20.12.2023

Vuosi 2023 wrapped: tätä saimme aikaan

Kuvassa osuuskunnan viljelijöitä Kenian Nyamirassa

Vuosi 2023 vetelee viimeisiään, ja me Solidaarisuudella haluamme vielä nopeasti palata tämän vuoden saavutuksiin. Tässä toimistomme arvio vuoden viidestä parhaasta uutisesta ja saavutuksesta: 

1

Silpomisen määrä laskee Keniassa 

Paras uutinen kärkeen: yhä harvempi tyttö kokee sukuelinten silpomisen Keniassa. Maaliskuussa julkaistun Kenian kansallisen terveystutkimuksen tulokset kertoivat, että silpomisen yleisyys on jatkanut laskuaan: Vielä vuonna 1998 38 % tytöistä silvottiin, mutta nykyään tuo luku on 15 %.  

Työalueellamme Kisiissä suunta on ollut pitkään laskeva, ja kumppaniemme arvion mukaan lasku-ura on selvästi havaittavissa. Solidaarisuuden kumppanijärjestön Manga Heartin toiminnanjohtaja Bernard Osekon mukaan viime vuosina kymmenet yhteisöt ovat päättäneet lopettaa silpomisen. 

2

Kestositeet – kangaspalan iso merkitys 

Itä-Afrikassa kuukautiset saattavat pahimmillaan tarkoittaa päivien poissaoloja koulusta, koska tarvittavia kuukautissuojia on huonosti tarjolla. Siksi me aloitimme tänä vuonna Somalimaan Buraon pakolaisleirillä hankkeen, jossa naiset käynnistävät yritystoimintaa kestositeiden ympärille.

Tavoitteena on tuottaa käytännöllisiä, pestäviä ja uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia paikallisiin tarpeisiin – mutta samalla se mahdollistaa uudenlaisen yritystoiminnan naisille, joilla ei ole ennestään vakiintuneita tuloja. 

Lue lisää kestoside-hankkeesta >>

3

Banaanikuitu – kiertotaloutta, työtä ja markkinarakoja 

Tiesitkö, että banaanikasvista jää terttujen poimimisen jälkeen keskimäärin 23 kg erilaista biomassaa ylijäämänä? Banaanikasvi on monivuotinen kasvi, mutta jotta se tuottaisi uuden hedelmätertun, tulee se katkaista liki maan tasalta. 

Tuo 23 kg lehtiä ja banaanikasvin vartta jää usein käyttämättä, mutta ei enää. Uusi hankkeemme Kenian Kisiissä hyödyntää banaanikasvin ylijäämän: siitä valmistettuja tekstiilejä tuodaan markkinoille korvaamaan vähemmän ekologisia kankaita. Ja kuten aina, naisten vetämänä ja heidän toimeentuloaan parantaen. 

Lue lisää banaanikuitu-hankkeesta >>

4

Vesi, elämän eliksiiri 

Tänä vuonna saimme Somalimaan parlamentista ison kunnianosoituksen: Rakensimme kumppanimme ADO:n kanssa historiallisen paljon erilaisia vesikanavia itäisessä Somalimaassa, peräti seitsemän kilometriä. Tätä ennen useimmat muut järjestöt olivat pystyneet enimmillään muutaman sadan metrin vuosivauhtiin, joten ADO:n työ kiistatta teki uuden kansallisen ennätyksen. 

Vesikanavien merkitys alueella on valtava: ne keräävät sadeveden altaisiin, joista se on viljelijöiden ja paimentolaisten käytössä. Eräs hankkeen alueella asunut maanviljelijä totesi, että nyt hänen ei tarvitse lähteä kotoaan, kun suurin este toimeentulolle on hoidettu. 

5

Uusi toimisto auki 

Saimme viimein tänä vuonna auki uuden maatoimistomme, kun toimintamme Etiopiassa käynnistyi. Maajohtajamme Tesfaye Nigasun johtama tiimi on laittanut pyörät vauhdilla pyörimään: uudet hanketoiminnan kumppanit on valittu, ja nämä kolme järjestöä aloittavat kanssamme yhteisen työn Etiopian somalialueella jo alkuvuodesta 2024.  

Vaikka kyseessä on uusi maa, niin kuviot ovat kuitenkin harmillisen tutut: pureudumme Etiopiassa ennen kaikkea tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön ja naisten taloudellisiin oikeuksiin.

Työmme Etiopiassa >>

…nyt kun olet täällä.

Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö toimii naisten oikeuksien puolesta Itä-Afrikassa.

Olemme naisiin kohdistuvan väkivallan ja silpomisen vastaisen sekä toimeentuloa edistävän työn asiantuntijoita.

Mutta emme pysty puolustamaan naisten oikeuksia yksin: tarvitsemme lisää sitoutuneita tukijoita rinnallemme.

Olisitko sinä yksi heistä?