02.03.2023 Saara Manelius

Lainaa, säästöjä ja väkivallanvastaista työtä

3 min

Kuvassa kaksi naista ja yksi mies istuvat ja katsovat kameraan, taustalla taivas, jolle kerääntyy sadepilviä

Olen harvoin elämässäni saanut yhtä lämmintä vastaanottoa kuin eräässä Kisiin alueella sijaitsevassa kenialaiskodissa. Kylänvanhimmat Mary Mautia (vas.), Marco Momanyi ja Eucabeth Mobisa olivat lupautuneet kertomaan minulle siitä, kuinka he toimivat tyttöjen sukuelinten silpomisen ja muun väkivallan vähentämiseksi.

Kylänvanhimmat toimivat vapaaehtoisina kylän asioidenhoitajina, joiden toimivalta on laaja. Neuvosto päättää monista yhteisistä asioista ja toimii myös tärkeinä mielipidevaikuttajina. Yhteistyö Eucabethin, Maryn ja Marcon kaltaisten yhteisön arvostettujen jäsenten kanssa onkin äärimmäisen tärkeää pysyvän, yhteisöstä sisältä päin nousevan muutoksen aikaansaamiseksi. 

Lainaryhmä kitkee myös väkivaltaa

Mary Mautia johtaa laina- ja säästämisryhmää, joka on kokoontunut jo useamman vuosikymmenen ajan. Ryhmä toimii jäsenilleen pienpankkina: kukin säästää ryhmän yhteiseen kassaan, josta ryhmän jäsenet voivat tarvittaessa lainata rahaa matalalla korolla. Myös väkivallanvastainen työ on asettunut luontevasti osaksi ryhmän toimintaa.  

”Kun aloitimme väkivallasta puhumisen tapaamisissamme, työsarka tuntui valtavan isolta”, Marco Momanyi kertoo. ”Mutta kun viikosta ja kuukaudesta toiseen olemme tavanneet toisiamme ja puhuneet näistä vaikeistakin aiheista, myös ryhmäläisten asenteet ja mielipiteet ovat alkaneet muuttua.” 

Ihmisiä puoliovaalimaisessa muodossa katsomassa kameraan.
Ryhmän jäseniä ja Solidaarisuuden vieraat. Kuva: Browline Omondi

Miehet ja naiset yhdessä saavat aikaan muutoksen

Kisiin alueella naisten ja miesten roolit ja tehtävät ovat arjessa hyvin erilaiset, eikä tarjolla ole kovin usein luontevia tilaisuuksia yhteiselle keskustelulle vaikkapa parisuhteeseen tai lasten kasvattamiseen liittyen. 

”On tärkeää, että puhumme juuri tällaisella kokoonpanolla, miehet ja naiset yhdessä, myös väkivallan ja silpomisen kaltaisista aiheista. Näin tiedosta tulee yhteistä, ja siihen on helppo viitata myös silloin, kun on vaikkapa silpomiseen tai perheväkivaltaan liittyvä tilanne käsillä”, Mary Mautia sanoo. 

Iltapäivän sateet lähestyivät uhkaavasti. Muistikirja oli pakko sulkea ja keskustelu lopettaa tältä erää. Jään pohtimaan tapaamisemme jälkeen sitä, kuinka suuri vaikutus onkaan juuri oikeiden ihmisten syttymisellä muutokselle. Ja juuri niitä oikeita ihmisiä olen saanut kunnian tavata.

Kirjoittaja