24.06.2021

Suomalaiset nuoret taistelevat silpomisperinnettä vastaan

Lukuaika 3 min.

Luokkahuone sisältä

Nuorille aikuisille työn merkityksellisyys on entistä tärkeämpää. Kysyimme Solidaarisuuden kesätyöntekijöiltä, millaista on parantaa työkseen tyttöjen ja naisten asemaa maailmassa.

Kesäiseen katukuvaan ovat ilmestyneet innokkaat nuoret aikuiset, jotka haluavat muuttaa maailmaa.

Merkityksellisen työn pariin ovat hakeutuneet Turussa Aino ja Robin.

Ainon mukaan katuvarainhankinnassa eli feissauksessa parasta on tähän mennessä ollut ihmisten kanssa jutteleminen. Työtä on hänen mukaansa myös mukava tehdä, koska työympäristö on niin rento. Robin nauttii ulkona työskentelemisestä.

 

Ensimmäisessä kuvassa Solidaarisuuden feissarit Aino, Lauri  ja Robin Turusta. Toisessa kuvassa Tampereen tämän kesän feissaustiimi.

Yhteiskunnalliset asiat ja erityisesti epäkohdat ovat aina kiinnostaneet Ainoa ja sen vuoksi työ tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi on tuntunut oikealta. Erityisen tärkeältä hänestä tuntuu tyttöjen sukuelinten silpomisen vastainen työ.

”Silpominen on erittäin raakaa ja vaarallista tytöille”, Aino nostaa esiin.

Robin kertoo puolestaan oppineensa silpomisperinteestä paljon lisää kesätyönsä kautta. Hänelle tyttöjen ja naisten aseman parantaminen on tärkeää.

”On hienoa, että omalla työpanoksellani voin auttaa muita. Tasa-arvo on suuri arvo itselleni omassa elämässäni”, nuori mies kertoo.

”Feissaaminen on helpompaa kuin kuvittelin”

Kesätyö Turun kaduilla ja puistoissa on alkanut nuorilla hyvin. Aino on jopa yllättynyt saamastaan vastaanotosta.

”Feissaus on helpompaa kuin kuvittelin ja ihmiset ovat yllättävän ystävällisiä”, hän paljastaa.

Solidaarisuuden katuvarainhankkijat kertovat ihmisille silpomisperinteen lopettamisen lisäksi muista keinoista, joilla Solidaarisuus auttaa tyttöjä ja naisia Itä-Afrikan köyhillä alueilla.

Koronapandemian seuraukset ovat iskeneet juuri kehittyvien maiden tyttöihin ja naisiin: väkivalta heitä kohtaan on lisääntynyt räjähdysmäisesti, toimeentulo- ja kouluttautumismahdollisuudet ovat heikentyneet ja palkattoman työn määrä kasvanut. Lapsiavioliitot, teiniraskaudet ja sukuelinten silpomiset ovat lisääntyneet. Apua tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Tämä on Ainon ensimmäinen feissauskesä, eikä hän siksi osaa verrata aiempiin kesiin, mutta keskusteluissa ihmisten kanssa on käynyt ilmi, että pandemia on koetellut myös suomalaisia.

”Jotkut ovat kertoneet, etteivät he pysty lahjoittamaan koronan aiheuttaman heikentyneen taloustilanteen takia, vaikka haluaisivat.”

Kesän feissarimme haluavat lähettää kiitoksensa kaikille niille lukuisille ihmisille, jotka ovat haastavista ajoista huolimatta lähteneet jo mukaan lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomista.

Solidaarisuus on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa ja työllistää nuoria aikuisia Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä.