 naista, 150 poikaa, 557 miestä), joista 11 vammaista henkilöä

Välilliset hyötyjät 2022-25

7984 (4722 tyttöä, 3262 naista)

CECOME:n ensisijainen tavoite on torjua sukupuolittunutta väkivaltaa ja edistää nuorten naisten johtajuutta Kisii-yhteisössä.

Hankkeen tavoitteena on kitkeä tyttöjen sukuelinten silpomista (FGM) ja lähisuhdeväkivaltaa Kisiin alueella. Hanke pyrkii tähän sitouttamalla työhön paikallisia mielipide- ja uskonnollisia johtajia, purkamalla rankaisemattomuden kulttuuria ja tarjoamalla väkivallattomia vaihtoehtoja silpomisen kaltaisille haitallisille perinteille.

Solidaarisuuden perustama Muungano Gender Forum täydentää hanketta järjestämällä yhteisödialogeja CECOME:n hankealueilla, selkeyttämällä alueellista väkivallan vastaisen työn koordinaatiota sekä tukemalla silpomisen lopettamiseen tähtävään toimenpidesuunnitelman luonnostelua Kisiissä.

Hanke toimii myös tiiviissä yhteistyössä Solidaarisuuden muiden paikallisen kumppanien kanssa, joiden asiantuntemus auttaa vahvistamaan CECOME:n osaamista naisten toimeentulon rakentamisessa.

Hankkeen tärkeimmät toimenpiteet vuonna 2024:

  • Hanke tarjoaa koulutusta lähisuhdeväkivallan ja silpomisen haitoista 15 paikalliselle vaikuttajalle (lakimiehet, kyläpäälliköt, paikallisjohtajat). Hanke järjestää ulkoilmatapahtumia, jotka luovat foorumin keskusteluille paikallisten viranomaisten ja yhteisön jäsenten välillä heidän kohtaamistaan ongelmista. Lisäksi järjestetään urheilutapahtumia ja seurantatapaamisia, jotka lisäävät yhteisön luottamusta paikallisiin viranomaisiin. Koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset järjestävät avoimia barazaita (kyläkokouksia) kouluttaakseen yhteisön jäseniä kumppaniväkivallan ja silpomisen haitallisista vaikutuksista.
  • CECOME tarjoaa kertauskoulutuksia uskonnollisille johtajille lähisuhdeväkivallan ja silpomisen haitoista. Kirkossa ja sen tapahtumissa pyritään tarjoamaan tietoa väkivallan haitoista ja olemassaolevista palveluista sekä osallistamaan uskonnollisia johtajia sanansaattajiksi.
  • Hanke rakentaa ja vahvistaa tyttöjen omaa toimijuutta ottamalla heidät mukaan silpomisen vastaiseen työhön. Vertaisryhmien johtajat sekä vaihtoehtoisen siirtymän riitin vetäjät ovat tässä työssä keskiössä.
  • CECOME toimii yhteistyössä niin paikallishallinnon, silpomisen vastaisen toimikunnan kuin muiden tasa-arvotoimijoiden kanssa vahvistaakseen vaikuttavuuttaan ja ilmiön saamaa näkyvyyttä.

Tilaa uutiskirje