fbpx
Yhteystiedot
10.12.2018 Henna Sahlberg

Siskokset säästyivät täpärästi silpomiselta

Lukuaika 5 min.

Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.

Tapasimme viime huhtikuussa suloiset siskokset 9-vuotiaan Vivianin ja 7-vuotiaan Michellen.

Heidän isänsä oli jo kevättalvella päättänyt, että tytöt ympärileikataan huhtikuun loman aikana. Kuten lähes jokaisessa kisiiläisperheessä, silpominen oli jo pitkään ollut itsestään selvä osa suvun jokaisen naisen ja tytön elämää.

Michelle ja Vvian Keniasta kuva Ulla Sarén

Michelle (vas.) 7-vuotiaana ja siskonsa Vivian 9-vuotiaana.

Juuri ennen huhtikuuta tyttöjen isä osallistui Solidaarisuuden järjestämään tilaisuuteen. Siellä hän sai kuulla, mitä silpominen oikeasti tarkoittaa ja minkälaisia pitkäaikaisia seurauksia sillä on tyttöjen kasvulle ja terveydelle.

”Käytyäni koulutuksen ymmärsin, että tyttöjen sukuelinten silpominen on väärin. Mieleni muutti silpomisesta aiheutuvat terveyshaitat”, Jared kertoo.

Isä Jared tyttärensä Michellen kanssa.

Nyt Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi. Hän kouluttaa yhteisöään silpomisen haitoista, jottei yhdenkään tytön tarvitsisi kokea sitä, mitä Michelle ja Vivian melkein kokivat.

”Silpomista on tehty perinteen vuoksi, eivätkä vanhemmat sukupolvet ole tienneet sen haitoista”, hän kertoo.

Hän näkee, että tiedon leviäminen on avain perinteen loppumiselle.

”Jos ihmiset tietävät silpomisen haitoista, he eivät vie tyttäriään ympärileikattavaksi”

Jaerd ja Vivian kuva Ulla Sarén

Vivian ja Michelle ovat nyt turvassa silpomiselta ja saavat keskittyä rakastamiinsa asioihin, kuten matematiikkaan ilman kipuja ja pelkoa.

Vivian ja Michelle ovat nyt turvassa silpomiselta.

Kuvat: Ulla Sarén

Kirjoittaja