18.06.2021

Mitä teimme vuonna 2020 silpomisperinteen lopettamiseksi

Lukuaika 4 min.

Äiti ja tytär kävelevät käsi kädessä

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastainen työ on edennyt Somalimaassa ja Keniassa siitä huolimatta, että tyttöjen ja naisten asema on ollut vuonna 2020 hauras koko maailmassa.

Kaiken kaikkiaan silpomisen vastaisiin koulutuksiin, tilaisuuksiin ja kohtaamisiin osallistui yli 10 000 ihmistä. Lisäksi sosiaalisen median ja muiden mediakanavien kautta tavoitettiin satoja tuhansia. 2200 uskonnollista johtajaa, päällikköä ja muuta päättävässä asemassa olevaa sai tietoa silpomisen lopettamisesta. Vaikuttajien tuki on oleellista silpomisperinteen kitkemiselle.

 

Edistysaskeleita Somalimaassa silpomisen lopettamiseksi

Somalimaassa naisten oikeuksia puolustavat ihmisoikeuslähettiläät tavoittivat maan sisäisten pakolaisten leireillä 3600 äitiä. Lähettiläät pystyivät todentamaan varmuudella, että ainakin 11 tyttöä säästyi silpomiselta suoraan heidän työnsä vaikutuksesta. Pureuduimme myös silpomisen juurisyyhyn, sukupuolten väliseen epätasa-arvoon, kouluttamalla pakolaisnaisia lukemaan, kirjoittamaan ja johtamaan omaa liiketoimintaa.

Merkittävin muutos on ollut somalimaalaisten vanhempien asenteissa: silpomisen hyväksyvien vanhempien määrä on laskussa ja nollatoleranssi saa jo merkittävästi parempaa kannatusta Solidaarisuuden toiminta-alueilla.

Vanhemmat, jotka kannattavat nollatoleranssia silpomiselle Somalimaassa 2018 0 % 2020 17 %

Edistysaskeleita Keniassa silpomisen lopettamiseksi

Keniassa viimeisteltiin tärkeä työkalu silpomisen lopettamiseksi kisii-yhteisössä: vaihtoehtoinen siirtymäriitti. Vaihtoehtoinen siirtymäriitti tarkoittaa, että tytöille siirretään yhteisön tärkeänä pitämiä arvoja, oppeja, perinteitä, lauluja ja tansseja ilman tytön kehoon kajoamista.

Siirtymäriitti otettiin käyttöön Solidaarisuuden kumppaneiden turvaleireillä, joita pystyttiin järjestämään 2 koronapandemian vuoksi. 170 tyttöä sai turvaleireiltä mahdollisuuden eheämpään tulevaisuuteen.

Lue koko vuosikertomuksemme 2020 täältä >>