12.11.2021 Grace Morungi

Miehet silpomista vastaan

Lukuaika 3 min.

Isä ja tytär

”Nämä miehet ovat asettuneet antamaan kaiken tukensa taistelussa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.”

Isät ovat tärkeässä roolissa, kun puhutaan tyttöjen oikeuksien toteutumisesta. Muista isänpäivänä omaa isääsi aineettomalla lahjalla, joka auttaa kouluttamaan vanhempia silpomisen vaaroista. Tilaa lahja >>

”Kiitoksia ohjaajillemme tästä tapaamisesta. Arvostamme kaikkea, mitä olette meille opettaneet ja toivomme kaikkea parasta tytöillemme. Esitämme kuitenkin toiveemme, että ensi kerran tapaamiseen kutsutte paikalle naisia, nuoria ja vanhuksia. Vaikka arvostamme kaikkea opettamaanne, suurin osa tiedosta tulee väärään osoitteeseen ja tämä koskee enemmän naisia ja tyttöjä kuin meitä. Naiset ovat niitä, jotka ympärileikkauttavat tyttönsä. He ovat erittäin fiksuja. He tekevät sen meidän tietämättämme. He jopa valehtelevat saadakseen meiltä rahaa seremoniaa varten. Tuntuu kuin emme enää hallitsisi, mitä kodeissamme tapahtuu.”

Tämä on tyypillinen kommentti, joka meille esitetään, kun kutsumme miehiä sukuelinten silpomista käsittelevään tapaamiseen. Aluksi moni kokee, että heitä on johdettu koulutuksen suhteen harhaan, tuhlaamme heidän aikaansa ja omia resurssejamme. He ovat alkuun sitä mieltä, että kampanjallemme on vain yksi ainoa järkevä kohderyhmä – naiset.

Mutta kun pääsemme asiaan ja syvennymme miettimään, mistä silpomisilmiössä on kyse ja mistä se johtuu, miehet ymmärtävät, että he ovat yhtä vastuussa tästä ilmiöstä kuin naisetkin. Myös naisilla on monesti käsitys, että he ovat yksinään vastuussa siitä, että silvotuttavat tyttäriään, mutta kun ryhdymme yhdessä analysoimaan voimia ja taustatekijöitä silpomisen takana, huomaamme, miten merkittävä rooli miehillä on.

Kuten monessa muussa patriarkaalisessa yhteisössä, myös kisiiläismiehillä on merkittävä asema taistelussa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.

Auta kouluttamaan vanhempia silpomisen haitoista. Tilaa Turvallinen vanhempi -lahja isänpäivälahjaksi!

Siellä, missä äiti ja isoäiti silvotuttavat tyttärensä mieheltään salassa, he tekevät sen suojellakseen aviomiehensä kunniaa ja nimeä. He tekevät sen, jotta tytär ei häpäisisi sukuaan teiniraskaudella tai käyttäytymällä kevytkenkäisesti.

Jos isä pysyy jämäkkänä, ettei hänen tyttäriään saa missään nimessä silpoa, tytärtä ei silvota. Ja jos isä toisaalta toteaa, että tyttö on leikattava, niin hänet myös leikataan. Jos isällä ei ole vahvaa mielipidettä sukuelinten silpomisesta, tyttö todennäköisesti lähetetään silvottavaksi äidin toimesta.

Tämän vuoksi me rohkaisemme miehiä sanomaan vahvasti oman kantansa tyttöjen sukuelinten silpomiseen. Tiedämme, että he rakastavat tyttäriään ja haluavat heille hyvää, mutta tässä asiassa heidän tulisi ilmaista huolensa selkeästi.

Miesten on opittava silpomisen negatiivista seurauksista ja sanottava sanansa perheessä asioista, jotka koskevat heidän tyttäriään. Opetamme heille, että heidän ei pidä mennä mukaan muotivillitykseen, jonka mukaan tytärten asiat ovat ”naisten asioita”, eivätkä kosketa miehiä. Muistutamme, että nämä tytöt ovat heidän vauvojaan, joiden he ovat nähneet varttuvan isoiksi. He ovat ainutlaatuisia nuoria naisia.

Adventistikirkon miehet ovat osoittaneet, että isän mielipiteellä on valtavasti väliä taistelussa silpomista vastaan. He ryhtyivät jo varhain puhumaan äänekkäästi sukuelinten silpomista vastaan ja koska he ovat ottaneet tytärtensä kasvatukseen osallistumisen tosissaan, suurin osa tämän seurakunnan jäsenten tyttäristä on nyt silpomattomia.

Monet kisii-heimon perinteistä ovat miesten sanelemia ja tehty palvellakseen heidän etuaan. Tämä osaltaan selittää sen, miksi taantumuksellisia tapoja vastustavia ja muutosta ajavia naisia nimitellään kurittomiksi, kulttuuriaan loukkaaviksi ja muilla ilkeillä ilmauksilla.

Jos miehet astuvat esiin ja yhdistävät voimansa muuttaakseen näitä tapoja, se otetaan helpommin vastaan ja on hyväksyttävämpää.

Jos miehet suojelevat tyttöjen ja naisten oikeuksia, sukuelinten silpominen, raiskaukset, perheväkivalta ja leskien alistaminen vähenevät.

Olemme sen vuoksi ylpeitä näistä miehistä. Heitä on muutama, mutta he ovat sitoutuneita ja viisaita.

He ovat saaneet maistiaisen molemmista maailmoista (vanhasta ja uudesta). He tietävät, että sukuelinten silpomisella ei ole mitään tekemistä sosiaalisten paheiden kanssa. Silpominen ei ole keino suojautua prostituutiolta.

Tyttöjen sukuelinten silpominen ei tuo mukanaan rauhaa, vaan rikkoo sen perheissä.

Sukuelinten silpominen ei ole mikään taikasauva, joka juurruttaisi tärkeät arvot tyttöihimme.

Arvot ja taidot opitaan ja hankitaan.

Näillä tiedoilla nämä miehet ovat asettuneet antamaan kaiken tukensa taistelussa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan. He puhuvat muille miehille ja purkavat myyttejä ja väärinkäsityksiä silpomisen ympärillä.

He ovat meidän miessankareita silpomista vastaan. He ovat sukupolvemme toivo. He ovat se valo, jolla on valaistava koko yhteisömme.

Anna isänpäivälahjaksi Turvallinen vanhempi -lahja, joka auttaa kouluttamaan isiä ja äitejä silpomisen haitoista!

Julkaistu ensimmäisen kerran 18.3.2020.

Sinun tuellasi silpomisperinne on mahdollista lopettaa.

Kirjoittaja