24.05.2019

Riittääkö ruoka maailmassa?

Lukuaika 2 min.

Ilmastonmuutoksen seurauksena ruokaturva maailmassa on vaarassa ja ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Miten voisimme turvata, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa? Millaisten haasteiden edessä olemme nyt? Kysyimme asiasta aiheen asiantuntijalta Jenna Kettuselta.

”Vuodesta 2014 asti tilanne on ollut maailmanlaajuisesti epävakaa ja riskialttiilla alueilla katastrofaalinen. Viimeisen 5 vuoden aikana esimerkiksi toiminta-alueellamme Somalimaassa on tullut kunnolla vain yksi sadekausi. Tämän seurauksena suuri osa somalimaalaisista syö päivittäin liian vähän.”

Pitkittynyt kuivuus kurittaa Afrikan sarvea. Tuoreiden arvioiden mukaan heinäkuuhun mennessä Somaliassa hätäavun piirissä on 2,2 miljoonaa ihmistä ja lähes miljoona lasta kärsii aliravitsemuksesta. 5 miljoonan ihmisen arvioidaan saavan liian vähän ruokaa syödäkseen päivittäin. 14,7 miljoonan asukkaan maassa se tarkoittaa, että kolmannes ei saa tarpeeksi ruokaa.

Ilmastonmuutos ja sen seuraukset näkyvät

”Ilmastonmuutoksen seurauksien, kuten kuivuuden ja kasvaneen nälänhädän vuoksi ihmiset ovat liikkeessä. Jo kotinsa pakon edessä jättäneelle perheelle on vaikea antaa muuta tukea kuin humanitaarista apua. Siksi nykyisessä tilanteessa on vaikea ottaa kestäviä edistysaskelia, sillä resurssit valuvat hätätilanteisiin reagoimiseen.”

Onko mitään enää tehtävissä? Voidaanko ilmastopakolaisuuteen vielä vaikuttaa?

”Meidän on vähennettävä päästöjä, jotta pahimmat uhkakuvat eivät toteudu. Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tarvitaan resursseja; asiantuntemusta ja rahaa. Epävarmat olosuhteet ovat uusi normaali ja ruokaturvan parantamiseksi tarvitaan uusia paikallisia ratkaisuja.”

Ensi sunnuntaina 26.5.2019 Maailma kylässä -festivaalilla aiheesta keskustelemassa asiantuntijat Solidaarisuudesta, Eetistä ja BIOS-tutkimusyksiköstä:

  • Jenna Kettunen, Solidaarisuuden kestävän toimeentulon ja yritysyhteistyön asiantuntija
  • Ville Lähde, BIOS-tutkimusyksikön ympäristöfilosofian ja -politiikan tutkija
  • Maija Lumme, Eettisen kaupan puolesta ry:n vaikuttamistyön koordinaattori
  • Keskustelun vetää Ruokamysteerit-kirjan kirjoittanut Mari Koistinen
  • Aika: SU 26.5. klo 14.05–14.45
  • Paikka: Taiga-lava, Maailma kylässä -festivaali. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sinä voit auttaa.