10.05.2019 Grace Morungi

Tyttöjen sukuelinten silpominen: Äidin dilemma

Lukuaika 3 min.

Miksi äiti painostaisi tyttäriään ympärileikattaviksi?

Hiljattain tyttäreni kertoi minulle vertauksen, jonka oli oppinut koulussa: “Omistautunut kuin äiti”. Ja kyllä, mielestäni se oli erittäin osuvasti sanottu. Ei ole mitään kauniimpaa ja aidompaa kuin äidinrakkaus 

Äiti toivoo lapsilleen parasta ja seisoo heidän rinnallaan haasteiden edessä. Hän tuntee jokaisen lapsensa läpikotaisin ja kohtelee heitä heidän vahvuuksien ja heikkouksien mukaisesti. Hän tietää, että hänen on suojeltava erityisesti lapsista haavoittuvaisimpia.  

Tytöt kaipaavat erityistä suojelua

Kisii-äiti, kuten kuka tahansa muu äiti on omistautunut suojelemaan lapsiaan ja huolehtii heidän kasvustaan aikuisiksi. Hän tietää erityisen hyvin, että hänen on suojeltava tyttäriään, sillä he ovat haavoittuvaisemmassa asemassa kuin pojat. 

Tyttöjä pidetään heikompana sukupuolena. 

Perinteet eivät suosi tyttöjä. 

Äidin on suojeltava tyttöjä enemmän kuin poikia. 

Tämä on nimenomaan se syy, miksi kisiiläisäiti painostaa ja rohkaisee tyttäriään ympärileikattaviksi. Vastuu tytöistä ja heidän saattamisestaan kohti aikuisuutta lepää kokonaan äidin harteilla.

Yhteiskunta on asettanut tämän vastuun äidille kun taas isän rooli on huolehtia perheen toimeentulosta. Jos tyttö käyttäytyy kunniallisesti, äiti saa siitä kunnian ja jos ei, niin äiti saa syytökset 

”Siksi he ympärileikkauttavat tytöt.”

Hyvänä käytöksenä pidetään tytön siveellistä seksuaalista käyttäytymistä.

Joskus äitiin kohdistuvat syytökset voivat mennä äärimmäisyyksiin ja äiti määrätään lähetettäväksi takaisin vanhemmilleen. Sen vuoksi he haluavat epätoivoisesti varmistaa, etteivät heidän tyttärensä sorru vastuuttomaan seksuaaliseen käytökseen ja siksi he ympärileikkauttavat tytöt. 

Tyttärensä seksuaalisen siveellisyyden varmistamisen lisäksi äidit silpovat tyttärensä, jotta tytöt varmasti täyttäisivät kulttuuriset vaatimukset: silpomisen läpikäyneistä tytöistä tulee avioliittokelpoisia ja he voivat ansaita kunnioitusta muilta.

Tämä on äideille ainoa keino saavuttaa rauha itsensä ja tyttöjensä kanssa. Muussa tapauksessa äitiä voidaan syyttää mistä tahansa tytön selkkauksesta, vaikka se ei liittyisi millään tavoin sukuelinten silpomiseen.

”On äitejä, jotka eivät halua tyttäriensä kärsivän”

On kuitenkin äitejä, jotka tietävät nykyään silpomisen haitoista ja mitä seurauksia silpomisella on heidän tyttärelleen.

Jotkut ovat päättäneet olla silpomatta tyttäriään 

He eivät halua jatkaa ja uusintaa alistavaa kulttuurista käytäntöä, jonka kokevat vanhentuneeksi. 

He eivät halua tyttäriensä kärsivän alentuneesta kyvystä nauttia seksuaalisuudestaan eivätkä halua heille tulevaisuudessa ongelmia synnytyksiin. 

”Tytön hyvä käytös on vanhempien kasvatuksen ansiota, ei sukuelinten silpomisen ansiota.

He uskovat, että tytön hyvä käytös on vanhempien kasvatuksen ansiota, ei sukuelinten silpomisen ansiota. 

He uskovat, että silpomaton tyttö voi ansaita kunnioitusta akateemisilla suorituksillaan, ei silvotuilla sukuelimillään. 

He uskovat sukuelinten silpomisen olevan haitallista ja väärin heidän tyttöjä kohtaan. 

He ovat valmiita irrottautumaan kulttuuristaan ja taistelemaan ympäröiviä kulttuurisia paineita vastaan. 

Tämä on se syy, miksi me voimaannutamme yhä uusia ja uusia ihmisiä seisomaan selkä suorana silpomisperinnettä vastaan. 

Tyttöjen ympärileikkauksesta päättäminen on vaikea kysymys äidille.

Tässä kuvassa olen minä ja kolme lastani.

Kirjoittaja