fbpx
Yhteystiedot
20.12.2019 Ada Bergroth

Silpominen on vaiettu aihe – tiedonkulku avain perinteen lopettamiseen

Lukuaika 3 min.

“En tiedä, ketkä kavereistani on silvottu. Emme puhu näistä asioista,” 12-vuotias Mellen Kenian kisii-heimosta kertoo. Silpomisvaarassa eläville tytöille hiljaisuus aiheen ympärillä on huono asia, sillä tieto perinteen vaaroista ei leviä, jos silpomisesta ei puhuta.

12-vuotias Mellen on säästynyt sukuelintensä silpomiselta. Hän on mukana Solidaarisuuden järjestämässä koulutusohjelmassa, jossa lapsille kerrotaan silpomisperinteestä ja millaisia seurauksia silpomisella on.

“Olen oppinut koulutuksessa, että silpominen on vaaraksi tytön terveydelle ja se aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia. Tiedän nykyään, että silpominen on laitonta maassamme”, Mellen kertoo.

Arvioiden mukaan edelleen noin 95 prosenttia Kenian kisii-heimon tytöistä käy läpi silpomisen. Suurin osa ympärileikataan ennen murrosikää.

Naomi-äiti ja tytär Mellen.

Mellenin äiti Naomi (vas.) ymmärsi koulutuksessa, millaisia seurauksia sukuelinten silpomisella on tytön elämään. Hän päätti olla ympärileikkaamatta tytärtään. Kuva: Nyasha Kadandara

Tieto silpomisen seurauksista katkaisi perinteen

Mellenin onneksi hänen äitinsä sai Solidaarisuuden kautta tietoa silpomisen haitoista ja päätti katkaista perinteen heidän perheensä kohdalla. Mellenin muut sisarukset ovat poikia.

Mellen on tyytyväinen, ettei häntä ole silvottu.

Hän tietää, miten isoja vaikeuksia silpomisesta voi seurata heti toimenpiteen jälkeen ja myöhemmin elämässä.

“Silpomisen seurauksena yhdynnät ovat kivuliaita, synnytykset vaikeita ja syntyvä vauva voi olla vaarassa, kun ponnistuvaihe pitkittyy”, hän tietää.

Tuntuu hurjalta, että 12-vuotias tyttö osaa kertoa yhdyntään liittyvistä asioista.

Keniassa kuitenkin neljännes tytöistä naitetaan alaikäisenä vanhemmalle miehelle ja teiniraskaudet ovat tavallisia.

Lapsivaimolla seksielämä alkaa varhain ja usein vailla tietämystä ehkäisystä.

Mellen lähdössä kouluun.

Mellen voi käydä koulua ilman silpomisesta aiheutuvia kipuja ja vaivoja. Äiti Naomi kannustaa tyttöä koulutielle. Kuva: Nyasha Kadandara

Silpominen on vaiettu aihe

Siitä huolimatta, että niin moni yhteisön tyttö ympärileikataan, ei aiheesta Mellenin mukaan puhuta.

“En edes tiedä, ketkä kavereistani on silvottu. Emme jaa näitä tietoja tai kokemuksia keskenämme.”

Mellenin kannalta hiljaisuus aiheen ympärillä on hyväkin, sillä joskus tieto silpomattomuudesta herättää muissa tytöissä tarpeen nimitellä ja eristää.

Silpomisvaarassa elävien tyttöjen kannalta on puolestaan huono asia, jos silpomisesta ei puhuta avoimesti: tieto silpomisperinteen vaaroista ei kulje eteenpäin, jolloin vanhemmat eivät myöskään saa tilaisuutta päättää toisin.

Mellen ei koe olevansa tyttönä erilainen, vaikka hänen sukuelimiään ei olekaan leikattu.

Hän haluaa, että mahdollisimman moni tyttö tietäisi silpomisen haitoista.

“Haluan, että tytöt eivät isona enää silvo omia tyttäriään.”

Silpomiselta säästynyt Mellen ei koe olevansa sen erilaisempi tyttö kuin muut luokkansa tytöt, jotka ovat läpikäyneet silpomisen. Kuva: Nyasha Kadandara

Sinä voit auttaa lopettamaan silpomisen.

Kirjoittaja