Maanviljelijät pystyvät paremmin varautumaan ja sopeutumaan ilmastokriisin seurauksiin
2022-25
162 500 €
Todgheerin ja Sanaagin alue
1100 (550 naista, 550 miestä), joista 50 vammaista henkilöä.
7300 (2700 tyttöä, 1000 naista, 2700 poikaa, 900 miestä)
ADO on kansalaisjärjestö, joka työskentelee Somalimaassa maatalouden tuottavuuden parantamiseksi ja edistämiseksi. ADO keskittyy maatalouden ilmastokestävään kehittämiseen, ruokaturvan edistämiseen ja talouskasvun vauhdittamiseen.
Hanke kehittää luonnonvarojen käytön suunnittelua, jotta yhteisöt voivat sopeutua ja varautua paremmin äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksiin. Hanke edistää sadeveden keräystä, kastelua ja kasvihuoneviljelyä, ottaa käyttöön siementen varastointiteknologiaa ja parantaa rehun saatavuutta. Hankkeessa muodostetaan naisten elinkeinoryhmiä ja vahvistetaan heidän valmiuksiaan siipikarjan kasvatuksessa ja mehiläishoidossa.
Hanke parantaa osuuskuntien ja naisryhmissä toimiven naisten toimintaedellytyksiä vahvistamalla heidän sopeutumiskykyään muuttuvaan ilmastoon sekä kehittämällä näiden tuotannollista ja kaupallista osaamistaan.
Naisten roolin vahvistuminen lisää kuitenkin myös riskiä kumppanin ja/tai ulkopuolisten väkivallalle ja häirinnälle. Hanke pyrkiikin lieventämään näitä mahdollisia riskejä tekemällä tiivistä yhteistyötä Solidaarisuuden muiden naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn keskittyvien kumppanien kanssa.
Hankkeen tärkeimmät toimeenpiteet vuonna 2024:
Hankkeessa perustetaan luonnonvarojen hallintakomiteoita (NRM), jotka vastaavat yhteisötason ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja hillitsemiseen liittyvien toimenpiteiden, kuten maankäyttösuunnitelmien ja katastrofivalmiuden ja -vastaustoimien, toteuttamisesta.
Maanviljelijät saavat koulutusta kestävässä luonnonvarojen käytössä – esimerkiksi vedenkeruussa ja tulvien torjunnassa, maankunnostuksessa ja agrometsätaloudessa, laidunalueiden hallinnassa sekä tuholaistorjunnassa. Hankkeessa rakennetaan vedenhallintarakenteita, kuten kivikoreja, maanpenkereitä, vesikanavia ja pieniä vedenkeräyspatoja.
Luonnonvarojen käytön kehittämisen jälkeen hanke ostaa viljan, palkokasvien ja vihannesten siemeniä edunsaajille viljelyjärjestelmän monipuolistamiseksi. Parantaakseen siementen saatavuutta hanke kouluttaa yhteensä 50 nais- ja 50 miesviljelijää maatilalla tapahtuvaan siementen valintaan, kasvinjalostukseen sekä siementen käsittelyyn ja varastointiin.
Vuonna 2023 hankkeessa rakennettiin testimielessä kasvihuoneprototyyppi, joka kestää projektialueiden tuulisia olosuhteita ja äärimmäistä kuumuutta. Vuonna 2024 hankkeessa aloitetaan kasvihuonevihannesten tuotanto tippukastelulla. Hanketiimi tekee opintomatkan Etiopiaan kartoittaakseen kuivamaan viljelyn saloja sekä riski- ja katastrofisuunnitelmia.
Hanke kouluttaa myös kymmenen naista ja miestä hunajan käsittelyssä ja varastoinnissa sekä hankkii heille tarvittavat välineet. Hanke järjestää myös keskustelutilaisuuksia, joissa puidaan naisten roolia maataloudessa sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä.