20.04.2021

Äidin koulutuksessa saama tieto katkaisi silpomisperinteen

Lukuaika 3 min.

Naomi-äiti ja tytär Mellen.

Mellen-tytön äiti Naomi ymmärsi koulutuksessa, millaisia seurauksia sukuelinten silpomisella on tytön elämään. Hän päätti olla ympärileikkauttamatta tytärtään.

Kenian Kisiissä äidit ja isoäidit ylläpitävät silpomisperinnettä, sillä he uskovat sen olevan tytön parhaaksi ja edellytys avioliitolle. Arvioiden mukaan edelleen noin 95 prosenttia alueen tytöistä käy läpi silpomisen. Suurin osa ympärileikataan ennen murrosikää.

Mellen-tytön onneksi hänen äitinsä Naomi sai ajoissa tietoa silpomisen haitoista ja päätti katkaista perinteen heidän perheensä kohdalla. Mellenin muut sisarukset ovat poikia.

12-vuotias Mellen on tyytyväinen, ettei häntä ole silvottu. Hän tietää, miten isoja vaikeuksia silpomisesta voi seurata heti toimenpiteen jälkeen ja myöhemmin elämässä. Pahimmillaan toimenpide voi johtaa tytön menehtymiseen.

“Silpomisen seurauksena yhdynnät ovat kivuliaita, synnytykset vaikeita ja syntyvä vauva voi olla vaarassa, kun ponnistuvaihe pitkittyy”, hän tietää.

Tuntuu hurjalta, että 12-vuotias tyttö osaa kertoa yhdyntään liittyvistä asioista.

Keniassa kuitenkin neljännes tytöistä naitetaan alaikäisenä vanhemmalle miehelle ja teiniraskaudet ovat tavallisia. Lapsivaimolla seksielämä alkaa varhain ja usein vailla tietämystä ehkäisystä.

Naomi kannustaa tytärtään Melleniä kouluttautumaan. Äiti oppi Solidaarisuuden koulutuksessa, ettei tyttöä tarvitsee kasvattaa ensisijaisesti vaimon rooliin.

15 euron lahjoituksella vanhempi saa koulutuksen silpomisen haitoista. Sinä voit auttaa >>

Mellen lähdössä kouluun.

Mellen voi käydä koulua ilman silpomisesta aiheutuvia kipuja ja vaivoja. Äiti Naomi kannustaa tyttöä koulutielle. Kuva: Nyasha Kadandara

Silpominen on vaiettu aihe

Siitä huolimatta, että niin moni yhteisön tyttö ympärileikataan, ei aiheesta Mellenin mukaan puhuta.

“En edes tiedä, ketkä kavereistani on silvottu. Emme jaa näitä tietoja tai kokemuksia keskenämme.”

Mellenin kannalta hiljaisuus aiheen ympärillä on hyväkin, sillä joskus tieto silpomattomuudesta herättää muissa tytöissä tarpeen nimitellä ja eristää.

Silpomisvaarassa elävien tyttöjen kannalta on puolestaan huono asia, jos silpomisesta ei puhuta avoimesti: tieto silpomisperinteen vaaroista ei kulje eteenpäin, jolloin vanhemmat eivät myöskään saa tilaisuutta päättää toisin.

Auta levittämään tietoa ja vaikuttamaan yhteisön päättäjien asenteisiin. >>

Silpomiselta säästynyt Mellen ei koe olevansa sen erilaisempi tyttö kuin muut luokkansa tytöt, jotka ovat läpikäyneet silpomisen. Kuva: Nyasha Kadandara

Tieto on avain silpomisperinteen lopettamiseen

Mellen on mukana Solidaarisuuden järjestämässä koulutusohjelmassa, jossa lapsille opetetaan seksuaaliterveydestä ja silpomisperinteeseen liittyvistä vääristä uskomuksista.

“Olen oppinut koulutuksessa, että silpominen on vaaraksi tytön terveydelle ja se aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia. Tiedän nykyään, että silpominen on laitonta maassamme”, Mellen kertoo.

Hän haluaa, että mahdollisimman moni tyttö tietäisi silpomisen haitoista.

“Haluan, että tytöt eivät isona enää silvo omia tyttäriään.”

(Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 12/2019)

Sinä voit auttaa lopettamaan silpomisperinteen